Σε διαδικασία μεταρρύθμισης η Ελεγκτική Υπηρεσία

Αλλαγές που θα καταστήσουν τη λειτουργία της αποτελεσματικότερη και διαφανέστερη και θα ενισχύσουν τον εσωτερικό έλεγχο, προωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία. Οι αλλαγές που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο.

Το θέμα εξετάστηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας του, λόγω της διαρκούς έκδοσης νέων, διεθνών, ελεγκτικών προτύπων, της αυξανόμενης περιπλοκότητας του θεσμικού και δημοσιονομικού πλαισίου λειτουργίας των ελεγχόμενων

φορέων και τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ελεγχόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων και τα πολιτικά κόμματα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη σε αυτοαξιολόγηση το 2016 και εντόπισε αριθμό αδυναμιών, ενώ σε αξιολόγηση το 2017 και 2018 από εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε σειρά εισηγήσεων. Αυτές αφορούν την ενίσχυση της λογοδοσίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την προώθηση της οικονομικής και οργανωτικής της ανεξαρτησίας και τη διασύνδεση του στρατηγικού σχεδίου της υπηρεσίας με τη λειτουργίας της.

Ορίστηκε, επίσης, διαδικασία καθορισμού δεικτών απόδοσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημαντική καινοτομία θεωρείται η αλλαγή πλέον στον τρόπο που εκδίδονται οι Εκθέσεις της Υπηρεσίας, αφού από το 2017 εκδίδονται επιμέρους ειδικές εκθέσεις πέραν από τη Γενική που υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ελεγκτής αναφέρθηκε στα τέσσερα είδη ελέγχων που ασκεί η Υπηρεσία, που είναι ο οικονομικός, ο διαχειριστικός, ο κανονιστικός ή έλεγχος συμμόρφωσης και ο περιβαλλοντικός έλεγχος.

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι 113 και από αυτές υπάρχουν 26 κενές θέσεις, ενώ πρόσθεση είναι να καταργηθούν πέντε θέσεις, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα ιεραρχίας.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να διαμαρτύρεται κάποιος επειδή η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε μια άποψη.

«Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράζουμε απόψεις, τίποτε άλλο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι η εκτελεστική εξουσία που έχει την ευχέρεια να εξηγήσει και να πείσει για το σωστό των αποφάσεών της, προκειμένου, αν θέλει, να προχωρήσει σε αυτές.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου αποτελεί το βασικό στήριγμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει ώστε τα ευρήματα και οι συστάσεις της Υπηρεσίας να τυγχάνουν υποστήριξης και να ασκείται η κατάλληλη πίεση προς τους ελεγχόμενους, ώστε αυτές να υλοποιούνται.

Πρόσθεσε ότι στόχος των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, είναι να βελτιωθεί και ανεβεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Εξήγησε, παράλληλα, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, πολλές φορές εντελώς άδικα, τυγχάνει κριτικής, ότι δήθεν δεν διέπεται από νομικό πλαίσιο και ότι δεν υπάρχουν όρια στις εξουσίες της.

«Καταδείξαμε τεκμηριωμένα ότι και πλαίσιο υπάρχει και όρια υπάρχουν, και ακριβώς ότι ο ρόλος και η αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι σαφώς καθορισμένα στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν τη δράση και λειτουργία μας», ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή Ελέγχου και οι άλλες Επιτροπές της Βουλής «είναι ο δικός μας Ελεγκτής» και ότι αυτή η συνεργασία είναι προς όφελος των πολιτών.

Όσον αφορά τα προβλήματα της Υπηρεσίας, είπε ότι στην αυτοαξιολόγηση του 2016, τα αποτελέσματα ήταν κάτω από το μέτριο και ότι είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν το 100% των συστάσεων των Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο ειδικά, η Υπηρεσία έχει αρχίσει να ανεβαίνει σαφώς πέραν της μετριότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν φτάσει τον στόχο που θέτουν.

«Το όραμά μας είναι να καταστήσουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία αντάξια άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της Ε.Ε., κάτι που σίγουρα δεν είναι σήμερα», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, οι τελευταίες εισηγήσεις που έχουν γίνει από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες θα έχουν υλοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε, με τη σειρά του, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι το δεξί χέρι της Επιτροπής Ελέγχου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την ομάδα του. Όπως είπε, ο Γενικός Ελεγκτής είναι μια όαση σε χρόνους ξηρασίας και ανομβρίας και ο διορισμός του κ. Μιχαηλίδη και το σπουδαίο έργο που επιτελεί, τιμά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έκανε, επίσης, λόγο για μεγάλη στωικότητα του Γενικού Ελεγκτή, που αντέχει την κριτική, τόσο από την Προεδρία, τους Υπουργούς και υπηρεσιακούς όσο και από τον Τύπο, με κάποιες, όπως είπε, απαράδεκτες τεχνικές.

Αυτό, πρόσθεσε, είναι δείγμα ότι επιτελούν σωστά τη δουλειά τους και δεν έχουν πτοηθεί καμιά φορά, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τιμούν το αξίωμα που τους εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής σημειώθηκε, σε σχέση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αξιολόγησης, αλλά και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλεται να γίνουν για ένα πιο ευέλικτο, δίκαιο, διαφανές και αποδοτικό σύστημα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος ο Έλεγχος είναι καλοδεχούμενος και συμβάλλει στη δημοκρατία και στην πάταξη της διαφθοράς. Κάλεσε, παράλληλα, την Κυβέρνηση, τους Υπουργούς και τους διορισθέντες Επιτρόπους να έχουν ως σύμμαχο τον Γενικό Ελεγκτή και όχι να έρχονται συνεχώς σε αντιπαράθεση μαζί του. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπερασπίζεται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών και του Δημοσίου. Πρόσθεσε ότι δεν περιποιεί τιμή στους κυβερνώντες να στοχοποιούν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αν οι εκθέσεις του ή αποφάσεις του παρεμβαίνουν σε αυθαιρεσίες Υπουργών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα