Σιζόπουλος: Χειρότερη από τη διχοτόμηση η ΔΔΟ

Η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση, είναι ρατσιστική και αποσκοπεί στην παράλυση της λειτουργίας του κράτους και την κηδεμονία από τρίτη χώρα, ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, χαιρετίζοντας εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην Υπουργού και βουλευτή του Κινήματος, Δώρου Θεοδώρου, με τίτλο "Το αληθινό πρόσωπο της διζωνικής".

Στην ομιλία του, ο κ. Σιζόπουλος

είπε πως το βιβλίο του Δώρου Θεοδώρου, που γράφτηκε το 1975, εκδίδεται σήμερα σε μια καθοριστική στιγμή, "για ν` αποκαταστήσει την πολιτική πραγματικότητα και να ξεκαθαρίσει με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ έναντι της Νατοϊκής έμπνευσης και προώθησης της λύσης της ΔΔΟ, λύση η οποία είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση, λύση η οποία είναι ρατσιστική".

Συγκεκριμένα, υποστήριξε, η ΔΔΟ προάγει τον εθνοτικό διαχωρισμό, καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, νομιμοποιεί τον εποικισμό και προοιωνίζει συνέχιση των συγκρούσεων και της αντιπαράθεσης μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα λήψης των αποφάσεων.

"Ουσιαστικά η λύση της ΔΔΟ αποσκοπεί στην παράλυση της λειτουργίας του κράτους και την κηδεμονία του από τρίτη χώρα", συμπλήρωσε.

Το σημαντικότερο από το βιβλίο "Το αληθινό πρόσωπο της διζωνικής", είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, το γεγονός πως "οι εκτιμήσεις που έγιναν, χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία που εμείς σήμερα έχουμε στην κατοχή μας, δυστυχώς επιβεβαιώνονται με μια τρομακτική ακρίβεια".

Το γεγονός ότι ο συγγραφέας του βιβλίου ερμήνευσε ορθώς τις επιδιώξεις και τους στόχους της Τουρκίας, μόλις ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή, σημείωσε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, λέγοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η πρόβλεψη του Δώρου Θεοδώρου περί διολίσθησης προς τις τουρκικές θέσεις επαληθεύεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο".

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε αποφάσεις και γεγονότα επί του Κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "η εμμονή στη ΔΔΟ με τη δικαιολογία ότι εδώ και δεκαετίες τη δεχθήκαμε, υποδηλοί στατικότητα σκέψης, φοβικά σύνδρομα και αδυναμία εκμετάλλευσης του νέου περιβάλλοντος που δημιουργείται".

" Η Διζωνική μας έχει θέσει σε μια ατέρμονη αναμονή, ότι ο διεθνής παράγοντας θα μας δικαιώσει. Σιγά σιγά όμως αποδεχθήκαμε την κατοχή και δημιουργήθηκε μια ομάδα ηττημένων μυαλών τα οποία περιμένουν ότι κάποια στιγμή οι ξένοι θα μας δικαιώσουν", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να έρθει ο άλλος να τον απελευθερώσει και τη δειλία του την ονομάζει φρονιμάδα και σύνεση".

Παρουσιάζοντας από την πλευρά του το βιβλίο, ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, ανέφερε ότι, μπορεί να γράφτηκε το 1975, ωστόσο το περιεχόμενο του είναι επίκαιρο, καθώς οι συζητήσεις όπως και οι επίσημες επιλογές "παραμένουν κολλημένες σε ένα μοντέλο συμφωνίας που συνιστούσε εξαρχής τον στρατηγικό στόχο της Άγκυρας".

"Είναι ίσως τραγικό σήμερα, οι αναλύσεις της δεκαετίας του 70` να είναι επίκαιρες και να συνεχίζουμε να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια", είπε ο κ.Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας ότι ο συγγραφέας επιβεβαιώνεται και για τις αναλύσεις του αλλά και τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει και δεν εισακούστηκαν.

Αναλύοντας κείμενα του βιβλίου προς απόδειξη αυτών των επιβεβαιωμένων προβλέψεων του Δώρου Θεοδώρου, ο Κώστας Βενιζέλος τόνισε ότι "Το αληθινό πρόσωπο της διζωνικής" δεν προσφέρεται μόνο στην ιστορική έρευνα για το Κυπριακό, αλλά προσφέρει και στις συζητήσεις σήμερα, γιατί οι κίνδυνοι που υπήρχαν τότε υπάρχουν και σήμερα, καθώς οι τουρκικοί σχεδιασμοί παραμένουν οι ίδιοι.

"Το κακό είναι πως η Ε/κ πλευρά δεν κινείται για να αποτρέψει τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά βαθμηδόν προσαρμόζεται σε αυτούς", συμπλήρωσε.

Στην αντιφώνηση του, ο Δώρος Θεοδώρου εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν, 40 χρόνια μετά, να εκδώσει τα κείμενα του υπό τη μορφή βιβλίου, λέγοντας πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση στο Κυπριακό που " μπορεί να είναι σημείο καμπής, μπορεί να είναι και πέσιμο στο λάκκο, γιατί ακολουθούμε μια πολιτική που μας οδηγεί στο λάκκο".

Δυστυχώς, συνέχισε, σήμερα ακολουθούμε "την πολιτική της προσαρμογής με την ήττα και με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, την πολιτική της στατικής θεώρησης των πραγμάτων", και τόνισε πως σήμερα, εν έτη 2015 " βλέπουμε την ίδια φωτογραφία του 1974, με μια Τουρκία θηρίο, πανίσχυρη, με εμάς απομονωμένους για τις βλακείες που κάναμε τότε, αδύνατους να αντιδράσουμε, εγκαταλελειμμένοι".

Την ίδια ώρα, υπέδειξε, ενώ στον Κυπριακό τα πράγματα παραμένουν στάσιμα, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στον κόσμο γύρω μας, κάνοντας λόγο για μια αποτυχημένη πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή μας , με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον οι ίδιες καλές σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη, όπως η Συρία, η Αίγυπτος, το Ιράν και το Ισραήλ, αλλά ακόμη και με την ίδια την Αμερική.

Διαμήνυσε παράλληλα τη σημασία της παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή και την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε όλες αυτές τις αλλαγές που σημειώνονται και οι οποίες "μπορεί να μην ανατρέπουν ακόμη τον συσχετισμό των δυνάμεων, αλλά τον έχουν διαφοροποιήσει και η κατάσταση έχει αλλάξει προς όφελος μας χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας".

Υποστήριξε επίσης πως "η καταφυγή στη λύση της ΔΔΟ, που μπορεί κάποιοι να θεωρούν ως ύστατη ελπίδα επιβίωσης, δεν είναι πλέον για εμάς αναγκαιότητα" και πως "δεν έχουμε ανάγκη να σπεύσουμε για μια τέτοια λύση που θα είναι η καταδίκη μας".

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι το βιβλίο θα εκπληρώσει τον σκοπό της έκδοσης του, " να δώσει πληροφόρηση στον κόσμο, ο οποίος είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα δεχθεί τη ΔΔΟ ή όχι".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα