Σε υψηλό δύο δεκαετιών ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Εκτινάχτηκε στο 48,7%

Στο 48,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή στην Τουρκία τον Ιανουάριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2002.

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 68,9% και οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών κατά 55,6%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 93,5% από 79,9% το Δεκέμβριο. Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 10,5% μηνιαία.

Η λίρα διαπραγματευόταν με πτώση 0,9% στις 13,59 ανά δολάριο στις 14.00 ώρα Τουρκίας.

Ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο ήταν στο 36,1%, που σημαίνει

ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,1% σε ένα μήνα.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει πτώση της λίρας, αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης.

Παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό της Τουρκίας, η επόμενη κίνηση των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι πτωτική και πάλι, καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» χαμηλών επιτοκίων και αδύναμης λίρας.

Οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται αφού η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας κατόπιν εντολών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια από το Σεπτέμβρη μέχρι και το Δεκέμβρη για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Οι μειώσεις των επιτοκίων προκάλεσαν μια έξοδο κεφαλαίων από τη λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 45-50% φέτος και, αν δεν υπάρξει νέα κατάρρευση της λίρας, θα υποχωρήσει μόνο τους τελευταίους μήνες του 2022», παραδέχτηκε ο νέος Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι.

Για να βοηθήσει να περιορίσει τις απώλειες της λίρας, η κεντρική τράπεζα παρενέβη σε μεγάλο βαθμό στις αγορές συναλλάγματος και ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο στα τέλη Δεκεμβρίου που συνδέει ορισμένες τραπεζικές καταθέσεις τουρκικής λίρας με το δολάριο. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας είναι ο υψηλότερος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών μετά την πληγείσα από την κρίση Αργεντινή, όπου οι αυξήσεις των τιμών ανέρχονται σε 50% ετησίως. Ο Ερντογάν έχει αποκλείσει πάντως δάνειο από το ΔΝΤ και επιμένει να λέει ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή.

Διαβάστε επίσης 

Υπόθεση Καβαλά: Ο Ερντογάν «βγάζει γλώσσα» στο συμβούλιο της Ευρώπης

Keywords
Τυχαία Θέματα