Σε υψηλό 2 και πλέον ετών το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών διευρύνθηκε τον Ιούλιο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις πιθανότατα προχώρησαν σε εισαγωγές, εν αναμονή υψηλότερων δασμών στα αγαθά από το εξωτερικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εμπόριο θα μπορούσε να καταστεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο.

Ενώ η αύξηση των εισαγωγών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ

την Τετάρτη θα αφαιρούσε από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αποτελεί, ωστόσο, μια ένδειξη ισχυρής εγχώριας ζήτησης και δεν συνάδει με τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών για οικονομική ύφεση.

«Τα εμπορικά στοιχεία του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι το καθαρό εμπόριο θα επιβαρύνει την ανάπτυξη του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, όταν αντανακλά τη συνεχιζόμενη ισχύ των εισαγωγών, ζωγραφίζοντας μια καλύτερη εικόνα της εγχώριας ζήτησης από αυτή που ανέφεραν οι ανανεωμένες ανησυχίες για ύφεση», δήλωσε ο Τόμας Ράιαν, οικονομολόγος της εταιρείας Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική.

Το εμπορικό χάσμα αυξήθηκε κατά 7,9%, στα 78,8 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα αυξανόταν στα 79,0 δισ. δολάρια, από τα 73,1 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο.

Η Κυβέρνηση αναθεώρησε τα εμπορικά στοιχεία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024 για να ενσωματώσει πιο ολοκληρωμένα και επικαιροποιημένα τριμηνιαία και μηνιαία στοιχεία.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%, στα 345,4 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% στα 278,2 δισ. δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν από την αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. δολάρια, σε επίπεδο ρεκόρ, αντανακλώντας κυρίως εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αύξηση εισαγωγών αγαθών από την Κίνα

-----------------------

Οι εισαγωγές βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, στις οποίες περιλαμβάνεται το πετρέλαιο, αυξήθηκαν κατά 2,8 δισ. δολάρια. Αύξηση σημειώθηκε επίσης στις εισαγωγές μη νομισματικών μεταλλικών σχημάτων με τελειωμένο χρυσό.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, ηλιακών προϊόντων και άλλων αγαθών.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο τελικός κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί τις «επόμενες ημέρες». Υπάρχουν επίσης φόβοι για ακόμη υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές σε περίπτωση που ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Το πολιτικά ευαίσθητο έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών τις ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 4,9 δισ. δολάρια, στα 27,2 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 1,0 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9 δισ. δολάρια.

«Οι εισαγωγές αγαθών από την Κίνα αυξήθηκαν, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να κατευθύνουν τους Αμερικανούς κατασκευαστές μακριά από την εξάρτησή τους από αγαθά χαμηλότερου κόστους που προέρχονται από την Κίνα, αν αυτό επιθυμούν το Κογκρέσο και οι πολιτικοί υποψήφιοι», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 266,6 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 175,1 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές μηχανοκίνητων οχημάτων, εξαρτημάτων και κινητήρων μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022. Οι εξαγωγές καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 800 εκατ. δολάρια.

Οι εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. δολάρια, στο ρεκόρ των 56,1 δισ. δολαρίων, με ώθηση από τους ημιαγωγούς.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% σε 97,6 δισ. δολάρια, μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα