Σοβαρές αναταράξεις στον τομέα των ακινήτων

Το μαχαίρι στο λαιμό της κτηματαγοράς βάζει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα.

Η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου για την ψήφισή του από τη Βουλή αδειάζει και οι Βρυξέλλες, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόστιμο.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος θα επιβαρύνει τον αγοραστή, οι πωλητές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού γνωρίζουν

τις αντοχές της αγοράς.

Όπως αναφέρει ο Παντελής Λεπτός, Πρόεδρος του Συνδέσου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σημερινή, «θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στον τομέα των ακινήτων, στρέβλωση, αθέμιτος ανταγωνισμός και πιέσεις στην αξία των οικοπέδων. Κάποιοι επιχειρηματίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς δεν θα έχουν κεφάλαιο κίνησης.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% απειλεί να τινάξει στον αέρα τα ενθαρρυντικά σημάδια στον τομέα και άπαντες αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των εν εξελίξει ζυμώσεων, ώστε να αποσαφηνιστεί η εικόνα της νέας τάξης πραγμάτων που θα ισχύσει.

Το «ντόμινο» επιπτώσεων που αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, έχει ως εξής:

- Οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες εξασφαλίσεις καθώς θα μειωθεί η αξία των ακινήτων.

- Θα επηρεαστούν και τα έσοδα του κράτους λόγω μείωσης στις πωλήσεις οικοδομήσιμης γης.

- Μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τους ξένους επενδυτές.

Αυτό που απομένει να ξεκαθαρίσει, ενδεχομένως και στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, είναι ποια γη θα υπόκειται σε ΦΠΑ 19%.
Κατόπιν εντολής της επιτροπής οικονομικών οι τεχνοκράτες του αρμόδιου υπουργείου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, προχώρησαν στην ενσωμάτωση του ολλανδικού ορισμού στο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου.

Έγκυρη πηγή από τα ανώτερα δώματα του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε στο Σίγμα ότι «θα δούμε εάν πράγματι θα υπάρχει συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο εάν η Βουλή υιοθετήσει τον ολλανδικό ορισμό. Υποψιαζόμαστε και θεωρούμε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν το αντιμετωπίσει θετικά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι είχε συνοδεύσει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο με πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων το οποίο προνοούσε δραστική μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, ο οποίος τελικά έγινε μηδενικός και μόνιμη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%.
«Δεν μας ενδιαφέρουν τα έσοδα και φαίνεται ότι δεν θα έχουμε έσοδα. Είναι 100% για σκοπούς εναρμόνισης», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών θα συζητηθεί και η πρόταση Νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρίνου Σιζόπουλου για επέκταση της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών επί της διάθεσης ιδιοκτησίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πιο ορθόδοξη λύση τη μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 17%.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΠΑ καταβάλλεται με την αγορά, ενώ η ελάφρυνση από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών θα πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό στάδιο, όταν το ακίνητο πωληθεί με κέρδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα