Στεφανιαία Νόσος και Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη: 'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και την πρόληψη των ανεπιθύμητων συμβαμάτων της στεφανιαίας νόσου.

Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) είναι η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών - των αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον καρδιακό μυ. Η ΣΝ προκαλείται από τη συσσώρευση λιπώδους υλικού στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η συσσώρευση στενεύει το εσωτερικό των αρτηριών, περιορίζοντας την παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στον καρδιακό μυ.

Ένας

τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της ΣΝ είναι να παρακάμψουμε τις αποφραγμένες ή στενευμένες αρτηρίες (από εδώ και η ονομασία bypass) με ένα κομμάτι ενός υγιούς αιμοφόρου αγγείου που υπάρχει αλλού στο σώμα του ασθενούς. Τα αιμοφόρα αγγεία ή τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παράκαμψης μπορεί να είναι κομμάτια μιας φλέβας από το πόδι (μείζων σαφηνής φλέβα), ή μια αρτηρία στο στήθος (έσω μαστική αρτηρία). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια αρτηρία από τον καρπό (κερκιδική αρτηρία).

Κατά τη διαδικασία του bypass, προσαρτούμε το ένα άκρο του μοσχεύματος πάνω από τη στένωση (στην ανιούσα αορτή) και το άλλο άκρο κάτω από τη στένωση (πάνω στο στεφανιαίο αγγείο μετά τη βλάβη). Το αίμα παρακάμπτει την απόφραξη περνώντας από το νέο μόσχευμα για να φτάσει στον καρδιακό μυ. Αυτό ονομάζεται επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass);

Η Ευρωπαϊκή και η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (ESC και AHA/ACC) εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες κάθε δύο ή τρία χρόνια προς τους καρδιολόγους και τους καρδιοχειρουργούς που αφορούν τις συστάσεις τους για αντιμετώπιση των ασθενών με ΣΝ.

Κάποιος ασθενής επισκέπτεται τον καρδιολόγο του ή τον προσωπικό του γιατρό λόγω κάποιων συμπτωμάτων που έχει τα οποία μπορεί να είναι:

· Πόνος στο στήθος

· Κόπωση (σοβαρή κόπωση)

· Αίσθημα παλμών (φτερούγισματα)

· Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί

· Δυσκολία στην αναπνοή

· Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια

· Δυσπεψία

Τότε παραπέμπεται για κάποιες ειδικές εξετάσεις με τελευταία τον καθετηριασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Αν η εξέταση αναδείξει σημαντικές στενώσεις σε αρκετά σημεία των στεφανιαίων τότε μπορεί να γίνει σύσταση για bypass. Οι ασθενείς με πιο απλές στενώσεις μπορούν αρκετές φορές να αντιμετωπιστούν ενδαγγειακά με stent.

Δυστυχώς, κάποιος ασθενής μπορεί να μην έχει συμπτώματα στην πρώιμη στεφανιαία νόσο και η νόσος θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα και προβλήματα. Εάν η παροχή αίματος στον καρδιακό μυ συνεχίζει να μειώνεται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης απόφραξης μιας στεφανιαίας αρτηρίας, τότε μπορεί να προκληθεί η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ποια είναι η διαδικασία του bypass;

Οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο από την προηγούμενη ημέρα για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας και για την προετοιμασία τους. Την ημέρα του χειρουργείου μεταφέρονται στη χειρουργική αίθουσα. Ο αναισθησιολόγος τους συνδέει σε ένα μόνιτορ και παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα . Μόλις ο ασθενής κοιμηθεί συνδέεται με έναν αναπνευστήρα, ο οποίος θα εκτελεί το έργο της αναπνοής κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Έπειτα, τοποθετούνται διάφορες άλλες γραμμές, φλεβικές και αρτηριακές για εύκολη χορήγηση φαρμάκων και για εύκολη λήψη αίματος για εξετάσεις.

Παραδοσιακά, για να για να γίνει αυτή την επέμβαση πρέπει να κάνουμε μια τομή στο στήθος και προσωρινά να σταματήσουμε την καρδιά. Μέσω μιας τομής που ονομάζεται μέση στερνοτομή, αποκτούμε πρόσβαση στην καρδιά. Όταν εκτεθεί η καρδιά, τοποθετούμε ειδικούς σωλήνες και την αποκλείουμε από την κυκλοφορία. Το αίμα διοχετεύεται σε ένα μηχάνημα που το οξυγονώνει και το αντλεί συνεχώς πίσω στον ασθενή για τροφοδοσία των υπόλοιπων οργάνων. Έτσι η καρδιά είναι πλέον ακίνητη και ελεύθερη αίματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να κάνουμε τις επεμβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και με τη μέγιστη ακρίβεια.

Όταν η καρδιά σταματήσει, αρχίζει η διαδικασία του bypass. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα από ένα μοσχεύματα παράκαμψης, ανάλογα με το πόσες αποφράξεις ή στενώσεις έχει ο κάθε ασθενής και πού βρίσκονται. Αφού ολοκληρωθούν όλα τα μοσχεύματα, τα ελέγχουμε προσεκτικά καθώς το αίμα τρέχει μέσα από αυτά για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν σωστά.

Μόλις ελεγχθούν τα μοσχεύματα, αφήνουμε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσω της μηχανής παράκαμψης πίσω στην καρδιά, και αφαιρούμε τους σωλήνες. Η καρδιά μπορεί να επανεκκινήσει μόνη της ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ήπιο ηλεκτρικό σοκ για την επανεκκίνηση.

Μετά τη συρραφή των τραυμάτων οι ασθενείς οδηγούνται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης όπου μένουν συνήθως για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί ή μεσημέρι μεταφέρονται ξύπνιοι στην καρδιολογική μονάδα όπου σταδιακά αρχίζουν να κινητοποιούνται και μέχρι την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα συνήθως οι ασθενείς παίρνουν το εξιτήριο για το σπίτι τους.

Δρ. Μιχάλης Δημοσθένους MD, PhD

Καρδιοχειρουργός, Mediterranean Hospital of Cyprus

Επικοινωνία:

Τηλέφωνο (+357) 25200286

Φαξ (+357) 25200001

Email: info@medihospital.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα