Στα «χαρακώματα» Κυβέρνηση- ΑΚΕΛ για το συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή

Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ αποτέλεσε η απόφαση για τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε το ΑΚΕΛ.

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για την απόφαση της Κυβέρνησης να εμποδίσει την παράνομη είσοδο μεταναστών από την πράσινη γραμμή

Βάσει του Κανονισμού

της Πράσινης Γραμμής 866/2004, ο έλεγχος και η αποτελεσματική επιτήρηση όλου του μήκους της πράσινης γραμμής αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος αυτό ακριβώς τον σκοπό έχει. Την αποτροπή της παράνομης εισόδου, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών και την πρόληψη απειλών για τη δημόσια ασφάλεια.

Αντί λοιπόν το ΑΚΕΛ να θέτει ερωτήματα για την απόλυτα εναρμονισμένη με τον Κανονισμό ενέργεια της Κυβέρνησης, καλό θα ήταν να απαντήσει στην κοινωνία που ανησυχεί, εάν η θέση του είναι να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ανεξέλεγκτα αύξηση των μεταναστευτικών ροών με τις οποίες μας τροφοδοτεί η κατοχική Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και παρά το γεγονός ότι σαφώς δεν πρόκειται να επιλύσει στην ολότητα του το πρόβλημα, παραπέμπουμε στην εφαρμογή ανάλογων μέτρων στον Έβρο. 

Όλες μας οι ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές με γνώμονα τη συνέχιση των παρεχόμενων διευκολύνσεων προς τους γεωργούς μας, αλλά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών που, σε αντίθεση με όσα το ΑΚΕΛ διακηρύττει, εισπράττουν τις ενέργειες της κυβέρνησης σαν κίνηση παροχής αυξημένης ασφάλειας.

Σε πολιτικό επίπεδο τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και αριθμός πρεσβευτών έχουν ήδη ενημερωθεί για την άσκηση αυτού του κυριαρχικού μας δικαιώματος που ποσώς δεν υποδηλώνει αποδοχή των τετελεσμένων.

Το μήνυμα μας σαφές. Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας έναντι της λαθρομετανάστευσης και των μεθόδων που η Τουρκία μηχανεύεται για να πλήξει άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την απόφαση της κυβέρνησης να στήσει φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής

Η απόφαση της κυβέρνησης να στήσει φράκτη 11 χιλιομέτρων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, ενώ κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο, στέλνει και επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα. Πέραν του γεγονότος ότι πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε το μεταναστευτικό με φράκτες και τείχη, εγείρονται επιπρόσθετα ερωτήματα:

·         Ποια μηνύματα στέλνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με μια ενέργεια που παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

·         Ακριτικές κοινότητες διαμαρτύρονται για αυτή την εξέλιξη. Άρα προκύπτει το ερώτημα αν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις κοινότητες αυτές, κάτοικοι των οποίων διέρχονται ή ασκούν γεωργικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές.

Νομοσχέδια για την παράνομη είσοδο στην Δημοκρατία και την ηλεκτρονική ταυτότητα συζήτησε η Επιτροπή Εσωτερικών

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η εξέταση του σχετικού νόμου και του ποινικού κώδικα έτσι ώστε να αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο και να επέλθει σημαντική αύξηση των ανωτάτων ορίων των ποινών φυλάκισης και προστίμων στις περιπτώσεις που φυσικό ή νομικό πρόσωπο διαπράττει αδίκημα που αφορά την παράνομη είσοδο, διέλευση και παραμονή προσώπων στην Κύπρο.

Αυτό δήλωσε, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, αναφέροντας ότι «με τα νομοσχέδια αυτά ολοκληρώνεται η νομοθετική θωράκιση στην προσπάθεια για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης μέσα από την προσπάθεια μείωσης των περιστατικών υποβοήθησης και διάπραξης της διακίνησης παράτυπων μεταναστών».

Πρόσθεσε σε αυτό στοχεύει «και η ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών που η εφαρμογή της έχει ήδη να αποφέρει αποτελέσματα».

Ο κ. Κάρουλλας είπε ακόμη ότι προβλέπονται ποινές μέχρι και 15 έτη φυλάκισης και πρόστιμα μέχρι και 200.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι «με κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο πραγματικό πρόσφυγα που έχει απόλυτη ανάγκη από προστασία, στοχεύουμε με πράξεις που προβλέπουν αυστηρές ποινές να προστατεύσουμε τον ημικατεχόμενο μας τόπο από την προσπάθεια εκμετάλλευσης και της αλλαγής του δημογραφικού μας χαρακτήρα».

Νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση
------------------------

Επίσης, η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και τις Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές στην Εσωτερική Αγορά.

Ο κ. Κάρουλλας είπε ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ταυτοποίησης είναι νευραλγικής σημασίας και αποτελεί ορόσημο για την επιτάχυνση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τόπο μας.

«Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί το ηλεκτρονικό διαβατήριο για την αποφασιστική είσοδο της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι «ένας κωδικός που θα χρησιμοποιείται για ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονική ταυτοποίηση για την διενέργεια συναλλαγών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσω παροχέα που θα διαχειρίζεται αυτά τα δεδομένα, στα πλαίσια ισχυρών προνοιών για τα προσωπικά δεδομένα».

Είπε ακόμη ότι «το αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης είναι τα αδιαμφισβήτητα πολυδιάστατα οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το κράτος, η εξοικονόμηση πόρων μέσα από την δραστική μείωση του διοικητικού και λειτουργικού κόστους και η διενέργεια συναλλαγών χωρίς την φυσική παρουσία πάντα με πρόνοια ασφάλειας και νομικής ισχύος καθώς και με την διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

«Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τον ολοκληρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με τελικό αποδέκτη τον πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Συρματόπλεγμα 11 χλμ κατά μήκος της πράσινης γραμμής για το μεταναστευτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα