Στατιστική ανάλυση της πορείας των κρουσμάτων κορωνοϊού Κύπρο (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα και την Πολιτεία για την πορεία περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά και την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων και τα μειωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί μας. Έχει πάντως ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς την στατιστική καμπύλη των κρουσμάτων όλο αυτό το διάστημα.

O Δρ Νάσιος Ορεινός από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με τον οποίο μίλησε το Sigmalive ετοίμασε ένα σχετικό πίνακα με την πορεία των κρουσμάτων από 9 Μαρτίου μέχρι 19 Απριλίου. Όπως διαφαίνεται η μεγαλύτερη αριθμητική καταγραφή σε μια

μέρα έχει παρατηρηθεί την 1η Απριλίου (58 κρούσματα), μέρα η οποία φαίνεται να αποτελεί την κορύφωση (peak point) της επιδημίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα της παρατήρησης η μέση ημερήσια καταγραφή=19 κρούσματα ανά μέρα. Την ίδια ώρα ο πρώτος διψήφιος συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις 13 Μαρτίου (14) και πρώτος τριψήφιος στις 23 Μαρτίου (116).

Όπως επίσης παρατηρεί ο στατιστικολόγος Δρ Ορεινός μετά την 25 Μαρτίου όπου είχε καταγραφεί ο τελευταίος μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων (8), πέρασαν συνολικά 25 μέρες για να ξανακαταγραφεί μονοψήφιος και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου (6).

Η βδομάδα 9-15 Μαρτίου=33 κρούσματα, βδομάδα 16-22 Μαρτίου=επιπλέον 62, βδομάδα 23-29 Μαρτίου=επιπλέον 119, βδομάδα 30 Μαρτίου-5 Απριλίου=επιπλέον 232, βδομάδα 6-12 Απριλίου=επιπλέον 187 , βδομάδα 13-19 Απριλίου=επιπλέον 134.

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων ανά βδομάδα:

9-15 Μαρτίου=6
16-22 Μαρτίου=9,
3-29 Μαρτίου=17,
30 Μαρτίου-5 Απριλίου=33
6-12 Απριλίου=27
13-19 Απριλίου=19

Συνεπώς, αναφέρει ο Δρ Ορεινός, η βδομάδα 30 Μαρτίου-5 Απριλίου κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση μέχρι στιγμής, ενδεχομένως αυτή η βδομάδα να αποτελεί την κορύφωση της αύξησης των κρουσμάτων ενώ από εκεί και πέρα άρχισε η πτώση

«Ο ιός χρειάστηκε 4 βδομάδες ακριβώς μέχρι να φθάσει στην κορύφωση, θα πρέπει όμως να αναμένεται ότι η πτώση μέχρι και την έξοδο θα είναι πιο αργή», είπε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ανά βδομάδα τα κρούσματα περίπου διπλασιάζονταν σε σχέση με την προηγούμενη. Συγκεκριμένα τη 2η βδομάδα υπάρχει αύξηση 88% σε σχέση με την 1η, την 3η βδομάδα αύξηση 92% σε σχέση με την 2η και την 4η αύξηση 95% σε σχέση με την 3η, ενώ την 5η είχαμε μείωση μόλις 20% σε σχέση με την 4η και την 6η μείωση 28% σε σχέση με την 5η.
«Θα πρέπει να τονιστεί εμφαντικά ότι η πτώση είναι άμεσα συνυφασμένη και εξαρτημένη από την πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα» Δηλαδή, συνέχισε, η πτώση θα συνεχιστεί εάν η πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα συνεχιστεί, άρα ενδεχόμενος εφησυχασμός και χαλάρωση θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κατάσταση και οι αριθμοί να διαφοροποιηθούν

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, σημαντική παράμετρος είναι και η κάθοδος φοιτητών, παράμετρος η οποία δεν είναι εύκολο εκτιμηθεί πως θα επηρεάσει και η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στατιστική, Κύπρο ΠΙΝΑΚΕΣ,statistiki, kypro pinakes