Σχεδιασμός και κατασκευή κοσμήματος: Δημιουργώντας την ομορφιά

Ένας από τους πλέον δυναμικούς και συναλλαγματοφόρους κλάδους, ιδιαίτερα σημαντικός στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

Του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Επιθεωρητή ΜΤΕΕ

Η δύναμη των μηνυμάτων που εκπέμπει ένα κόσμημα σε μία δεδομένη στιγμή καθορίζει την ταυτότητα αυτού που το φοράει και καθιερώνει το γεγονός για το οποίο προορίζεται. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που το κόσμημα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας μίας χώρας. Μέσα από ένα συνεχές

ταξίδι εξερεύνησης, το κόσμημα αλλάζει, εξελίσσεται και προβάλλει συνεχώς νέα μηνύματα, ιδέες και μεθόδους κατασκευής.

Η ειδικότητα «Σχεδιασμός και Κατασκευή Κοσμήματος» του κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) αποτελεί μία σύγχρονη επιλογή που συνδέεται  με τη χειροτεχνία, το design  και τη βιομηχανική παραγωγή. Οι άρτια καταρτισμένοι/ες εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες της ειδικότητας είναι ταυτόχρονα και μέντορες, ικανοί/ές να μεταβιβάσουν στους/στις μαθητές/μαθήτριες όχι μόνο τις θεωρητικές γνώσεις, αλλά και την πολύτιμη εμπειρία τους από την αγορά εργασίας, την οποία οι μαθητές/μαθήτριες θα μετουσιώσουν στην πρακτική τους εξάσκηση στα σύγχρονα και συνεχώς αναβαθμιζόμενα εργαστήρια της ΜΤΕΕ.

Σήμερα ο κλάδος της κατασκευής κοσμημάτων θεωρείται ως ένας από τους πλέον δυναμικούς και συναλλαγματοφόρους κλάδους και ιδιαίτερα σημαντικός στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αφού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη, τόσο από άποψης παραγωγής αλλά και εμπορίας, αφού συνδέεται άμεσα και με την τουριστική βιομηχανία.

Το επάγγελμα του/της σχεδιαστή/σχεδιάστριας ή του/της κατασκευαστή/κατασκευάστριας κοσμημάτων αποτελεί ένα κατοχυρωμένο επάγγελμα και στο διεθνές προσκήνιο, λόγω της εξειδικευμένης αγοράς στην οποία ανήκει. Επίσης, με την τμηματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στην παραγωγή/σχεδίαση κοσμημάτων, προκύπτουν συνεχείς ανάγκες στην εργοδότηση εξειδικευμένων τεχνιτών/τριών, ή ανειδίκευτων ατόμων με σκοπό την εκπαίδευσή τους στα ειδικά εργαστήρια κατασκευής και σχεδιασμού κοσμημάτων.

Οι λόγοι που καθιστούν σήμερα τον κλάδο ιδιαίτερα δημοφιλή ποικίλουν, αφού η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συνεπακόλουθη ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου, η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών γενικότερα και της πληροφόρησης, καθιστούν ακόμη πιο εύκολη την προώθηση του κοσμήματος.

Η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο την παραγωγική διαδικασία στον κλάδο. Η συγκεκριμένη ειδικότητα καταρτίζει τους/τις μαθητές/μαθήτριες και στην ψηφιακή παραγωγή κοσμημάτων. Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι/ες είναι ικανοί/ές να εκτελούν αυτόνομα και υπεύθυνα τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα και άλλα υλικά.

Οι τομείς στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν οι απόφοιτοι/ες είναι οι ακόλουθοι: Κατασκευαστής/κατασκευάστρια, καρφωτής/καρφώτρια, σχεδιαστή/σχεδιάστρια ή ψηφιακός σχεδιαστής/σχεδιάστρια κοσμήματος, σχεδιαστής/σχεδιάστρια βιομηχανικών προϊόντων, γεμολόγος, τεχνίτης/τρια ή/και πωλητής/πωλήτρια σε επιχείρηση αξεσουάρ μόδας/διακοσμητικών αντικειμένων, πωλητής/πωλήτρια σε ιδιωτική επιχείρηση.

Αξίζει να τονιστεί ότι, τόσο η Κύπρος όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) προσφέρουν προγράμματα σπουδών σχετικά με τον κλάδο του σχεδιασμού και της κατασκευής κοσμήματος και διακοσμητικών αντικειμένων, κατάλληλα διαμορφωμένα στις απαιτήσεις της εποχής.

Εάν ο χώρος του κοσμήματος ήταν πάντα δελεαστικός για σένα, τότε η ειδικότητα «Σχεδιασμός και Κατασκευή Κοσμήματος» της ΜΤΕΕ θα σε οδηγήσει στην καριέρα που ονειρεύεσαι. Η ντόπια και η διεθνής βιομηχανία κοσμημάτων είναι σε συνεχή αναζήτηση ταλαντούχων αποφοίτων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά!

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

Keywords
Τυχαία Θέματα