Σε τεντωμένο σχοινί

Τα μνημόνια «κλείδωσαν», αλλά οι Θεσμοί πιέζουν τώρα και για την εφαρμογή τους
Σχεδιάζεται να γίνει ένα επιπλέον τακτικό EWG στις 15/5 με στόχο το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ελλάδος να μην αποκλείει και έκτακτο Eurogroup στη συνέχεια, αν χρειαστεί

Με το βλέμμα στραμμένο προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος, στη συνεδρίαση του οποίου αναμένεται

να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Έως τότε, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια σειρά από βήματα
Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο η διαπραγματευτική ομάδα θα παρουσιάσει αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας και θα προγραμματιστούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Την Παρασκευή θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του για την αναγκαιότητα της συμφωνίας αλλά και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους για την ψήφιση των μέτρων.

Ανάλογα θα κινηθεί και ο έτερος επικεφαλής της συγκυβέρνησης Πάνος Καμμένος, με τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αποτελείται από 153 βουλευτές σε σύνολο 300 (144 του ΣΥΡΙΖΑ και 9 των ΑΝΕΛ).

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας (μέτρα και αντίμετρα), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το ταξίδι του στην Κίνα, που είναι προγραμματισμένο για τις 16 Μαΐου.

Ο εφιάλτης του 2019
Τα μνημόνια με τους θεσμούς μπορεί να «κλείδωσαν» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, αλλά το... διά ταύτα της συμφωνίας, δηλαδή οι νομικές διατάξεις των νέων μέτρων και αντίμετρων του «μηχανισμού» εφαρμογής τους το 2019 ή το 2020, αλλά και των παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, το Δημόσιο, τις αγορές και όχι μόνο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους.

Ο λόγος για τα περίφημα «προαπαιτούμενα». Οι Θεσμοί, μετά την «αρνητική» εμπειρία προηγούμενων συμφωνιών που εκ των υστέρων επί του πρακτέου «άλλαξαν», περιμένουν πλέον και τις αναλυτικές «ρυθμίσεις» ανά πεδίο για να δώσουν το οριστικό «πράσινο φως».

Ουσιαστικά, τα προαπαιτούμενα θα πρέπει, από λιτές σχετικά «παραγράφους» στα κείμενα των μνημονίων που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς τα ξημερώματα της Τρίτης, να γίνουν αναλυτικά νομικά κείμενα (δηλαδή διατάξεις του εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου ή υπουργικές αποφάσεις).

Έτσι, ξεκινά ένας παράλληλος κύκλος διαπραγμάτευσης εξ αποστάσεως, μέσω ανταλλαγής email και τηλεδιασκέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εξειδίκευσή» τους αποκαλύπτει νέα σημεία τριβής που πρέπει να λειανθούν, ώστε στο Compliance Report που θα γράψουν οι Θεσμοί (έκθεση συμμόρφωσης Ελλάδος προς το Eurogroup) να αποτυπωθεί η «συμμόρφωση» για να «ξεκλειδώσει» η πολιτική συμφωνία, το πακέτο δόσεων και το QE (σ.σ. με προϋπόθεση, βεβαίως, μιαν απόφαση για το χρέος).

Όλα θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί για να ψηφισθούν από τη Βουλή ή για να υπογραφούν από τον αρμόδιο Υπουργό έως τις 15-18 Μαΐου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα έχει «αστερίσκους» η έκθεση αποτίμησης των Θεσμών (compliance report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο Εφαρμοστικός Νόμος, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι υπάρχουν και «προαπαιτούμενα» που δεν απαιτείται να περάσουν από τη Βουλή, αλλά θα γίνουν με δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή, με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους ή άλλες διατάξεις.

Έκτακτο EWG
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, στις προθέσεις των Θεσμών ήταν εξ αρχής η διενέργεια έκτακτου EWG πριν από τη σύνοδο των G7 στην Ιταλία (11-13/5), όπου αναμένεται να συγκληθεί Washington Group για την Ελλάδα και το χρέος. Μετά την ολοκλήρωση της «αποστολής» στην Αθήνα, η σύνοδος ορίστηκε για σήμερα.

Επίσης, σχεδιάζεται να γίνει ένα επιπλέον τακτικό EWG (στις 15/5) με στόχο το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην αποκλείει και έκτακτο Eurogroup στη συνέχεια, αν χρειαστεί.

Στόχος είναι όχι μόνο να γίνει αποτύπωση της συμφωνίας, αλλά και να ξεκινήσει η διαδικασία για το χρέος, για την οποία χθες εκφράστηκαν έντονες λεκτικές πιέσεις όχι μόνο από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και από τον Επίτροπο Μοσκοβισί και -κυρίως- από το ΔΝΤ, που ξεκαθαρίζει ότι διαφορετικά δεν θα μετάσχει με δάνειο στην Ελλάδα.

Το αγκάθι των μέτρων του 2020
Πάντως, στον εφαρμοστικό νόμο, που θα θεσμοθετεί από τώρα τα μέτρα και τα αντίμετρα, μένει να φανεί πώς θα αποτυπώσει τα «ψιλά γράμματα», δηλαδή τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των μέτρων και των αντίμετρων το 2019-2020.

Όπως εξηγούν αρμόδιες ελληνικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει ότι πρώτα «χτίζεται» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 (σ.σ. δηλαδή αν συμφωνούν ή όχι οι Θεσμοί το καλοκαίρι του 2018 ότι, με βάση τις επιδόσεις και τις προβολές που θα κάνουν για τα επόμενα έτη, διασφαλίζεται ο στόχος) και μετά «κλειδώνει» ότι το 2019 θα εφαρμοσθεί μόνο η περικοπή των συντάξεων.

Αν αποφανθούν ότι υπάρχει τρύπα, τότε έρχεται εμπροσθοβαρώς το 2019 και η μείωση του αφορολογήτου. Και, μετά από όλα αυτά, αποφασίζεται ότι εφαρμόζονται τα ανάλογα αντίμετρα, πάντα με όρο να μη «διαταράσσεται» ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Ο παραπάνω πολύ «ευαίσθητος» μηχανισμός μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθεί, όχι μόνο στα τελικά κείμενα των μνημονίων αλλά και στον εφαρμοστικό νόμο.

Πέραν από τον Εφαρμοστικό, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο 2019-2021, που θα καταγράφει όχι μόνο τα παραπάνω μέτρα-αντίμετρα αλλά και δεσμευτικά όρια δαπανών για ένα επιπλέον έτος, με τρόπο που θα είναι συμβατός με το μνημόνιο.

«Ακορντεόν» η αξία των μέτρων του 2019- 2020
Όσο για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα του 2019-2020, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσκαλώτος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις αξίας 2% του ΑΕΠ ή 34,8 δις ευρώ, χθες. Ωστόσο, ο τελικός «λογαριασμός» θα υπολογισθεί ως αναλογία του ΑΕΠ των τότε ετών, το οποίο προς το παρόν είναι... «ασανσέρ».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, η αξία των μέτρων φτάνει ή και ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς οι προβλέψεις τελούν υπό αναθεώρηση (σ.σ. λόγω χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που αναμένεται πλέον για φέτος και μένει να φανεί πώς αποτυπώνονται στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν) μπορεί εκ νέου ο «λογαριασμός» να μειωθεί. Και μπορεί βεβαίως να αυξηθεί εκ νέου στη συνέχεια, αν τελικά το ΑΕΠ ανακάμψει ταχύτερα.

Αυτό που ουσιαστικά επιτεύχθηκε, χθες, είναι μία προκαταρκτική συμφωνία (preliminary agreement), η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος, τη βιωσιμότητά του και τη συνολική συμφωνία (staff level agreement). Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση «δουλεύει σε όλα τα επίπεδα, δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους», σημείωσε, χθες, ο ΥΠΟΙΚ.

Για τη συμφωνία ανέφερε ότι έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. «Με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι», τόνισε, ενώ παραδέχθηκε ότι «άλλα μέτρα μάς στεναχωρούν περισσότερο», αναφερόμενος στο πακέτο του 2019- 2020, το οποίο θεσπίζεται, πλέον, για να γίνει εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ με πρόγραμμα.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτήν τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία τώρα θα συμπληρωθεί από περαιτέρω συζητήσεις στις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο», καταλήγει η ανακοίνωση των Θεσμών που εκδόθηκε χθες, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα