Σε δίνη οικονομικών και πολιτικών αναταραχών η Βρετανία

Έντονες πιέσεις δέχεται η στερλίνα και οι τραπεζικές μετοχές στο Λονδίνο, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα μετά από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Με την πρώτη εμφάνισή του μετά από το δημοψήφισμα το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατάφερε να συγκρατήσει την πτώση της στερλίνας, αλλά μόνο προσωρινά.

Λίγο αργότερα η ισοτιμία έναντι του δολαρίου έπεσε κάτω από χαμηλό 31 ετών του 1.32 που είχε σημειωθεί το πρωινό της ανακοίνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Πάντως η πτώση αυτή σε συνδυασμό με την ιστορική μείωση της απόδοσης των θεωρούμενων ασφαλών βρετανικών κρατικών ομολόγων σε ποσοστό κάτω του 1% (για πρώτη φορά από τα τέλη του 18ου αιώνα) ερμηνεύεται από τους αναλυτές όχι μόνο ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας, αλλά και ως ένδειξη ότι οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω μείωση του ήδη ιστορικά χαμηλού επιτοκίου (0,5%) της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η διαπραγμάτευση των μετοχών δέκα εισηγμένων εταιρειών διακόπηκε αυτόματα για λίγη ώρα, λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας. Η Royal Bank of Scotland είδε τη μετοχή της να χάνει το μεσημέρι πάνω από 23% και να πέφτει στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009, όταν χρειάστηκε η επέμβαση του κράτους για τη διάσωσή της. Η μετοχή της Barclays έπεσε στα επίπεδα του 2012, όταν η τράπεζα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Εν τω μεταξύ, το άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph στο οποίο αναφέρει ότι το μόνο που θα αλλάξει στη σχέση με την ΕΕ είναι η απαλλαγή της Βρετανίας από το «αδιαφανές» σώμα νομοθετημάτων της ΕΕ, προκαλεί αντιδράσεις από όλες τις πλευρές. Ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος και επικρατέστερος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρει επίσης ότι η βρετανική πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα διατηρηθεί, παρά το ότι επαναλαμβάνει τα περί συστήματος μετανάστευσης με μοριοδότηση.

ΟΙ πολιτικοί του αντίπαλοι και οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ τον κατηγορούν για έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα, αλλά και ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», δηλαδή την ΕΕ. Βέλη δέχεται και από οπαδούς του Brexit που λένε ότι η ψήφος τους ήταν για έξοδο από την ΕΕ και όχι για ένα ‘Brexit-lite’.

Οι σαφείς δηλώσεις πολιτικών και οι υπόλοιπες ενδείξεις ότι το Λονδίνο δεν έχει πρόθεση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έναρξη της μη αναστρέψιμης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, έχουν δώσει περιθώριο διακίνησης σεναρίων περί αποτροπής αν όχι της εξόδου από την ΕΕ, τότε αποτροπής εξόδου από την ενιαία αγορά.

Πέρα από την εκτίμηση της Πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ότι το τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ θα μπορούσε να ασκήσει στην ουσία βέτο κατά του Brexit, διακινούνται στο Γουέστμινστερ σενάρια πρόωρων εκλογών μετά την αντικατάσταση του κ. Κάμερον. Ενδεχόμενη επικράτηση ενός κόμματος που θα τολμούσε να ζητήσει τη λαϊκή εντολή με μια πλατφόρμα παραμονής στην ΕΕ ή στην ενιαία αγορά θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. ΟΙ περισσότεροι σχολιαστές πάντως επισημαίνουν ότι τα σενάρια αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ευσεβείς πόθοι.

Την ίδια ώρα η αιμορραγία στις τάξεις του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου των Εργατικών συνεχίζεται, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να έχει δεχθεί τις παραιτήσεις τουλάχιστον 15 στελεχών του. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, ο σκιώδης ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Κρις Μπράιαντ, δήλωσε ότι ο κ. Κόρμπιν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτησή του αν ψήφισε κατά του Brexit – δήλωση ενδεικτική του κλίματος που αντιμετωπίζει ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο κ. Κόρμπιν, πάντως, με βραδινή δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και ότι σε ενδεχόμενη νέα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Εργατικών θα συμμετάσχει έχοντας την ευρεία στήριξη της βάσης του κόμματος. Ο κ. Κόρμπιν συναντήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Τομ Γουάτσον, ο οποίος του επισήμανε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, με τον αρχηγό των Εργατικών να επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση πρότασης μομφής εναντίον του του απόγευμα, 4.000 μέλη του κόμματος θα διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων με σύνθημα «Κρατήστε τον Κόρμπιν».

Σε σχέση με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για το επίσημο διαζύγιο με την ΕΕ, το Λονδίνο δεν αναμένει να γίνει επίκλησή του πριν τη σύσταση νέας κυβέρνησης υπό τον επόμενο Πρωθυπουργό. Μάλιστα οι Financial Times αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες προετοιμάζεται σχέδιο έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων την 1/1/2017, με ορίζοντα εξόδου της Βρετανίας την 1/1/2019.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές για φραστικές επιθέσεις κατά Ευρωπαίων και άλλων μεταναστών στη Βρετανία. Μεταξύ άλλων περιστατικών, πλαστικοποιημένες πινακίδες που αναφέρονταν σε «πολωνικά τρωκτικά» ρίχτηκαν σε σπίτια Πολωνών μεταναστών, ενώ στο κέντρο του Νιούκαστλ μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ξεδίπλωσαν πανό που ανέγραφε «Τέλος στη μετανάστευση, έναρξη επαναπατρισμού».

Η πολωνική πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε τα περιστατικά εκφράζοντας ανησυχία, όπως έχουν κάνει ήδη και Βρετανοί πολιτικοί. Ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία να είναι σε πρόσθετη εγρήγορση για την αντιμετώπιση «εγκληματικών ενεργειών μίσους» εναντίον μεταναστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα