Στεφάνου: Να φανούμε αντάξιοι της παρακαταθήκης των αντιφασιστών του Β'ΠΠ

Σε συνέχιση του αγώνα, διεκδικώντας υλοποίηση κάθε προοδευτικού στόχου που οδηγεί στην προκοπή του λαού και στην πρόοδο του τόπου, κάλεσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στη Λεμεσό, σε εκδήλωση τιμής για την 80η επέτειο της απόφασης της 16ης Ιουνίου 1943 για συμμετοχή των μελών του ΑΚΕΛ

στον αγώνα κατά του φασισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Στεφάνου ζήτησε «να φανούμε αντάξιοι στις ηρωικές παρακαταθήκες που μας άφησαν οι αντιφασίστες αγωνιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Στην εκδήλωση, το ΑΚΕΛ τίμησε τους Κύπριους που στρατεύθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό. "Τιμούμε τους Κύπριους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα πεδία των μαχών και βρίσκονται θαμμένοι σε διάφορα νεκροταφεία του εξωτερικού. Τιμούμε την μνήμη όσων δεν είναι πια μαζί μας. Στο πρόσωπο των οικείων τους που είναι απόψε εδώ τιμούμε την Ιστορία που έγραψαν οι δικοί τους άνθρωποι, αναδεικνύουμε την δική τους υπογραφή στη μάχη της Οικουμένης για Ελευθερία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Τιμούμε και όσους, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, βρίσκονται μαζί μας, με το παράσημο της Νίκης να λαμποκοπά στο πέτο τους. Με το πρόσωπό τους δίκαια να λάμπει από περηφάνεια, γιατί την κρίσιμη ώρα δεν δείλιασαν και έτρεξαν στο καθήκον της σωτηρίας της ανθρωπότητας από τα δόντια του φασιστικού θηρίου", είπε ο κ. Στεφάνου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η προσφορά της Κύπρου στον αντιφασιστικό αγώνα είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μικρό της μέγεθος. Αναφερόμενος στην απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943, την χαρακτήρισε "διεθνιστική και ταυτόχρονα πατριωτική", καθώς και φυσιολογική συνέχεια της ίδρυσης του ΑΚΕΛ, το 1941, καθώς σύμφωνα με την ιδρυτική του Πράξη ήταν κόμμα «με καθαρώς Δημοκρατικόν, Αντιφασιστικόν και Αντιχιτλερικόν χαρακτήρα».

Σημείωσε ότι παρόλο που το ΑΚΕΛ τότε μετρούσε μόλις δύο χρόνια ζωής, στο κάλεσμά του υπήρξε μαζική ανταπόκριση, αφού η απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 αποτέλεσε την κορύφωση σειράς πολιτικών αντιφασιστικών πρωτοβουλιών, τις οποίες το ΑΚΕΛ άρχισε να αναλαμβάνει αμέσως μετά την ίδρυση του το 1941, πρωτοβουλίες με τις οποίες καλλιέργησε το έδαφος για να δημιουργηθεί ένα πλατύ αντιφασιστικό λαϊκό μέτωπο.

Αναφερόμενος στην έντονη αντιφασιστική εκστρατεία του ΑΚΕΛ τα προηγούμενα δύο χρόνια σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου, όπου μιλούσε για την φύση του φασισμού, για τους κινδύνους που διέτρεχε η ανθρωπότητα, για την ανάγκη υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης και της δημοκρατίας ενάντια στον πόλεμο, την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ ετοίμασε σχετικό Υπόμνημα το οποίο παρέδωσε στον Βρετανό Κυβερνήτη, στο οποίο διατύπωνε την θέση του ότι η Κύπρος θα μπορούσε να συμβάλει στον αντιφασιστικό συμμαχικό πόλεμο και ζητούσε από την αποικιοκρατία να δημιουργήσει τις σχετικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ δεν έλαβε ποτέ απάντηση στο Υπόμνημα, καθώς προερχόταν από το Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς και "προκαλούσε αμηχανία στην αποικιοκρατία", όπως και το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ συνέδεε την αντιφασιστική προσπάθεια με την επόμενη μέρα της Κύπρου μετά το τέλος του Πολέμου και με την παραχώρηση στον λαό του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έλαβε το ΑΚΕΛ εκείνη την περίοδο, είπε ο κ. Στεφάνου, αποτέλεσε η εκστρατεία που πραγματοποίησε με σύνθημα «Μια μέρα δουλειάς για την άμυνα της Κύπρου», με την οποία καλούνταν οι εργαζόμενοι που συντηρούσαν τις οικογένειές τους με ένα φτωχό μεροκάματο να το διαθέσουν για την άμυνα της Κύπρου. "Χιλιάδες εργαζόμενοι απ’ όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρωτοβουλία, συνδράμοντας στην κατασκευή οχυρωματικών έργων, δρόμων και άλλων υποδομών", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής εκτόξευσε τους αριθμούς κατάταξης και ενίσχυσε την αντιφασιστική κινητοποίηση, ενώ σύσσωμα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσαν πρόθυμα να καταταγούν, δίνοντας το παράδειγμα.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τους πολιτικούς αντιπάλους του, με πρώτο το «Εθνικό Κόμμα», που ισχυριζόταν ότι το ΑΚΕΛ θα διαβρώσει το στράτευμα, ότι ο στρατός έβαζε ένα φίδι στον κόρφο του κι άλλους ακατανόητους, όπως είπε, ισχυρισμούς, καθώς και συνθήματα περί εχθρών του Έθνους.

Τα μέλη του ΑΚΕΛ πολέμησαν στα μέτωπα της Β. Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ για κατάταξη ήταν μια συνειδητή πολιτική πράξη, με ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό κίνητρο. "Οι ΑΚΕΛιστές οργανώθηκαν στον στρατό και οργάνωσαν μαζί τους πολλούς άλλους που δεν είχαν στρατευτεί με το κάλεσμα του κόμματος. Διεκδίκησαν αιτήματα για τους στρατιώτες και την καθημερινή τους ζωή. Οργάνωσαν μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Μετέτρεψαν τη στρατιωτική θητεία σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησαν συνειδητά στελέχη που αργότερα ηγήθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στην αντιαποικιακή πάλη του λαού μας", ανέφερε.

Με το τέλος του Πολέμου, το ΑΚΕΛ συνέχισε να οργανώνει τους εθελοντές της αντιφασιστικής προσπάθειας για να αντιμετωπιστούν τα σχέδια των Βρετανών, που δεν αποστράτευαν τους εθελοντές για να τους στρατεύσουν ενάντια στα αντιαποικιακά κινήματα της περιοχής, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. "Κανείς Κύπριος δεν έστρεψε τα όπλα ενάντια στους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής. Κι αυτό οφείλεται στην σθεναρή αντίσταση που κινητοποίησε τους εθελοντές του Πολέμου για να μην γίνουν όργανα του Βρετανικού ιμπεριαλισμού", σημείωσε.

Το ΑΚΕΛ αξιοποίησε τη συνεισφορά της Κύπρου στον αντιφασιστικό αγώνα της ανθρωπότητας, για να προβάλει και να προωθήσει το δίκαιο αίτημα του λαού για τερματισμό της αποικιοκρατίας, με την απόδοση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου. "Αυτό το δικαίωμα η Βρετανία, παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που απλόχερα μοίραζε κατά τη διάρκεια του Πολέμου, δεν αποδέχθηκε να το παραχωρήσει", είπε, σημειώνοντας ότι έτσι άρχισε η περίοδος του αντιαποικιακού αγώνα.

"Αυτή την εμπειρία πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας για να μην παραδιδόμαστε στη μιζέρια και τη μοιρολατρία στον σύγχρονο, αντιφατικό και γεμάτο κινδύνους κόσμο που ζούμε", σημείωσε ο κ. Στεφάνου, καλώντας αυτή η εμπειρία να επιστρατευτεί "για να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε για την απαλλαγή από την κατοχή και την ντε φάκτο διχοτόμηση. Δεν πρέπει στιγμή να κάνουμε πίσω και να συμβιβαστούμε με τα κατοχικά δεδομένα, τα οποία ενισχύει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ στο Κυπριακό", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα