«Σηκώστε την κούκλα από την Εντατική»

Η απομάκρυνσή της απασχόλησε ειδική συνεδρία στο Υπουργείο!
Αποκαλύπτουμε επιστολή της Γ. Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας προς έξι εντατικολόγους για το θέμα της κούκλας που ξάπλωνε σε ένα από τα 17 κρεβάτια της Εντατικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενόσω παραπέμπονταν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα

Νέα στοιχεία για την «κούκλα» της Εντατικής φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Σημερινή». Κατ' αρχάς, να σημειώσουμε ότι επίκεντρο αυτής της διερευνώμενης υπόθεσης αποτελούν διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για διασπάθιση

χρήματος και αχρείαστες παραπομπές ασθενών από την Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιώτες με δημόσιο χρήμα, αλλά και η εν εξελίξει διοικητική έρευνα του Υπουργείου Υγείας για να εντοπιστούν ο υπαίτιος ή οι υπαίτιοι. Αυτή που έχει κερδίσει όμως τις εντυπώσεις, και βρίσκεται στο επίκεντρο σχολιασμού από την περασμένη Κυριακή -όταν η «Σημερινή» αποκάλυψε την όλη υπόθεση- είναι η περιβόητη κούκλα που ξάπλωνε μόνιμα σε ένα από τα 17 κρεβάτια της Εντατικής, ενόσω γίνονταν παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα.

Να σημειώσουμε ότι η κούκλα αυτή εχρησιμοποιείτο για σκοπούς εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, για να δώσουμε και τον ιατρικό όρο της, όπως τον επισήμανε με πρόσφατη γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής της Εντατικής Μονάδας, πρόκειται για ειδικό ιατρικό πρόπλασμα με ενσωματωμένο υπολογιστή, που δημιουργεί σενάρια εκπαίδευσης για τους ιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον διευθυντή, τοποθετήθηκε εκεί με αίτημα της Εντατικής, έπειτα από έγκριση του Υπουργείου, όταν άνοιξε η Μονάδα αυξημένης φροντίδας, και υπήρχε, κατά τον ίδιο, ευχέρεια κλινών.

Τι αναφέρεται σε επιστολή
Η «Σ» εξασφάλισε νέα στοιχεία, που ρίχνουν φως και στην ιστορία της κούκλας. Σύμφωνα με τα έγκυρα αυτά στοιχεία, κατά το 2014, λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν οδηγίας της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, μετέβη στην Εντατική Μονάδα και είπε σε εντατικολόγους να την απομακρύνουν το συντομότερον.
Επιστολή, που φέρει ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2015, υπογράφεται από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, και απευθύνεται σε έξι εντατικολόγους του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, το θέμα της κούκλας φέρεται να απασχόλησε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, κατά την οποία αποφασίστηκε η απομάκρυνσή της και η επαναλειτουργία του δωματίου για την εξυπηρέτηση ασθενών μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2015, όπως και έγινε. Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκαν και ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια του δωματίου, διότι ήταν «απομακρυσμένο» και «είχαν συμβεί παραλίγο κρίσιμα συμβάντα», όπως αναφέρθηκε.

Υλοποιήθηκε και η εισήγηση για τοποθέτηση κάμερας παρακολούθησης. Η κ. Γιαννάκη επισημαίνει στην επιστολή ότι, με τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης και την ταυτόχρονη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών, κανένας χώρος δεν επιτρέπεται να μένει ανεκμετάλλευτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφού πέρασαν στην αρμοδιότητα της Γενικής Διευθύντριας το 2014, οι παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα σχεδόν μηδενίστηκαν.

Για όσους διερωτώνται τι απέγινε η κούκλα, όπως πληροφορούμαστε, αυτή ξαπλώνει σήμερα σε αποθήκη του Γενικού Νοσοκομείου...
Στο μεταξύ, με δήλωσή του χθες στη «Σ» ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, μας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα στο Υπουργείο Υγείας, για να καταδείξει ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τις αχρείαστες παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ότι οι αχρείαστες αυτές παραπομπές διαπιστώθηκαν ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο της υπηρεσίας.

Οι διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Εξάλλου, η εφημερίδα μας δημοσίευσε το περιεχόμενο επιστολής, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 2015, την οποία υπογράφει ο Ανδρέας Χασαπόπουλος εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή και απευθύνεται προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για να την ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην Εντατική.
Αναφέρεται στην επιστολή ότι, ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο περιπτώσεων παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, διαπιστώθηκαν τα εξής: Πρώτον, αντιφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες αποστολής και παραμονής ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, «που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα», κατά την έκφραση του Γενικού Ελεγκτή, «ως προς την ορθή διαχείριση της διαδικασίας παραπομπής».

Δεύτερον, διαπιστώνεται, βάσει του ελέγχου, ότι έχουν γίνει πληρωμές τιμολογίων, χωρίς να ζητηθεί εξουσιοδότηση από τον Ελέγχοντα Λειτουργό του σχετικού κονδυλίου. Τρίτον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ασθενείς που παραπέμπονταν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, μετακινούνταν από την Εντατική Μονάδα στη Μονάδα αυξημένης φροντίδας του ιδίου ιδιωτικού κέντρου και αντίστροφα, χωρίς έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως οι μη εξουσιοδοτημένες αυτές μετακινήσεις «συνεπάγονται σημαντική διαφοροποίηση του κόστους, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η παραμονή σε Εντατική στοιχίζει χίλια εκατόν ενενήντα ευρώ ανά ημέρα, ενώ στη Μονάδα αυξημένης φροντίδας το κόστος είναι μόλις 490 ευρώ ανά ημέρα», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα