Στα κρύα του λουτρού άφησαν την Μέι οι «27» της Ε.Ε.

Μπορεί η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρότασης μομφής εναντίον της από τους Συντηρητικούς βουλευτές της, ωστόσο φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες της Ε.Ε. να αποδεχτούν μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας του Bretix.

H Βρετανίδα Πρωθυπουργός πήγε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με την υπόσχεση να πιέσει για νομικές διαβεβαιώσεις για το ιρλανδικό σύνορο. «Δεν περιμένω μια άμεση διευθέτηση, αλλά αυτό που

ελπίζω είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατό με τις διαβεβαιώσεις που είναι απαραίτητες», είπε φτάνοντας στην Σύνοδο.

Ωστόσο, μετά την ομιλία της ενώπιον των 27 ηγετών, που έλαβε ερωτήσεις, αφέθηκε χωρίς διαβεβαίωση για παροχή νέων νομικών εγγυήσεων.

Το Sky News εκτιμά ότι η Μέι απλά πρότεινε ένα σχέδιο - να μην συμφωνήσει μια τελική ημερομηνία απόσυρσης, αλλά μια ημερομηνία έναρξης, με την ελπίδα για μελλοντικές σχέσεις. Λίγες ώρες αργότερα, μια λίστα με πέντε «συμπεράσματα» που επιτεύχθηκαν από τους ηγέτες χωρίς τη Μέι, δημοσιεύθηκε σε μια δραματική συνέντευξη Τύπου τα μεσάνυχτα.

Η Telegraph ανέφερε ότι ένα από τα κρίσιμα σημεία της αναφοράς που τελικά αφαιρέθηκαν ήταν: "Η Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει εάν μπορεί να παρασχεθεί περαιτέρω διασφάλιση». Αυτή η φράση αντικαταστάθηκε από μια έκκληση για «εργασία για την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, για να ενταθούν οι συνέπειες της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά αποτελέσματα».

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει νέα εξέγερση από τους Backbencher της κ. May, δεδομένου ότι τουλάχιστον 100 από αυτούς δεσμεύθηκαν να απορρίψουν τη συμφωνία που δεν θα περιέχει αλλαγές.

Aπό την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Γκλοντ Γιούνγκερ είπε: «Δεν θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή επαναδιαπραγμάτευσης. Μπορούμε να προσθέσουμε διευκρινίσεις, αλλά όχι πραγματικές αλλαγές, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν θα υπάρξουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για τη σύμβαση απόσυρσης».

Επέκρινε την έλλειψη σαφήνειας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη μελλοντική σχέση που επιδιώκει με την Ε.Ε. μόλις αποχωρήσει.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να πουν τι θέλουν, αντί να μας ζητήσουν να πούμε τι θέλουμε», είπε.

«Έτσι, θα θέλαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες οι Βρετανοί φίλοι μας να καθορίσουν τις προσδοκίες τους για εμάς, διότι αυτή η συζήτηση είναι μερικές φορές θορυβώδης και ασαφής και θα ήθελα διευκρινίσεις».

Η κα. Μέι αναμένεται να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, αλλά θα αποκλειστεί από το δεύτερο μέρος της συνόδου κορυφής.

Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου μόλις πριν από δύο ημέρες επέζησε της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αναμένεται να πει σήμερα ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο Brexit, διότι το κοινοβούλιο πιθανώς δεν θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία διαζυγίου και ο κόσμος θα πρέπει να σπάσει το αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε. που συνήλθαν στις Βρυξέλλες, ο Μπλερ δήλωσε ότι θα πρέπει να προσφέρουν τη μεταρρύθμιση στη συμφωνία, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο για τη Βρετανία να παραμείνει. «Τώρα πρέπει να είναι η ώρα της προετοιμασίας - το κοινοβούλιο για να βεβαιωθεί ότι μπορεί να αναζητήσει τις επιλογές με λογικό τρόπο, ένα προς ένα, για να επιτευχθεί συμφωνία για επιλογή ή δημοψήφισμα» αναμένεται να πει σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Μπλερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα