Ρωσική αμηχανία για την προσέγγιση Σερβίας-ΕΕ

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στους κόλπους της σερβικής κυβέρνησης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ανεκπλήρωτο όνειρο για τη Σερβία" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ομιλία του σε δεξίωση που παρέθεσε, χθες βράδυ, για τα μέλη των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ωστόσο, από την δεξίωση επικεντρώθηκε στην απουσία του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάνταρ Τσεπούριν. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, προσπαθώντας να ικανοποιήσει την περιέργεια

των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής είχε άλλες υποχρεώσεις και δεν μπόρεσε να παραστεί στη δεξίωση. Ανέφερε δε ότι, σήμερα, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη.

Όπως και να 'χει, γεγονός είναι ότι η Ρωσία δεν δείχνει και τόσο ενθουσιασμένη από την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την επισήμανση αυτή έκανε και ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση(RTS).

"Για τη Ρωσία δεν είναι ευχάριστο να καταστεί η Σερβία μέλος της ΕΕ, αλλά δεν το έχει θέση επίσημα ως πρόβλημα στις σχέσεις μας. Με απασχολεί το γεγονός ότι η ένταξη μας στην ΕΕ μπορεί να χαλάσει την οικονομική θέση που κατέχει η Σερβία στη Ρωσία" τόνισε ο πρόεδρος Νίκολιτς.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να διατηρηθούν οι καλές πολιτικές σχέσεις με τη Μόσχα, διότι η Σερβία έχει ανάγκη από την υποστήριξη της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς.

"Όταν ζήτησα από τον Πούτιν να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην πρόταση ψηφίσματος για να χαρακτηριστούν γενοκτονία τα γεγονότα στην Σρεμπρένιτσα, το έπραξε. Αν αγνοήσουμε την Ρωσία ποια χώρα θα δεχθεί να στηρίξει με βέτο τη θέση της Σερβίας αν στο μέλλον παρουσιαστεί ανάγκη;" διερωτήθηκε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ωστόσο προειδοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και συνέστησε στη σερβική κυβέρνηση να επιδείξει προσοχή στο κεφάλαιο 35 που αφορά το Κόσοβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε άλλη συνέντευξη του, μία ημέρα νωρίτερα, εξέφρασε αμφιβολίες για τις προθέσεις των Βρυξελλών όσον αφορά το Κόσοβο, τονίζοντας πως τού είναι δύσκολο να πιστέψει ότι θα γίνει αποδεκτή η Σερβία στους κόλπους της ΕΕ χωρίς να αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα