Σκάνδαλο από τις ναφθαλίνες στον ΚΟΑΠ

Πέτρα Αργυρού, Γιώργος Καυκαλιάς

Σκάνδαλο εκατομμυρίων (4,9 εκ.) το οποίο αφορά κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και εθνικών πόρων για προώθηση γαλακτοκομικών προϊόντων, επαναφέρει στην έκθεση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2010.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, ο οποίος σε συνεργασία με οργανισμό της Βουλγαρίας είχαν αναλάβει το 2009 την υλοποίηση προγράμματος προώθησης σε τρίτες χώρες. Σε έλεγχο που είχε διενεργήσει τον Απρίλιο του 2010 από την Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση του

εν λόγω προγράμματος, οι οποίες ήγειραν εύλογες υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη απάτης και κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον τότε Γενικό Εισαγγελέα,ο οποίος είχε δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Με την ολοκλήρωση των ερευνών, η υπόθεση καταχωρίσθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της όμως αναστάληκε δύο χρόνια αργότερα (2012) από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα με το επιχείρημα ότι είχαν προκύψει νέα στοιχεία.

Έρευνες για την εν λόγω υπόθεση είχαν διεξαχθεί, επίσης, σε Βέλγιο και Ελλάδα και είχαν συλληφθεί δύο πρόσωπα, καθώς ενήμερη ήταν και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OLAF).

Η φερόμενη απάτη, επανήλθε με την περσινή έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, την οποία ο νυν Γενικός Εισαγγελέας αξιοποίησε δίδοντας οδηγίες για επανέναρξη της ποινικής διερεύνησης. Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος συνέλεξε σωρεία εγγράφων και σφραγίδων και εξασφάλισε νέες καταθέσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής με τη φετινή έκθεση του προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις στον ΟΑΠ, υποδεικνύοντας του να λάβει αμέσως μέτρα για την πρόληψη τέτοιου είδους υποθέσεων. Ταυτόχρονα, ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα κατάθεσης νομοσχεδίων και υλοποίησης των μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα