Σκληρές διαπραγματεύσεις για χρέος
Ολονύχτιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις για κατάληξη επί του θέματος στο Γιούρογκρουπ
Μία περίπου ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αυτή διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκαν χθες οι συζητήσεις στο Γιούρογκρουπ για το ελληνικό χρέος, αφού μέχρι και την ώρα που ετοιμαζόταν το ρεπορτάζ, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές για τρεις και πλέον
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ΚΥΠΕ, η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ διακόπηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συζήτησης για το θέμα -ήταν το τρίτο στην ατζέντα- για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Γερμανού και του Γάλλου Υπουργών Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ αντίστοιχα, καθώς και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι εν λόγω επαφές συνεχίζονταν ώς αργά και μετά από αυτές θα ακολουθούσε περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι τοποθετήσεις
Η δυσκολία στην εξεύρεση λύσης επί του θέματος φάνηκε κατά την προσέλευση των Υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση του Σώματος, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της χώρας του, ότι οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να παρθεί πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή πριν από το 2018.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για κατάληξη, αν και υπέδειξε πως αυτή δεν θα ήταν οριστική. Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση κι ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ είπε πως «εργάζομαι, για μια απόφαση που θα επιτρέπει την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
Όμως, επεσήμανε ότι, αφενός, οι όποιες εκτελεστικές αποφάσεις για τα μέτρα της μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως και τα όποια μακροοικονομικά στοιχεία τα συνοδεύουν, θα ληφθούν μόνο στο τέλος του προγράμματος το 2018. Αφετέρου, εξήγησε ότι τα τελικά μακροοικονομικά στοιχεία (το πόση θα είναι η ανάπτυξη και πόσα τα πλεονάσματα) «αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων των τεχνοκρατών και όχι των Υπουργών, και θα πάνε και αυτά το 2018».
Επιπλέον εξήγησε ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένουν οι διαφωνίες σε σχέση με τις μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Σε σχέση με τα μέτρα του χρέους, σημείωσε ότι το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ «λεπτομέρειες» και οι «19» θα προσπαθήσουν να τις αποσαφηνίσουν. Οι τελικές όμως αποφάσεις για το όποιο μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, επανέλαβε.
«Το ζητούμενο είναι να δεσμευθεί το ΔΝΤ. Ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να πάρει τις αποφάσεις του», υπέδειξε περαιτέρω, ενώ σε σχέση με τη δόση είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις έγκαιρα και στη βάση της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων.
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της ΕΕ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τις συστάσεις της Κομισιόν ανά χώρα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΕ για το έλλειμμα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.
«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα», είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «στο Γιούρογκρουπ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (χθες), θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ελπίζω με θετικό τρόπο ότι μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών Αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές. Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα».
Αμετακίνητος ο Σόιμπλε
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εμφανίστηκε αμετακίνητος στη σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη βιωσιμότητά του πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018.
Δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι ανοικτός σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αναγνωρίζοντας ότι το δυσκολότερο θέμα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εμφανίστηκε, ταυτόχρονα, αισιόδοξος για πολιτική συμφωνία, μετά και την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών από το EWG, καθώς η εκταμίευση της δόσης μπορεί τυπικά να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι άλλες απόψεις
Από πλευράς των υπολοίπων ΥΠΟΙΚ, ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt συνέστησε προσοχή όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο και ότι η χώρα απολαύει ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια των φθηνών δανείων διάσωσης που έχει λάβει.
«Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψη του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».
Κατά την άποψη του Αυστριακού Υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λανθασμένο σήμα. Στην πιθανότητα το Γιούρογκρουπ να αναβάλλει την απόφαση για το χρέος αναφέρεται ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
«Το Γιούρογκρουπ αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αλλά ίσως αναβάλει το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Είναι δύσκολο να πούμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά ίσως να έχουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους να πηγαίνει για αργότερα», είπε ο Νούναν.
Στήριξη Μακρόν
Σημειώνεται πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.
«Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι αυτό θα υποστηρίξει ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Γάλλο Πρόεδρο στην Αθήνα και ο κ. Μακρόν φέρεται να απεδέχθη την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα άμεσα.
Τρία τα σενάρια, σύμφωνα με το Bloomberg
ΤΡΙΑ σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.
Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη. Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, in.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα βίντεο από το μακελειό στο Μάντσεστερ με 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
- Τρoμοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ: Έκρηξη με δεκάδες νεκρούς σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε
- Οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media για τους νεκρούς στο Μάντσεστερ
- Αυτή είναι η Ρουμάνα σερβιτόρα που απολύθηκε επειδή «το έκανε» με τον Ορλάντο Μπλουμ (φωτο)
- Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για την επίθεση στο Μάντσεστερ
- Μάντσεστερ: Δεκάδες παιδιά αγνοούνται - Γονείς τα αναζητούν μέσω social media
- Διαγωνισμοί για 1.045 μονίμους σε υπουργεία, ΕΛΤΑ & δήμους
- 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης στον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκηδόνας
- Survivor: Ξένο σώμα και στους Μαχητές ο Σπαλιάρας - Στα όρια της... σύρραξης οι δύο ομάδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Καμπάνα από την ΕΠΑ
- Συνεχίστηκε η συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου...
- Ο πλεονασμός είναι η κυριότερη αιτία απόλυσης
- Αξ. κ. κ. Άντρο & Αβέρωφ: Αποτύχατε = Παραιτηθείτε
- Νίκος Ρολάνδης και Νιχάτ Ερίμ
- ΑΕΛ: Σε ρυθμούς προγραμματισμού
- Ανόρθωση: Ο Λέβι θέλει μέχρι τέλος Ιουνίου…
- Νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε οικία στα Πυργά
- Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα
- Συννεφιά και τοπικές βροχές στο μενού του καιρού σήμερα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Σκληρές διαπραγματεύσεις για χρέος
- Ποιος θα αναλάβει την εποπτεία των επενδυτικών προϊόντων;
- ΑΕΚ: Σταθερή άνοδος και απαιτήσεις
- Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα
- Συννεφιά και τοπικές βροχές στο μενού του καιρού σήμερα
- Νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε οικία στα Πυργά
- Νίκος Ρολάνδης και Νιχάτ Ερίμ
- ΑΕΛ: Σε ρυθμούς προγραμματισμού
- Αξ. κ. κ. Άντρο & Αβέρωφ: Αποτύχατε = Παραιτηθείτε
- Χρειάστηκαν 54 χρόνια να κατανοήσει η Κυβέρνηση...
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάντσεστερ: Βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε το θάνατο σε συναυλία με εφήβους, 19 νεκροί
- Τερέζα Μέι: Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση
- To τέλος της ελληνικής κρίσης και το μέλλον της Ευρώπης
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τρίτη 23/5
- Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την αιματηρή έκρηξη στο Μάντσεστερ
- Υεμένη: Επιχείρηση των ΗΠΑ κατά στόχου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα
- Γερμανικός Τύπος: Μόνο ο Σόιμπλε κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά το θετικό διεθνές κλίμα
- Μαξίμου: Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη
- Το ξέφρενο πάρτι γενεθλίων του Κωνσταντίνου Αργυρού στον Ρέμο
- Επίσημες κατοικίες παγκόσμιων ηγετών που μπορείτε να επισκεφθείτε