Σαρκσιάν: Αδιανόητο η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κύπρο

Είναι αδιανόητο η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή στήριξη του Ερεβάν για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιζητούμε ειρηνική επίλυση τόσο για το Κυπριακό, όσο και για Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο Πρόεδρος Σαρκσιάν, σε ομιλία του σήμερα το απόγευμα, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα την «πολιτική ατζέντα της Αρμενίας κατά την 25η επέτειο της Ανεξαρτησίας».

Πρόσθεσε

ότι η διευθέτηση του Κυπριακού είναι ρεαλιστική, αν άλλες δυνάμεις σταματήσουν να προβάλλουν προσκόμματα στη διαδικασία για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Μιλώντας αναφορικά με τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε εκτίμηση για την σταθερή υποστήριξη των κυπριακών αρχών στις προσπάθειες που αναλαμβάνονται από την ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Ερωτηθείς στο τέλος της ομιλίας του αν εντοπίζει παραδοξότητα στην πολιτική της Αρμενίας αναφορικά με την επίλυση των δύο ζητημάτων - του Κυπριακού και του Ναγκόρνο Καραμπάχ - είπε ότι η Κύπρος είναι αναγνωρισμένο κράτος από όλο τον κόσμο και το ότι δεν την αναγνωρίζει η Τουρκία, δεν έχει κανένα νόημα.

Ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ότι δεν είναι αναγνωρισμένο, ούτε καν από την Αρμενία, καθώς συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε παραίτηση από αυτή και θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εχθροπραξίες. Ζήτησε παράλληλα να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού, κάτι που όπως είπε πρέπει να καθοριστεί μέσα από δημοψήφισμα και με ειρηνικές διαδικασίες.

Αναφορά έκανε και στις τουρκο-αρμενικές σχέσεις, λέγοντας ότι βασικό τους πρόβλημα είναι οι άρμενο-αζέρικές σχέσεις.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Σαρκσιάν, η θέση της Αρμενίας ότι οι Τούρκοι διέπραξαν το έγκλημα της γενοκτονίας, το οποίο οφείλουν να αναγνωρίσουν και να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους, δεν έχει σχέση με τους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Τουρκία, συνέχισε, είπε όμως ότι η τουρκική πλευρά αντικρίζει το θέμα σε συνάρτηση με τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Μπακού.

Αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα που συμφωνήθηκαν το 2009 μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας στη Ζυρίχη, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, είπε, όμως ότι οι Τούρκοι παραιτήθηκαν από την υπογραφή τους και προσπάθησαν να εισαγάγουν προϋποθέσεις, ενώ το πρωτόκολλο δεν επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος Σαρκσιάν αναφέρθηκε εξάλλου στους στενούς δεσμούς με την Κύπρο, λέγοντας ότι ο κυπριακός λαός καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά κάθε Αρμένιου.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το ότι η Κύπρος στάθηκε ως πραγματικός φίλος, αναδεικνύοντας το ζήτημα της αναγνώρισης της αρμενικής Γενοκτονίας στη Γενική Συνέλευση, ενώ υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη παγκοσμίως που προχώρησε με την αναγνώριση.

Είπε ακολούθως ότι οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται σε πολλά επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία με την Ελλάδα στον στρατιωτικό και εκπαιδευτικό τομέα, λέγοντας ότι παρόμοιες σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και με την Κύπρο.

Ως προς τον οικονομικό τομέα, είπε ότι η χώρα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε στα νέα πεδία οικονομικής συνεργασίας που διανοίγονται μέσω της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνεργασίας αλλά και του ανοίγματος της αγοράς του Ιράν.

Συμπλήρωσε ότι χάρη στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρασιατική Οικονομική Συνεργασία,υπάρχει αδασμολόγητη πρόσβαση σε μια αγορά με πληθυσμό 170 εκ. και απέρριψε την άποψη ότι αποτελεί εμπόδιο στην εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ.

Αναφέρθηκε τέλος στην αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είπε ότι προκαλεί λύπη το γεγονός ότι οι απόγονοι προσφύγων, που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής, είναι αναγκασμένοι και πάλι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες τον 21ο αιώνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν, λέγοντας ότι ότι οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας είναι ισχυρότεροι παρά ποτέ. Χαιρέτισε την παρουσία του Προέδρου της Αρμενίας στην Κύπρο, λέγοντας ότι η επίσκεψη δίνει δύναμη, ζωτικότητα και υπερηφάνεια για τη συνέχιση της δύσκολης αποστολής και τη διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας.

Στην εκδήλωση μίλησε εξάλλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Αρμενίας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα