Σεμινάριο για την Αμμόχωστο στο Λονδίνο

Πτυχές του ζητήματος της Αμμοχώστου και ευρύτερα του Κυπριακού συζητήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Lobby for Cyprus και τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας στο χώρο του Θεάτρου Τέχνης στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας και είχε ως τίτλο: «Αμμόχωστος: Συντετριμμένες ζωές».

Παρών ήταν ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ην. Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής,

που σημείωσε στην ομιλία του πως τα 49 χρόνια από την εισβολή ισοδυναμούν με 17.992 ημέρες.

Πρόσθεσε πως αυτό το μεγάλο διάστημα δεν μειώνει την ανάγκη για λύση, αλλά αντίθετα καθιστά το Κυπριακό πιο επιτακτικό ζήτημα, με την επιπλέον έμφαση που προσδίδει και η εισβολή στην Ουκρανία. Όπως είπε, η Κύπρος αναμένει την ίδια διεθνή αντίδραση με αυτή που επιδείχθηκε κατά της Ρωσίας.

«Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι. Αν πούμε αρκετά, φτάνει, τότε η Τουρκία κερδίζει», σημείωσε ο κ. Κακουρής.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη νέα τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στην Αμμόχωστο με κινήσεις που αλλάζουν την όψη της περιοχής και οι οποίες «αναμφίβολα» αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Συμπλήρωσε πως όλοι γνωρίζουν το πλαίσιο της λύσης και τόνισε πως ο ΠτΔ  έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Χαρακτήρισε δε ενθαρρυντική την ενότητα του μηνύματος από τους βουλευτές όλων των βρετανικών κομμάτων κατά την εκδήλωση της Τρίτης στο κοινοβούλιο στην παρουσία του Υπ. Εξωτερικών Κωσταντίνου Κόμπου, όπως και από τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών λόρδο Άχμαντ υπέρ του συμφωνηθέντος πλαισίου των ΗΕ περί ΔΔΟ.

Ο έμπειρος Κύπριος διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ που θα γίνει συμπληρωματικά των ΗΕ, με αξιοποίηση τη εργαλείων που έχει η ΕΕ για να πείσει την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη δική του τοποθέτηση μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουάσινγκτον ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα), είπε πως η σχέση ΗΠΑ-Κύπρου είναι η στενότερη που έχει υπάρξει ποτέ. «Υπάρχει τρομερή στήριξη για την Κύπρο στο Κογκρέσο», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ως προς τα F-16 είπε ότι γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η ενδεχόμενη παραχώρησή τους από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με την την Κύπρο και ιδίως την Αμμόχωστο. Ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, αλλά διαβεβαίωσε πως το φιλοκυπριακό λόμπι εργάζεται πολύ σκληρά.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας Δρ Βασίλης Μαύρου έκανε μια συνοπτική αναδρομή στην ιστορία της πόλης και στις άκαρπες προσπάθειες για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Επισήμανε δε πτυχές της περιφρόνησης που επιδεικνύει η Τουρκία για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την Αμμόχωστο. Επέκρινε όμως παράλληλα τον εφησυχασμό από διαχρονικές κυπριακές «πολιτικές ελίτ». Ζήτησε, τέλος, επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Ο βουλευτής βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος Πάμπος Χαραλάμπους απέστειλε μήνυμα που αναγνώστηκε στο σεμινάριο, με το οποίο επισήμανε τις παραβιάσεις ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Τουρκία στα Βαρώσια. «Τώρα είναι η ώρα να πιεστεί η Τουρκία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Αναγνώστηκε επίσης μήνυμα από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς, που δήλωσε ότι παραμένει σταθερή στην υποστήριξη των προσπαθειών των Κυπρίων για μια δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα του νησιού, δίχως εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Στο δικό του μήνυμα ο πρώην βουλευτής και νυν αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού για την ανεξιθρησκεία και την ελευθερίας της πίστης Ντέιβιντ Μπάροους χαρακτήρισε την Αμμόχωστο περιοχή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου με οπτικογραφημένο μήνυμα προειδοποίησε ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών. «Εμείς οι Αμμοχωστιανοί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη διαίρεση της Κύπρου», σημείωσε ο δήμαρχος.

Μέσω βιντεοσύνδεσης ο δήμαρχος Δερύνειας Άνδρος Καραγιάννης σημείωσε πως η Τουρκία επιδιώκει δημογραφική αλλαγή στην κατεχόμενη Κύπρο, παραπέμποντας στην πρόθεση ανέγερσης 1.200 κατοικιών κοντά στην πόλη του. Προειδοποίησε δε πως οι νεότεροι δεν έχουν το πάθος των γονιών τους για λύση, καθώς δεν έχουν τις ίδιες μνήμες.

Αναγνώστηκε επίσης μήνυμα από τον Ανδρέα Μορφίτη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, ο οποίος έκανε λόγο για προκλητική παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ από την Τουρκία. Επέρριψε δε ευθύνες για τη μη πρόοδο στο θέμα της Αμμοχώστου μεταξύ άλλων και στις διαχρονικές κυβερνήσεις της Κύπρου.

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο UCLan στην Κύπρο Δρ Κλέαρχος Κυριακίδης μέσω βιντεοσύνδεσης χαρακτήρισε την Αμμόχωστο «τόπο εγκλήματος». Παρουσίασε αποσπάσματα από επίσημα έγγραφα των ΗΕ που όπως είπε δείχνουν ότι στην Αμμόχωστο τελέστηκαν εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απέρριψε δε ως λύση «διακρίσεων» τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Η Δρ Θεοδώρα Χρήστου από το Lobby for Cyprus ασχολήθηκε στην παρουσίασή της με το ερώτημα του πού είναι και ποια είναι τα Βαρώσια. Το συμπέρασμα της έρευνάς της ήταν πως η χρήση του τοπωνυμίου είναι θολή και εξυπηρετεί την τουρκική επιδίωξη για τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Αμμοχώστου, περιλαμβανομένου του τοπικού λιμανιού.

Ο πρόσφυγας από την Αμμόχωστο Κώστας Γεωργίου μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από την πόλη του, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών από την περιοχή όπως είναι σήμερα που ο ίδιος πρόσφατα τράβηξε. Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Κουνούπιας, που ήταν συντονιστής του σεμιναρίου μαζί με τον Θίο Θεοδώρου, αμφότεροι στελέχη του Lobby for Cyprus.

Μουσικό διάλειμμα προσέφερε ο επίσης Αμμοχωστιανός Νίκος Σαββίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα