Στ.Μπεκρής: Σε έντονο κλίμα η ΓΣ Τρ.Κύπρου τον Ιούνιο 2012

Σε πολύ έντονο κλίμα, με τις ανησυχίες των μελών να είναι έντονες και να ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας διεξήχθη η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου στις 19 Ιουνίου 2012 σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας, χρηματιστή Στέλιο Μπεκρή, ο οποίος κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση εναντίον

της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Για εμπάθεια του μάρτυρα κατηγορίας έκαναν λόγο κατά την αντεξέτασή τους με υποβολές τους οι δικηγόροι υπεράσπισης Πόλυς Πολυβίου και Ευστάθιος Ευσταθίου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ολοκληρώθηκε επίσης η εξέταση και αντεξέταση του Σταύρου Σταυρινίδη Γενικού Διευθυντή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Κέρμια σε σχέση με τις προσπάθειες πώλησής του και του Χριστάκη Χριστοδούλου Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της ασφαλιστικής εταιρείας Trust ο οποίος κατέθεσε για το ενδιαφέρον της μητρικής εταιρείας Nest Investments για αγορά των ασφαλιστικών εργασιών της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Στέλιος Μπεκρής ο οποίος είναι χρηματιστής από το 1996 ανέφερε ότι ο ίδιος παρευρέθηκε στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου και ότι στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Ηλιάδης διαβεβαίωσαν ότι η Τράπεζα είχε επαρκή κεφάλαια και ότι βρίσκονταν πολύ κοντά για να καλύψουν τα μικρά κενά μέσα από την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών και οτιδήποτε άλλο που δεν είχε σχέση με την λιανική τραπεζική.

Ωστόσο, αντεξεταζόμενος αργότερα ο μάρτυρας ανέφερε ότι μάλλον ήταν στο στάδιο απάντησης ερωτήσεων από άλλους παρευρισκόμενους που ο Αντρέας Ηλιάδης μίλησε για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου και εν πάση περιπτώσει για έλλειμμα όχι πάνω από τα €200 εκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην ερώτησή του ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά από τον Πρόεδρο του ΔΣ να παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση τα αυτούσια πρακτικά της συνεδρίας της υποεπιτροπής που αποφάσισε την επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων και της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του Συγκροτήματος. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αριστοδήμου και έπειτα ο κ. Ηλιάδης ρώτησαν τον κ. Κυπρή κατά πόσο ήταν δυνατόν να ανέβει στο γραφείο του και να τα φέρει, καθώς και ότι ο κ. Κυπρή τον κάλεσε να περάσει την επόμενη ημέρα το πρωί για να του τα δώσει.

Στην αντεξέτασή του αργότερα από το δικηγόρο Ηλία Στεφάνου ο μάρτυρας ανέφερε ότι όντως πέρασε από το γραφείο του κ. Κυπρή μετά από μερικές ημέρες ωστόσο ο κ. Κυπρή δεν του έδωσε τα πρακτικά γιατί του είπε ότι «δεν είναι σωστό». Ο κ. Στεφάνου τον ρώτησε κατά πόσο ο κ. Κυπρή του εξήγησε ότι γινόταν έρευνα για το θέμα και δεν υπήρχε συμφωνία για τα πρακτικά στο Συμβούλιο και ο κ. Μπεκρής απάντησε ότι `μπορεί να το εννόησε`.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα η συνεδρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης «διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα με τις ανησυχίες των μελών αν είναι έντονες και να ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας».

Αντεξετάζοντας τον μάρτυρα ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου του υπέβαλε μεταξύ άλλων ότι «ήρθατε εδώ με πνεύμα εμπάθειας και για να καταφερθείτε εναντίον των ανθρώπων της τράπεζας Κύπρου και χωρίς πρόθεση να πείτε την αλήθεια», θέση που απέρριψε ο μάρτυρας επικαλούμενος τον όρκο που έδωσε στο Ευαγγέλιο. Υποστήριξε επίσης ότι η εκλογή του εκάστοτε ΔΣ ήταν κάτι το προσυμφωνημένο και ότι ποτέ δεν εκλέγηκε μέλος του ΔΣ ένας από τους μικρομετόχους.

Από τις απαντήσεις του κ. Μπεκρή στα ερωτήματα του δικηγόρου Δημήτρη Αραούζου προέκυψε μεταξύ άλλων ότι ότι ο ίδιος είχε αγοράσει σεβαστό αριθμό Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) λόγω ψηλής απόδοσης τους από την Τράπεζα Κύπρου και ότι αργότερα τα μετέτρεψε εθελοντικά σε Υποχρεωτικά Μετατρέψιμα Ομόλογα (ΥΜΟ) επειδή όπως είπε εγκλωβίστηκε. Σε ερώτηση του κ. Αραούζου αν του ζητήθηκε να δώσει κατάθεση από την Αστυνομία ή αν ο ίδιος το επιδίωξε, απάντησε ότι ο ίδιος το επιδίωξε.

Ο κ. Μπεκρής απάντησε καταφατικά στη θέση που του υπέβαλε ο Κρις Τριανταφυλλίδης ότι Αντρέας Αρτέμης και Γιάννης Πεχλιβανίδης ούτε μίλησαν, ούτε και απάντησαν ερωτήσεις κατά τη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουνίου. Καταφατική ήταν και η απάντησή του σε θέση που του υποβλήθηκε από τον κ. Τριανταφυλλίδη ότι αν κάποια γεγονότα δεν είναι συγκεκριμένα αλλά υπό ερωτηματικό ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παραπλάνηση.

Από την πλευρά του ο Ευστάθιος Ευσταθίου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι πέραν της προθυμίας που έδειξε ο Αντρέας Ηλιάδης στο θέμα των πρακτικών «ούτε μίλησε,ούτε πήρε το λόγο», υποβολή με την οποία διαφώνησε ο μάρτυρας. Σύμφωνα με τον κ. Μπεκρή, σε ερωτήσεις άλλων παρευρισκομένων στη Γενική Συνέλευση για το κατά πόσο θα είχε η Τράπεζα Κύπρου επαρκή κεφάλαια είχε απαντήσει ο κ. Ηλιάδης. «Σας υποβάλω ότι δεν είσαστε μάρτυρας της αλήθειας αλλά εμπαθής και επηρεασμένος μάρτυς», του είπε η ο κ. Ευσταθίου, θέση την οποία ο μάρτυρας απέρριψε.

Στα διαδικαστικά σκόνταψε το ενδιαφέρον για τις ασφαλιστικές εργασίες της Τράπεζας

Σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ της μητρικής εταιρείας της ασφαλιστικής εταιρείας Trust, Nest Investments και της Τράπεζας Κύπρου αλλά και της Deutsche Bank που είχε αναλάβει τη διαδικασία προσφορών για την πώληση των ασφαλιστικών εργασιών της Τράπεζας μεταξύ 26 Απριλίου 2012 και 22 Ιουνίου 2012 παρουσίασε κατά την κατάθεσή του ο Χριστάκης Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν κατά την περίοδο εκείνη η μητρική εταιρεία της Trust, είχε υπογράψει αμοιβαία συμφωνία μη αποκάλυψης στοιχείων (mutual non-disclosure agreement) με την Deutsche Bank και της είχαν δοθεί οι κωδικοί όπως και στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για εικονική αίθουσα δεδομένων (data room) όπου μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μάρτυρα η εταιρεία του χρειαζόταν περισσότερα στοιχεία και προτιμούσε να έχει «δια ζώσης συζητήσεις».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση με εκπροσώπους της Deutsche Bank δεν ήταν επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας. Αυτοί, ανέφερε, επέμεναν ότι προτιμούσαν να κάνουμε την πρότασή μας μέσω του `data room΄ Είπε επίσης ότι η Deutsche Bank είχε προτείνει παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 30/6/2012. Ωστόσο, η δια ζώσης διαπραγμάτευση τελικά δεν έγινε. Ο μάρτυρας διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον της μητρικής του εταιρείας ήταν γνήσιο και σοβαρό.

Μόνο μία σοβαρή έκφραση ενδιαφέροντος για Κέρμια το 2012 χωρίς αποτέλεσμα

Ο Σταύρος Σταυρινίδης Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Κέρμια από το Φεβρουάριο 1983 μέχρι σήμερα αναφέρθηκε στις διάφορες επαφές που είχε από ενδιαφερόμενους για αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος καθώς και στο γεγονός ότι γίνονταν σκέψεις από το ΔΣ για πώλησή του αλλά ότι η μόνη επίσημα σοβαρή πρότασή που είχε ληφθεί ήταν το 2008 από ρωσική εταιρεία τουριστικών εργασιών η οποία λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μοναδικό άλλο σοβαρό ενδιαφέρον που εκφράσθηκε ήταν το 2012 μέσω του κτηματομεσίτη Άριστου Κανναουρίδη για Ρώσο πελάτη του Nikolai Potarenko με τους οποίους και πραγματοποίησε συνάντηση αλλά αργότερα έμαθε ότι τελικά αγόρασε κάποια άλλη ακίνητη περιουσία στη Λάρνακα.

Σε ερώτηση πότε μετά τις 11 Μαίου 2012 που είχε τη συνάντηση με τον κ. Potarenko έγινε αντιληπτό στον ίδιο ότι δεν ενδιαφερόταν πλέον ο μάρτυρας ανέφερε «κάποιους μήνες, πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα, δεν θυμούμαι ακριβώς». Σε επιπρόσθετη ερώτηση επ` αυτού συμφώνησε με τον κ. Τριανταφυλλίδη ότι ήταν μετά τις 30 Ιουνίου 2012.

Η υπόθεση συνεχίζεται τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, στις 0900.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα