Σπάει και στην Κύπρο η σιωπή: Αυξάνονται τα παράπονα στην Επ.Διοικήσεως

Σπάει και στην Κύπρο σιγά σιγά η σιωπή και ολοένα και περισσότερα άτομα προβαίνουν σε καταγγελίες για παρενοχλήσεις.

Στο SigmaLive μίλησε για το ζήτημα η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη η οποία  με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες βδομάδες στέλνει το δικό της μήνυμα: «Η σιωπή

δεν είναι λύση γι αυτό απευθύνομαι σε όλες και σε όλους να σπάσουν επιτέλους την σιωπή!».

Πόσο συχνές είναι οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας;

Οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που λαμβάνουμε είναι αρκετά συχνές, αν και δεν τεκμηριώνονται πάντα ως βάσιμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά το 2018 υποβλήθηκαν 10 παράπονα παρενόχλησης και/η σεξουαλικής παρενόχλησης, το 2019 υποβλήθηκαν 31 παράπονα και 18 παράπονα το 2020. Από αυτά τα παράπονα κρίθηκαν βάσιμα τα 28, στα οποία έγινε και γίνεται από μέρους μας περαιτέρω διερεύνηση ή άλλες ενδεδειγμένες ενέργειες, όπως παρεμβάσεις με διαμεσολαβητικό χαρακτήρα καθώς και υποβολή έκθεσης. 

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, αυξήθηκαν οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης; Αν ναι, οι καταγγελίες αφορούσαν πρόσφατα περιστατικά ή παλαιότερα;

Κατά τις τελευταίες ημέρες λάβαμε γύρω στα πέντε παράπονα, τα οποία  φαίνεται ότι παρουσιάζουν μια πολυπλοκότητα, καθότι δεν εδράζονται ακριβώς στον εργασιακό χώρο, αλλά σε γενικότερα θέματα παρενόχλησης.Σημειώνεται περαιτέρω ότι λαμβάνονται περισσότερα τηλέφωνα σε σχέση με το θέμα της παρενόχλησης, όπου εν δυνάμει θύματα ζητούν συγκεκριμένη καθοδήγηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος παρενόχλησης που τους απασχολεί .

Πόσες καταγγελίες διερευνώνται από το Γραφείο σας αυτή τη στιγμή και σε πιο τομέα παρατηρούνται οι περισσότερες;

Οι καταγγελίες που δέχεται διαχρονικά το Γραφείο μου αφορούν στον τομέα της απασχόλησης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή την στιγμή διερευνώνται 9 παράπονα στο χώρο εργασίας στον δημόσιο τομέα . Όμως, όπως προαναφέρθηκε , μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, αρχίσαμε να λαμβάνουμε καταγγελίες που αφορούν και σε άλλα πεδία, εκτός των αρμοδιοτήτων μου ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, οι οποίες εμπίπτουν σε αδικήματα  τα οποία υπεύθυνη να διερευνήσει είναι η Αστυνομία γι αυτό και τους καθοδηγούμε ανάλογα .

Πως αντιμετωπίζετε τις καταγγελίες που φτάνουν κοντά σας;

Αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας όπως με τη λήψη μιας καταγγελίας ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία της εργαζόμενης και την αποτροπή επανάληψης της συμπεριφοράς την οποία καταγγέλλει. Τέτοια μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του καταγγελλόμενου σε άλλο χώρο ή καθήκοντα, ώστε να  διακοπεί η συνεργασία ή εγγύτητα μεταξύ των δύο μερών ή την μετακίνηση της ίδιας παραπονούμενης εφόσον αυτό αποτελεί επιθυμία της.

Η λήψη τέτοιων μέτρων αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε εργοδότη, βάσει του άρθρου 12 του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου (Ν.205(Ι)/2002). Ταυτόχρονα, ζητούμε από τον εργοδότη όπως διερευνήσει το περιστατικό -κάτι που και πάλι αποτελεί υποχρέωσή του με βάση τον Νόμο- και να μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα.

Ακολούθως, αξιολογούμε την έρευνα που έγινε και τα μέτρα που λήφθηκαν. Στην περίπτωση που κρίνουμε (α) είτε ότι η έρευνα δεν ήταν επαρκής ή δεν έγινε με καλή πίστη, (β) είτε ότι η σεξουαλική παρενόχληση ή οι συνέπειές της συνεχίζονται, (γ) είτε ότι δεν προωθήθηκαν οι διαδικασίες για τη λογοδοσία του θύτη, τότε το Γραφείο μου μπορεί να διεξάγει τη δική του έρευνα.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να συλλέξουμε μαρτυρίες και στοιχεία και να εκδώσουμε σχετικό πόρισμα με συστάσεις, οι οποίες είναι δεσμευτικές έναντι του εργοδότη. Το εν λόγω πόρισμα μπορεί, επίσης, να επιδιωχθεί να παρουσιαστεί από την εργαζόμενη στα πλαίσια σχετικών δικαστικών διαδικασιών.

Ποια η προτροπή σας προς τα θύματα που πιθανόν να φοβούνται να υποβάλουν ένα παράπονο;

Η προτροπή μου προς κάθε γυναίκα είναι να σπάσει τη σιωπή της και να μη διστάσει να καταγγείλει συμπεριφορές που συνιστούν σεξουαλική παρενόχληση ,όπως είναι και το περιεχόμενο της εκστρατείας που έχουμε αρχίσει.

Παρότι μπορώ να κατανοήσω τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς που αποτρέπουν μία γυναίκα από το να προβεί σε καταγγελία,  θέλω να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει επαρκής νομοθεσία και αποτελεσματικοί μηχανισμοί, που μπορούν να διασφαλίσουν σε κάθε άτομο, που καταγγέλλει, προστασία, ασφάλεια και σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις καταγγελίες ο θύτης θα κληθεί να υποστεί τις συνέπειες (πειθαρχικές, ποινικές ή/και αστικές) των πράξεων του, με σκοπό την αναμόρφωση του, ενώ  συνάμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για άλλους υποψήφιους εν δυνάμει θύτες. Η σιωπή δεν είναι λύση γι αυτό απευθύνομαι σε όλες και σε όλους να σπάσουν επιτέλους την σιωπή!

Διαβάστε περισσότερα:

Κύπρος: Γυναίκα κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από Μητροπολίτη
 
Keywords
Τυχαία Θέματα