Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα δεν παραιτείται

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα δεν θα παραιτηθεί, δήλωσε σήμερα υπουργός, παρά τις διαδηλώσεις εναντίον του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες και την ώρα που οι γιατροί πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ο Ρατζαπάξα, που κυβερνά τη Σρι Λάνκα από το 2019 και έχει τοποθετήσει μέλη της

οικογένειάς του σε σημαντικές θέσεις, ήρε χθες Τρίτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει πριν από πέντε ημέρες, λίγες ώρες αφού δεκάδες βουλευτές αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

“Θα σας θυμίσω ότι 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον πρόεδρο”, δήλωσε ο υπουργός Αυτοκινητοδρόμων Τζόνστον Φερνάντο στο κοινοβούλιο απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τις εκκλήσεις των πολιτών προς τον Ρατζαπάξα να παραιτηθεί.

“Ως κυβέρνηση λέμε ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος δεν θα παραιτηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα το αντιμετωπίσουμε”, πρόσθεσε.

Την ώρα που απευθυνόταν στο κοινοβούλιο ο Φερνάντο δεκάδες γιατροί, κάποιοι φορώντας τις μπλε στολές τους, διαδήλωναν έξω από το κρατικό νοσοκομείο στο Κολόμπο, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Κάποιοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: “Ενισχύστε το δικαίωμα των ανθρώπων στη ζωή. Κηρύξτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία”.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα υποφέρουν από ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και άλλων προϊόντων επί εβδομάδες, ενώ σημειώνονται καθημερινά πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Τώρα οι γιατροί προειδοποιούν ότι ενδέχεται να καταρρεύσει όλο το σύστημα υγείας της χώρας.

“Κατανοούμε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική κρίση και τώρα προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε λύσεις”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ντινές Γκουναγουαρντένα.

“Υπάρχουν ουρές για τα πάντα, για αέριο, για καύσιμα και κηροζίνη. Κατανοούμε τις δυσκολίες των πολιτών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δημοκρατικά μέσα για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μ. Σαμαραράτνα, που εργάζεται στο δημόσιο νοσοκομείο Apeksh στο οποίο λαμβάνουν κάθε χρόνο θεραπεία δεκάδες χιλιάδες καρκινοπαθείς από όλη τη χώρα, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη τόσο σε φάρμακα για τον καρκίνο αλλά και αντιβιοτικά, όπως και σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια τεστ.

Οι διάφορες προσπάθειες του Ρατζαπάξα να επιλύσει την κρίση, όπως για παράδειγμα η απόπειρά του να λάβει την οικονομική στήριξη της Ινδίας και της Κίνας, δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις ελλείψεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του παραιτήθηκε χθες Τρίτη, μία ημέρα μετά τον διορισμό του και πριν μια κρίσιμη συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το οποίο η Σρι Λάνκα επιθυμεί να ζητήσει βοήθεια.

Ο Ρατζαπάξα, μετά την παραίτηση σχεδόν του συνόλου των μελών της κυβέρνησής του τη Δευτέρα, προσπάθησε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όμως την πρόταση αυτή απέρριψε η αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σρι Λάνκα, Ρατζαπάξα,sri lanka, ratzapaxa