Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από τρεις δεκαετίες που είχαν παγώσει λόγω μιας υπόθεσης κλοπής κοσμημάτων από σαουδαραβικό παλάτι.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε το 1989 όταν ένας Ταϊλανδός, που εργαζόταν στο παλάτι ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα, έκλεψε πολύτιμους λίθους αξίας 20 εκ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών ένα πολύ σπάνιο, μπλε διαμάντι 50 καρατίων, από το οποίο πήρε το όνομά της η υπόθεση.

Οι δύο χώρες σε

κοινή τους ανακοίνωση έκαναν λόγο για την “πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων” με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Ριάντ του Ταϊλανδού πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν- Ο -Τσα.

Αυτό σημαίνει “τον διορισμό πρεσβευτών στο άμεσο μέλλον (…) και την εφαρμογή μηχανισμών διαβουλεύσεων προκειμένου να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία” μεταξύ των δύο χωρών, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία δεν είχε διορίσει πρεσβευτή στην Ταϊλάνδη μετά “την υπόθεση του μπλε διαμαντιού”.

“Αυτή η ιστορική πρόοδος είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων προσπαθειών σε διάφορα επίπεδα για να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι φιλικές σχέσεις”, σημείωνε η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση του Ταϊλανδού πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Από την πλευρά της η αεροπορική εταιρεία Saudi Airlines επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει και πάλι πτήσεις προς την Ταϊλάνδη από τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ταϊλανδική κυβέρνηση, οι Σαουδάραβες έχουν ανάγκη από οκτώ εκατομμύρια εξειδικευμένους εργαζόμενους, κυρίως στους τομείς της φιλοξενίας, της υγείας και των κατασκευών.

Η Ταϊλάνδη μπορεί να ανταποκριθεί εν μέρει σε αυτές τις ανάγκες, δήλωσε η Ρασάντα Νταναντιρέκ, εκπρόσωπος της ταϊλανδικής κυβέρνησης.

Επί χρόνια η Σαουδική Αραβία κατηγορούσε την αστυνομία της Ταϊλάνδης ότι παραμελεί την έρευνα για την κλοπή των κοσμημάτων και Ταϊλανδούς αξιωματούχους ότι τα υπεξαίρεσαν.

Ο δράστης της κλοπής, που είχε ήδη πουλήσει τους περισσότερους πολύτιμους λίθους προτού συλληφθεί, εξέτισε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Το 2016 έγινε μοναχός εξηγώντας ότι ήθελε να βελτιώσει “το κάρμα του” που είχε κηλιδωθεί από αυτή την υπόθεση.

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης εντόπισε και επέστρεψε κάποιους από τους πολύτιμους λίθους, αλλά οι σαουδαραβικές αρχές κατήγγειλαν ότι πρόκειται για ψεύτικα κοσμήματα.

Το 1990 το Ριάντ είχε στείλει στην Ταϊλάνδη έναν επιχειρηματία για να ερευνήσει την υπόθεση. Αυτός εξαφανίστηκε στην Μπανγκόκ μερικές ημέρες αφού σκοτώθηκαν με σφαίρες τρεις Σαουδάραβες διπλωμάτες στην ίδια πόλη.

Πέντε άνδρες, ανάμεσά τους και ένας Ταϊλανδός αστυνομικός, κατηγορήθηκαν ότι εμπλέκονταν στον φόνο του Σαουδάραβα επιχειρηματία. Το 2014 όμως αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τους λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Πραγιούτ εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα του 1989 και του 1990, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησή του και δεσμεύθηκε να ανοίξει και πάλι την έρευνα, εφόσον βρεθούν νέα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα