Ρόλος Ινδίας στη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας - ΗΠΑ

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχήμα τριμερών συνεργασιών Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ (γνωστό ως το σχήμα 3 + 1) μεταξύ άλλων στη δημιουργία εμπορικών διαδρόμων της Ευρώπης με την Ινδία, η οποία μπορεί να «αυξήσει το στρατηγικό βάθος» της συνεργασίας, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής

των Αντιπροσώπων, Χάρης Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρεϊ Πάιατ, στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο διοργάνωσε το Delphi Economic Forum στις Βρυξέλλες.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Cyprus Forum, Νικόλας Κυριακίδης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να παίξουν ως οι τρεις δημοκρατίες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως τα όσα έγιναν στο Ισραήλ απαιτούν υπενθύμιση της ανάγκης για «ηθική σαφήνεια» στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, συνδέοντας αυτήν την ανάγκη με τους γενικότερους στόχους για το πλαίσιο 3+1.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, η συνεργασία αυτή θεωρείται από τις ΗΠΑ «όχημα για μεταμόρφωση της συνεργασίας στην ενέργεια», που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες, σε αντίθεση με τη βία την οποία επιδεικνύει η Χαμάς. Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μέσω της Βικτόρια Νούλαντ στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν εκ νέου την συνεργασία όταν οι τρεις κυβερνήσεις θεωρήσουν πως είναι η στιγμή, και πως υπάρχουν διάφοροι τομείς συνεργασίας, στις ανανεώσιμες καθώς και στην ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω έργων όπως ο EuroAsia Interconnector ή ο GREGY Interconnector μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στην εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως το σχήμα 3+1 αφορά κράτη με τις ίδιες προτεραιότητες για την προώθηση της διασυνδεσιμότητας, υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφατες επιθέσεις μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για τέτοιες πλατφόρμες συνεργασίας, καθώς όπως είπε η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις είναι η πολυμέρεια.

Αναφερόμενος στο πού πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της αυτή η συνεργασία, ο κ. Χατζηβασιλείου υπενθύμισε πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αναζητεί νέες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική όχι μόνο όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και σε άλλους τομείς.

Ως παραδείγματα ανέφερε τις εφοδιαστικές αλυσίδες, παραπέμποντας στον ρόλο που μπορεί να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τόσο σε σχέση με την μεταφορά ενέργειας όσο και σε σχέση με τις εμπορικές μεταφορές, ενώ πρόσθεσε πως η συνεργασία στο σχήμα 3+1 μπορεί να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης και των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Χατζηβασιλείου πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού πολιτικής διαβούλευσης που μπορεί να αξιολογήσει την πρόοδο σε διάφορους τομείς συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η πλατφόρμα των 3+1 μπορεί να διασυνδεθεί και με την Ινδία η οποία είναι ένας σημαντικός παίχτης στην Ασία και η οποία αναζητά τη διασύνδεση με τη Δύση. Αυτή η διασύνδεση «θα μπορούσε να αυξήσει το στρατηγικό βάθος της πλατφόρμας μας».

Με τη σειρά του ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί εταιρική σχέση των τριών δημοκρατιών στην περιοχή, σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη δημοκρατία παγκόσμια, δηλαδή χωρών «με ελεύθερες κοινωνίες, ελεύθερες αγορές και εμπόριο» οι οποίες μετέχουν σε μια παγκόσμια τάξη με κανόνες και που μοιράζονται τις δυτικές αξίες.

Πρόσθεσε πως οι δυτικές αξίες δέχονται επίθεση αυτή τη στιγμή, είτε από τον Πούτιν είτε με βίαιο τρόπο από τη Χαμάς. Σημείωσε πως η προσέγγιση του για το σχήμα 3+1 δεν είναι ιδεαλιστική, αλλά βασισμένη στον πραγματισμό.

Ερωτηθείς τι θεωρεί πως αυτή η συνεργασία μπορεί να προσφέρει, εστίασε στην ασφάλεια, την άμυνα και την δημοκρατία.

Σχολιάζοντας την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας με την Ινδία, ο κ. Πάιατ επεσήμανε πως είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος της ΕΕ μετατοπίζεται προς το νότο και ανατολικά. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε στο περιθώριο των G7 για τη δημιουργία ενός διαδρόμου σύνδεσης με την Ινδία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «τα φυσικά σημεία εισόδου».

Πρόσθεσε πως βλέπει και ρόλο για τις χώρες της πλατφόρμας στην πράσινη ναυσιπλοΐα καθώς και τις προοπτικές στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, του φυσικού αερίου και της επίτευξης των μηδενικών εκπομπών στην ναυτιλία.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή αν μπορεί να υπάρξει ρόλος και για την Τουρκία σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε πως η συμπερίληψη είναι καλύτερη από τον αποκλεισμό, αλλά δήλωσε ότι προτιμά τον πολιτικό ρεαλισμό και πως υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που είναι «όρος εκ των ουκ άνευ» (conditio sine qua non), όπως και οι καλές γειτονικές σχέσεις. Πρόσθεσε πως θα χαιρόταν να έβλεπε την Τουρκία να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως καμία άλλη χώρα δεν θα ωφεληθεί περισσότερο από την Κύπρο αν η Τουρκία μπορέσει να κινηθεί με περισσότερες φιλοδοξίες προς την ΕΕ. Καθώς, όπως είπε, αυτό θα σημαίνει εξ ορισμού ότι η Τουρκία θα αποτελεί φιλελεύθερη δημοκρατία και οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Δυστυχώς, προς το παρόν, πρόσθεσε, η Κύπρος αντιμετωπίζει πολιτικές της Τουρκίας «που δείχνουν πως δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Πάιατ τέλος σημείωσε την ευαρέσκεια του για το ότι η Ινδία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση των τριών, ενώ για το θέμα της Τουρκίας τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της Αθήνας ώστε να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα