Σε επ’ αόριστον απεργία η ΠΑΣΥΝΟ

Καθολική στήριξη στην απόφαση της ηγεσίας από τους νοσηλευτές-μέλη της
Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών προχωρεί κανονικά με τους προγραμματισμούς της, ενώ δεν αποκλείεται να συμπορευθούν μαζί της κι οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ

Ο κύβος ερρίφθη. Σε επ’ αόριστον απεργία από την ερχόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου, οδεύει, πλέον, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), μετά και το χθεσινό, σχεδόν, ομόφωνο αποτέλεσμα

της μυστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. Στη μυστική ψηφοφορία προσήλθαν 1.493 από τα 1.653 (90,3%) εγγεγραμμένα μέλη της Συντεχνίας και υπέρ της επ’ αόριστον απεργίας τάχθηκαν το 95% των συμμετεχόντων. Μόλις 2% τάχθηκαν εναντίον, και 3% ψήφοι ήταν λευκά ή άκυρα. Έτσι, εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε συγκλονιστική διαφοροποίηση, από τις 15 Μαρτίου θα μπει «λουκέτο» στα κρατικά νοσηλευτήρια, με τον Κύπριο ασθενή να καλείται να πληρώσει για πολλοστή φορά τη νύφη, αφού θα προκληθούν τεράστια προβλήματα, όπως αναβολή χειρουργείων και ακύρωση προγραμματισμένων ραντεβού.

Τα αιτήματα
Σε ανακοίνωσή της η Συντεχνία αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ θα συνέλθει σήμερα για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα και τη γενικότερη κατάσταση, οπότε αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της βάσης για την επ’ αόριστον απεργία. Όπως αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση, η ΠΑΣΥΝΟ ζητά όπως:
*Αρχίσουν οι διαδικασίες για την ένταξη των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή δομή της Δημόσιας Υπηρεσίας και αναγνωριστούν τα ακαδημαϊκά προσόντα τους, και σε κατοπινό στάδιο και εντός χρονοδιαγραμμάτων η οικονομική αναβάθμιση των κλιμάκων τους.
*Αξιολογούνται οι νοσηλευτές ως επιστημονικό προσωπικό και δοθούν σαφείς απαντήσεις στα ζητήματα και θέσεις της Συντεχνίας που αφορούν στα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία.
*Δοθούν άμεσες λύσεις αναφορικά με την υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων προς όφελος των ασθενών και του τομέα της δημόσιας υγείας.
*Διασφαλίζονται οι όροι εργοδότησης των επηρεαζόμενων νοσηλευτών στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα επ’ αόριστον συμβόλαια.
*Τερματιστεί η παράνομη περικοπή του 10% στα συμβόλαια των εκτάκτων μετά την παρέλευση των 24 μηνών.

Σε συνελεύσεις η ΠΑΣΥΔΥ
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και οι Κλαδικές των Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ (Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας), αφού οι ηγεσίες των Συντεχνιών θα προσέλθουν σε συνελεύσεις για συζήτηση της όλης κατάστασης. Όπως πληροφορείται η «Σ», στις εν λόγω συνελεύσεις, που θα ξεκινήσουν σήμερα το μεσημέρι από το Μακάρειο Νοσοκομείο και θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, οι ηγεσίες των Κλαδικών θα ενημερώσουν τα μέλη τους για τις θέσεις τους και τις εξελίξεις σε σχέση με καυτά ζητήματα που ταλανίζουν τους νοσηλευτές, καθώς και για την απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, εάν τεθεί, κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων, ζήτημα συμμετοχής των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ, τότε αυτό το ενδεχόμενο θα συζητηθεί και αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθεί και μυστική ψηφοφορία. Πάντως, από την ηγεσία του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού μάς τονίστηκε πως ο Κλάδος τάσσεται, για την ώρα, κατά οποιωνδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων, πόσω μάλλον να κατέλθει σε επ’ αόριστον απεργία. Ωστόσο, ένεκα του ότι από την επ’ αόριστον απεργία της ΠΑΣΥΝΟ θα επηρεαστούν αρνητικά οι υπόλοιποι νοσηλευτές που θα μείνουν στο καθήκον, υπάρχουν ήδη σκέψεις για συμπόρευση με τη Συντεχνία και συμμετοχή στην απεργία.

Σε διάλογο, χωρίς απειλές, καλεί την ΠΑΣΥΝΟ ο Παμπορίδης
Σε μια πρώτη αντίδραση μετά το αποτέλεσμα, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης με γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Το δικαίωμα της απεργίας είναι απόλυτα σεβαστό και ιερό. Ωστόσο, εξίσου ιερό, εάν όχι και ιερότερο, είναι και το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην υγεία. Ως εκ τούτου, απευθύνω έκκληση προς όλους όπως αναλογιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν σε αυτή την ευαίσθητη χρονική συγκυρία. Η προσπάθεια για μεταρρύθμιση όλου του τομέα της υγείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μια μεταρρύθμιση η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας, αλλά και των συνθηκών εργασίας όλων των επαγγελματιών υγείας.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, πολλώ μάλλον οι νοσηλευτές που αποτελούν ένα σημαντικότατο πυλώνα, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει υγεία στον τόπο. Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί υπό απειλές και ούτε να επιτρέψει να τεθούν οι ασθενείς συμπολίτες μας υπό ομηρία. Καλώ, λοιπόν, εκ νέου όλους να προσέλθουν στον διάλογο, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, για να συνδράμουμε όλοι εποικοδομητικά τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας στη χώρα μας», καταλήγει ο κ. Παμπορίδης.

Ανοικτή επιστολή ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. σε ΔΗΣΥ
Στο μεταξύ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ.), με ανοικτή επιστολή του προς την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ξεκαθαρίζει πως «προωθεί και προστατεύει το κύρος του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας». Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως «η αρχή της ισότητας εξυπακούει ότι οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και των Μαιών θα πρέπει να είναι αξιοπρεπώς συγκρίσιμες με όλα τα άλλα συναφή επαγγέλματα εντός και εκτός υπηρεσιών υγείας, να συνάδουν με το πανεπιστημιακό επίπεδο της εκπαίδευσής τους και του επαγγελματισμού τους, αντικατοπτρίζοντας την αντικειμενική αξία της εργασιακής τους συμβολής στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας και όχι με εντελώς ανόμοια επαγγέλματα, όπως ατυχώς ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού επιχείρησε να συγκρίνει σε δημόσιες δηλώσεις του».

Σημειώνει, ακόμη, πως «οι ατυχείς αναφορές και συγκρίσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις μισθολογικές απολαβές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υποδεικνύει προσπάθεια γενικής εργασιακής εκμετάλλευσης των αποφοίτων της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζομένους. Από τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ εγείρεται επίσης το ερώτημα, κατά πόσον αυτές οι τοποθετήσεις στοχεύουν αφενός σε αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης αναφορικά με τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναβάθμιση που πηγάζει μέσα από την υπάρχουσα πανεπιστημιακή κατάρτιση και αφετέρου στη διευκόλυνση της υλοποίησης της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων. (…)

Ως ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. θεωρούμε ότι τα πολιτικά πρόσωπα που αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά στα επαγγέλματα της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής, θα πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας ενημέρωσης. Περαιτέρω ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. θεωρεί ότι οποιαδήποτε άδικη μεταχείριση εις βάρος της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής κοινότητας αποβαίνει εις βάρος των πολιτών και της κοινωνίας, που δικαιούνται να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας.

Υποστηρίζει όπως οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και των Μαιών θα πρέπει να αναθεωρηθούν με γνώμονα τα υφιστάμενα επαγγελματικά/επιστημονικά προσόντα, όπως αυτά έχουν καταστεί υποχρεωτικά από τους Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμους 1988-2015 και την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων 2013/55/ΕΕ (με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2016).

Ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ πιστεύει ότι ως εργαζόμενοι, οι Νοσηλευτές και οι Μαίες έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν, να διαπραγματεύονται συλλογικά και να λαμβάνουν συνδικαλιστική δράση για διεκδίκηση των αιτημάτων τους», επισημαίνεται και καλείται η ηγεσία του κόμματος να διευκρινίσει «αν οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο στις 5 Μαρτίου 2016, καθώς και σε άλλα ΜΜΕ, αποτελούν θέσεις του κόμματος».

Keywords
απεργια, εν λόγω, ψηφοφορία, συμμετοχή, γνώμονα, δραση, μμε, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, αξια, απεργια ταξι, αβερωφ, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, μμε, πλαισιο, ραδιο, υγεια, ωρα, βρισκεται, γνώμονα, δηλωση, δηλωσεις, δομη, εν λόγω, εξελιξη, επαγγελματα, ζητα, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβος, λευκα, νυφη, οφελος, πεμπτη, πολιτεια, προβληματα, ραντεβου, συζητηση, συμμετοχή, σκεψεις, τριτη, φορα, ψηφοφορία, ακυρα, δικαιωμα, χωρα, νοσοκομειο, πληροφοριες, θεσεις, υγειας
Αναζητήσεις
apergia 3/05/2016
Τυχαία Θέματα