Σαουδική Αραβία-Ιράν: Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Κίνα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα συναντηθούν στο Πεκίνο αύριο, Πέμπτη 6/4, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο και σαουδαραβικής ιδιοκτησίας εφημερίδα, καθώς οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι εργάζονται για να κάνουν τα επόμενα βήματα της διπλωματικής τους προσέγγισης μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Η συνάντηση αυτή του πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Αλ Σαούντ και του Ιρανού ομολόγου του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους πλέον υψηλόβαθμους

διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Έπειτα από χρόνια εχθρότητας που είχε τροφοδοτήσει συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να δώσουν τέλος στη διπλωματική τους ρήξη και να ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους κατόπιν συμφωνίας που συνήφθη τον περασμένο μήνα με τη διευκόλυνση της Κίνας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών "θα συναντηθούν στις 6 Απριλίου στο Πεκίνο καθώς η συμφωνία διευκολύνθηκε από την Κίνα", δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν.

Η επιλογή της Κίνας "ήρθε ως μια επέκταση του θετικού ρόλου του Πεκίνου στην επίτευξη της συμφωνίας και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες", αναφέρει επίσης η σαουδαραβικής ιδιοκτησίας εφημερίδα Asharq al-Awasat, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή στο Ριάντ.

Κατά την συνάντηση θα συζητηθούν η επανάληψη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και οι ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πρεσβευτών, προσθέτει η εφημερίδα.

Ο μυστικός ρόλος του Πεκίνου στην επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ τάραξε τη δυναμική στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ ήταν επί δεκαετίες ο βασικός μεσολαβητής.

"Η εποχή της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή έχει τελειώσει (...) Οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να διατηρήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς την ανάμιξη της Ουάσινγκτον", δήλωσε άλλος Ιρανός αξιωματούχος.

"Τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν στη συνάντηση στο Πεκίνο, όπως το εκ νέου άνοιγμα των πρεσβειών και ο διορισμός πρεσβευτών", πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν το 2016 μετά την επιδρομή στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκτέλεση από το Ριάντ σιίτη ιερωμένου. Το βασίλειο ζήτησε στη συνέχεια από τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ απομάκρυνε το προσωπικό της πρεσβείας του από την Τεχεράνη.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είχε επιδεινωθεί από το 2015, μετά την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούθι εκδίωξε κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία και έθεσε υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα Σαναά.

Για την Σαουδική Αραβία, η συμφωνία αυτή μπορεί να σημαίνει βελτιωμένη ασφάλεια. Το βασίλειο έχει κατηγορήσει το Ιράν για τον εξοπλισμό τον Χούθι, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις της και πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις.

Το 2019 το Ριάντ κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για μαζική επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, θέτοντας εκτός κατά το ήμισυ την παραγωγή τους πετρελαίου.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε την κατηγορία αυτή.

Διαβάστε επίσης: Αντίδραση Αυστραλών συντηρητικών με θέμα τα δικαιώματα Αβοριγίνων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα