Ρώσος αντιπρόσωπος ΟΗΕ: Η Ρωσία δεν θα «αστειευτεί» με τους παραβάτες

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να «αστειευτεί» με τους παραβάτες της κατάπαυσης του πυρός στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νιμπένζια.


Ο ουκρανικός εμφύλιος, που διαρκεί από το 2014, «κάθε άλλο παρά εξαλείφθηκε, τα πυρά εναντίον κατοικημένων περιοχών των δύο (σ.σ. αποσχισθεισών) Δημοκρατιών δεν σταμάτησαν, η Δύση συνεχίζει να παροτρύνει, να ενθαρρύνει και

να εξοπλίζει το Κίεβο», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής απευθυνόμενος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πρόσθεσε: «Προειδοποιούμε ότι υπό τις συνθήκες όπου, έπειτα από αίτημα του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα επιτηρούν το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός, κανείς δεν πρόκειται να ΄φερθεί φιλελεύθερα΄ στους παραβάτες του».

Όπως εξήγησε ο προβεβλημένος Ρώσος διπλωμάτης, «αφού πειστήκαμε ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη, αποφασίσαμε ότι ο λαός του Ντονμπάς έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του ανεξάρτητο… Υπό συνθήκες απροκάλυπτης γενοκτονίας και καταπάτησης του κύριου δικαιώματος του ανθρώπου, το δικαίωμα στη ζωή, η χώρα μας δεν μπορούσε πλέον να παραμένει αμέτοχη στην τύχη τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων του Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «καθοδηγηθήκαμε πρωτίστως από το ότι ύψιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή».

«Επικρίνοντας μας γι΄ αυτή την απόφαση, επιδεικνύετε πλήρη αδιαφορία για τη μοίρα των κατοίκων του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως έκανε το Κίεβο και οι δυτικοί καθοδηγητές του σε όλα τα οκτώ χρόνια της σύγκρουσης», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στον ΟΗΕ.

«Το Κίεβο ουσιαστικά υπονόμευε το έργο της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ, οι περισσότεροι από εσάς ούτε καν φαντάζεστε πώς διεξάγονταν οι συνεδριάσεις της Ομάδας Επαφής και πώς οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι σαμποτάριζαν την υιοθέτηση των αποφάσεων όχι μόνο ως προς τα πολιτικά, αλλά και ως προς τα οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα», είπε ο κ. Νιμπένζια, τονίζοντας ότι «το τελευταίο διάστημα οι Ουκρανοί ηγέτες έπαψαν να ντρέπονται και ευθέως μπροστά στις κάμερες δήλωναν ότι δεν σκοπεύουν να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ανέφερε ότι «το Κίεβο εξαρχής προετοίμαζε το σχέδιο μιας ρεβάνς (σ.σ. στο Ντονμπάς), χωρίς να σταματά τα πυρά των κατοικημένων περιοχών και τις δολιοφθορές» και πρόσθεσε ότι «πέραν τούτου είναι σημαντικό να υπολογίσουμε ότι αυτά τα χρόνια η Ουκρανία μετατράπηκε σταθερά σε αντι-Ρωσία και εξαπέλυσε πόλεμο κατά της ρωσικής γλώσσας και καθετί ρωσικό σε επίπεδο κρατικής πολιτικής», δημιουργώντας στην Ουκρανία «μια γλωσσική Ιερά Εξέταση».

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο de facto αποσχισθεισών επαρχιών του Ντονμπάς ήταν, κατά τον κ. Νιμπένζια «ευθεία συνέπεια του πολυετούς σαμποτάζ από το Κίεβο των άμεσων υποχρεώσεών του ως προς ένα σύνολο μέτρων, που εγκρίθηκαν με ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή της υιοθέτησης τους, τον Φεβρουάριο του 2015, «η Ρωσία ήταν με συνέπεια προσηλωμένη σε αυτόν τον όχι απλό ενδο-ουκρανικό συμβιβασμό».

«Κάναμε το παν για την διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, εξηγώντας ότι η Ρωσία ούτε ήταν, ούτε είναι εμπλεκόμενη πλευρά της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ.

Ανέφερε επίσης ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι ούτε καν καλούσαν το Κίεβο να υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ και κατέστη ολοφάνερο ότι ουδεμία προοπτική υλοποίησης αυτού του εγγράφου δεν υφίσταται πλέον».

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ είπε ακόμη ότι «στους κατοίκους του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ήταν φανερό σε ποια Ουκρανία τους προτείνουν να επιστρέψουν», αλλά ακόμη και ενώπιον αυτής της δυσοίωνης προοπτικής «δεν απομακρύνονταν από την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, με την πίστη ότι το έγγραφο θα εφαρμοστεί και θα αποκτήσουν ειδικό καθεστώς» αυτονομίας.

Όπως αποδείχθηκε, συνέχισε, «αυτές οι ελπίδες δεν ήταν γραφτό να ευοδωθούν», αντιθέτως όλα αποδείχθηκαν μάταια και «επί οκτώ χρόνια το Κίεβο συνέχιζε και συνεχίζει να βομβαρδίσει τους ίδιους του τους πολίτες και να αποφεύγει τον απευθείας διάλογο με το Ντονμπάς, ενώ όλα αυτά τα οκτώ χρόνια το Κίεβο τραβούσε από την μύτη την διεθνή κοινότητα».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα