Σερβία:Η χώρα αουτσάιντερ που κλέβει την παράσταση του εμβολιασμού στην Ευρώπη

Κινούμενη εδώ και χρόνια στη βαριά σκιά του βίαιου ρόλου που διαδραμάτισε στις φρικτές βαλκανικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990, η Σερβία τώρα κερδίζει λάμψη επιτυχίας σε έναν «καλό» πόλεμο: τη μάχη για εμβολιασμό των πολιτών της για τον κορωνοϊό.

Η Σερβία έχει προχωρήσει μπροστά από τις πολύ πλουσιότερες και συνήθως καλύτερα οργανωμένες χώρες στην Ευρώπη για να προσφέρει σε όλους τους ενήλικες πολίτες όχι μόνο δωρεάν εμβολιασμούς, αλλά και μία «παλέτα» πέντε διαφορετικών εμβολίων για να διαλέξουν!

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοντάψει άσχημα στην παροχή

εμβολίων, με μια στρατηγική προμηθειών και διανομής που στοιχημάτισε πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο αποδεικνύεται μη συνεκτική. Αυτή η στρατηγική προσέκρουσε σε εμπόδιο την τελευταία εβδομάδα, αφού βασικά μέλη του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, επιδεινώνονται τα προβλήματα παράδοσης που προέρχονται από ένα έλλειμμα παραγωγής, που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιανουάριο.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας: Μια μέρα θα χτίσετε μνημείο για μένα!

Το ασυνήθιστο πλεόνασμα εμβολίων της Σερβίας υπήρξε θρίαμβος δημοσίων σχέσεων για την ολοένα και πιο αυταρχική, κατά τα άλλα, κυβέρνηση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ανέτρεψε τη δική του εικόνα, αλλά και την εικόνα της χώρας του, εξασθένησε τους ήδη στριμωγμένους ντιπάλους του και πρόσθεσε μια νέα, ενδιαφέρουσα «νότα» στην περίπλοκη γεωπολιτική των εμβολίων.

«Μια μέρα θα χτίσετε μνημείο για μένα!», προέβλεψε ο Βούτσιτς τον περασμένο μήνα, καυχωμένος ότι είχε εξασφαλίσει προμήθειες κινεζικών εμβολίων σε χαμηλές τιμές, απευθυνόμενος προσωπικά στον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για βοήθεια.

Αντί να κάνει μία πολιτική στροφή προς την Ανατολή ή τη Δύση σε μια προσπάθεια εξασφάλισης προμηθειών, η Σερβία με πληθυσμό κάτω των 7 εκατομμυρίων, τοποθέτησε στοιχήματα παντού - σε όλο τον κόσμο, πετυχαίνοντας καταρχήν συμφωνίες για περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, των οποίων τα προϊόντα δεν έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, αλλά και με δυτικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, υπουργός Υγείας Σερβίας: Οι τιμές ήταν πολύ καλύτερες από ό,τι πλήρωσαν όλοι οι άλλοι στον υπόλοιπο κόσμο.

Έφτασε στην πρώτη της συμφωνία για προμήθεια εμβολίων, εξασφαλίζοντας 2,2 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer τον Αύγουστο και γρήγορα ακολούθησαν συμβόλαια για εκατομμύρια δόσεων από τη Ρωσία και την Κίνα. Πόσο πλήρωσε είναι ένα μυστικό. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι οι τιμές ήταν «πολύ καλύτερες από ό,τι πλήρωσαν όλοι οι άλλοι στον υπόλοιπο κόσμο».

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αμφισβητούν αυτό τον ισχυρισμό και αναρωτιούνται αν το απόρρητο αποτελεί κάλυψη για διαφθορά. Αλλά ακόμη και ο πιο ισχυρός επικριτής του κ. Βούτσιτς, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ντράγκαν Τζίλας, παραδέχτηκε: «Έκανε καλή δουλειά παίρνοντας εμβόλια». Ο κ. Τζίλας έκανε εμβόλιο τον περασμένο μήνα, επιλέγοντας το Sputnik V από τη Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα των άφθονων προμηθειών της, η Σερβία έχει γίνει ο ”καλύτερος εμβολιαστής” στην Ευρώπη μετά την Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται από το OurWorldInData.

Συγκεκριμένα, έχει χορηγήσει 29,5 δόσεις για κάθε 100 άτομα την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με μόλις 10,5 στη Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται από καιρό ως μοντέλο αποτελεσματικότητας και χρηστής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ενώ ο δείκτης βρίσκεται στις 10,7 δόσεις για κάθε 100 άτομα στη Γαλλία.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα