Ρωσία: Θα αναπτύσσουμε στο έδαφος μας τους εξοπλισμούς μας

Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αλλά έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αναπτύσσει τους εξοπλισμούς της όπου εκείνη θέλει στην επικράτεια της, ήταν η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τα δημοσιεύματα μετά την ανάπτυξη πύραυλων Iskander στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, η οποία προκάλεσε την κριτική των γειτονικών της χωρών και του ΝΑΤΟ

Από το Καλίνιγκραντ, που είναι ένας ρωσικός θύλακος στην Θάλασσα της Βαλτικής, οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να πλήξουν στόχους σε μια ευρεία

περιοχή που βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ και στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερις χώρες μέλη του, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου ερωτήθηκε σχετικά με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων Iskander στο Καλίνιγκραντ και τις δυνατότητες που έχουν να πλήξουν τις χώρες αυτές, είπε : «Η ανάπτυξη του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος ή στρατιωτικών μονάδων και μάλιστα στο έδαφος της Ρωσίας είναι ένα κυρίαρχο θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως και ότι «η Ρωσία ποτέ δεν απείλησε κανέναν και δεν απειλεί κανέναν, αλλά φυσικά η Ρωσία έχει το δικό της κυρίαρχο δικαίωμα. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανένας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Ραϊμούντας Καρόμπλις, σε δηλώσεις του είχε πει ότι η Ρωσία εγκατέστησε στην περιοχή του Καλίνιγκραντ ένα πυραυλικό σύστημα Iskander. Λίγη ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε την είδηση , λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρόλα αυτά, για λεπτομέρειες σας συμβουλεύω να απευθυνθείτε στην Ρωσική Δούμα».

Οι χώρες της Βαλτικής διαρκώς επισημαίνουν ότι βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων, αλλά η εγκατάσταση των πυραύλων Iskander στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, που είναι μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, εκλήφθηκε από μερικές χώρες της Συμμαχίας ως απειλή, την στιγμή που εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και των από Δυσμάς γειτόνων της, η οποία ξεκίνησε μετά το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία.

«Η εξέλιξη αυτή κάνει την κατάσταση πιο επικίνδυνη, επειδή η εγκατάσταση των πυραύλων Iskander στο Καλίνιγκραντ εγκυμονεί κινδύνους για τις μισές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είχε δηλώσει χθες η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι θα εγκαταστήσει τους πυραύλους Iskander στο Καλίνιγκραντ ως απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν σκοπό να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις με πυραύλους από το Ιράν, αλλά η Μόσχα θεωρεί ότι στρέφονται ενάντια στη Ρωσία.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, τηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε ανάπτυξη κοντά στα σύνορα μας πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές δεν συμβάλλει στο να μειωθεί η ένταση. Στο πνεύμα της διαφάνειας, αναμένουμε περισσότερες εξηγήσεις από την Ρωσία στο ζήτημα αυτό». Ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επακριβώς την κατάσταση. Το ΝΑΤΟ είναι σε συναγερμό, αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες μας, αλλά θέλουμε επίσης να καταλάβουμε γιατί οι Ρώσοι μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό εντός και εκτός του Καλίνιγκραντ, εδώ και καιρό».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα