Στα σκαριά στρατηγική για την ασφάλεια πτήσεων στην Κύπρο

Συγκεκριμένη στρατηγική για την ασφάλεια πτήσεων και την αντιμετώπιση των τουρκικών επιδιώξεων μέσω σφετερισμού του FIR Λευκωσίας από το παράνομο κέντρο ελέγχου του αεροδρομίου Τύμπου, ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου χαιρέτισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου επί του θέματος, σημειώνοντας ότι η εν λόγω στρατηγική σκοπεύει να αξιοποιήσει την θέση της

Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Υπάρχουν πολιτικές της ΕΕ που χωρίς την συμμετοχή της Κύπρου δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Υπάρχουν άλλες χώρες και οργανισμοί που έχουν τις ίδιες ανησυχίες στην ασφάλεια πτήσεων. Το 90% των πτήσεων από το Ισραήλ προς τον υπόλοιπο κόσμο περνούν από το δικό μας FIR. Αυτή είναι μια περίπτωση που μπορούμε α αξιοποιήσουμε. Να πείσουμε τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι με την σειρά τους να πείσουν την Τουρκία», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στην υπόθεση, ο κος Πέτρου ανέφερε ότι οι σχετικές εκθέσεις τα τελευταία χρόνια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κάνουν αναφορά περί κινδύνου στην ασφάλεια πτήσεων, επειδή τα δύο κέντρα ελέγχου δεν συντονίζονται. Ωστόσο το ζήτημα μένει μέχρι εκεί.

«Δεν λέει για ποιους λόγους υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσον αφορά στις αερομεταφορές, ούτε καν συζητήθηκε», είπε.

Ωστόσο, εκείνο που προωθήθηκε είναι μια «πρόχειρη» και «τεχνική» λύση για να μην υπάρξουν ατυχήματα πάνω από την Κύπρο, τα οποία πολύ πιθανό να στοίχιζαν ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε το τουρκικό κέντρο ελέγχου να μιλάει» στο ευρωπαϊκό (eurocontrol), εκείνο με τη σειρά του να ενημερώνει το κυπριακό και τούμπαλιν. Ωστόσο η Τουρκία αρνήθηκε ακόμα και αυτή την λύση.

Στην παρατήρηση ότι τόσο ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, επιχείρησαν να εμπλακούν προσωπικά σε αυτή την συζήτηση το 2013 και το 2006 αντιστοίχως, ο κος Πέτρου ανέφερε ότι εκεί υπήρξε μια δυναμική στάση η οποία ήταν αποτελεσματική και στις δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να αποτραπούν δυσάρεστα γεγονότα, όπως η νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

«Πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολιτικές, οικονομικές, τεχνικές και επιχειρισιακές προεκτάσεις και δεν μπορεί κανείς σπασμωδικά και περιστασιακά να κάνει κινήσεις. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική», είπε.

Εξηγώντας την έννοια του FIR ο κος Πέτρου ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από ένα κράτος που εκτείνεται μέχρι τον εναέριο χώρο γειτονικών κρατών, είναι μέρος της εθνικής του κυριαρχίας και διέπεται από εκατοντάδες κανονισμούς, τόσο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εν λόγω κανονισμοί θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά ώστε να υπάρξει ασφάλεια πτήσεων, κάτι που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο στον οποίο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο γύρω στις 37 εκατομμύρια πτήσεις με 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά τα ατυχήματα να είναι σχεδόν μηδαμινά.

«Στην περίπτωση της Κύπρου δυστυχώς, επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, πολλοί από τους κανονισμούς δεν τηρούνται. Για παράδειγμα, πτήσεις που έρχονται από το FIR Τουρκίας προς το δικό μας και αντίστροφα θα έπρεπε να τυγχάνουν συντονισμού μεταξύ των κέντρων ελέγχου Λευκωσίας και Άγκυρας, αλλά αυτό δεν γίνεται. Επίσης υπάρχουν και οι πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που μπαίνουν στο FIR μας χωρίς συντονισμό, αλλά και η ύπαρξη του παράνομου αεροδρομίου και του παράνομου κέντρου ελέγχου. Όλη αυτή η παράβαση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο δυστύχημα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν καθημερινά περιστατικά όπου οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται.

Ερωτηθείς σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία δεν συνεργάζεται, ο κος Πέτρου απάντησε ότι αυτός ήταν πάντοτε ο σφετερισμούς του βόρειου μέρους του FIR Λευκωσίας.

«Δεν το παρουσίαζε έτσι μέχρι τώρα. Προσπαθούσε να δώσει κάποια νομιμότητα στο παράνομο αεροδρόμιο και το κέντρο ελέγχου, αλλά τελευταίως και μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, λέει απροκάλυπτα ότι θέλει οι δύο οντότητες να εγγραφούν ως τουρκικές για να μπορεί να τις νομιμοποιήσει. Αν προσθέσουμε πάνω σε αυτό τα πρωτόκολλα που έχει με το ψευδοκράτος, όπου προνοούν η Τουρκία να κάνει διαχείριση του FIR, να εκδίδει NOTAMs και να εκπαιδεύει το προσωπικό, όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να σφετεριστεί το βόρειο μέρος του FIR, όπως θέλει να κάνει με την ΑΟΖ», τόνισε.

Στην ερώτηση κατά πόσο τα προαναφερθέντα πρωτόκολλα έχουν νομική ισχύ, ο κος Πέτρου απάντησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν δίνουν σημασία, ωστόσο οι στόχοι της Τουρκίας δεν είναι απλώς η νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου, αλλά ο σφετερισμός.

«Αν δει κανείς στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ποιες είναι οι τουρκικές θέσεις, είναι φανερό ότι αυτός είναι ο στόχος ακόμα και για μετά τη λύση», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα