Στη Λιβύη ο διοικητής της τουρκικής ΜΙΤ – Συνάντηση με τον Ντμεϊμπά

Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) επισκέφτηκε τη Λιβύη και πραγματοποίησε σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίτ Ντμπεϊμπά, και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Mohamed al-Menfi στην Τρίπολη.

Σε δήλωση που έγινε στην επίσημη σελίδα του Λίβυου πρωθυπουργού στο Facebook, Hukumetina, αναφέρεται ότι ο Ντμπεϊμπά συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον Φιντάν.

Περιλαμβάνεται

η δήλωση «ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίτ Ντμπεϊμπά δέχθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν κοινές περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», χωρίς να διευκρινίζεται πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η ΥΠΕΞ της Λιβύης Ναζλά Μανγκούς, ο υπουργός Επικρατείας Adel Juma και ο υπουργός Επικοινωνιών και Πολιτικών Υποθέσεων Walid al-Lafi.

Μεγάλα ερωτήματα έχει προξενήσει πάντως στην Τουρκία κι η επίσκεψη του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την πολιτική ανάλυση στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπάθησε να στείλει δύο μηνύματα με την επίσκεψη.

Το πρώτο μήνυμα απευθυνόταν κυρίως στη Μόσχα και το Πεκίνο, ενώ το δεύτερο στους Ευρωπαίους συμμάχους, και το περιεχόμενο των δύο μηνυμάτων ήταν διαφορετικό.

Το πρώτο ήταν μια υπενθύμιση προς τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι η Λιβύη, όπως και στο παρελθόν, αποτελεί μέρος της αμερικανικής σφαίρας επιρροής στην περιοχή.

Το άλλο μήνυμα διαβεβαίωνε τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό τους για την υπεράσπιση του νότιου τμήματος του μετώπου μάχης εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε τη Ρώμη και είχε συνομιλίες με Ιταλούς αξιωματούχους πριν φτάσει στην Τρίπολη.

Οι εικασίες σχετικά με τα θέματα της επίσκεψης αναπόφευκτα δεν αγνόησαν την τεταμένη πολιτική κατάσταση εντός της χώρας. Η Ουάσιγκτον, μέσω του πρέσβη της στη Λιβύη, κ. Richard Norland, επιμένει στην απόρριψη του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Σκέφτεται να αναθέσει το έργο αυτό στην κυβέρνηση του κ. Dibeybe που βρίσκεται στην Τρίπολη. Οι κυβερνήσεις του Παρισιού και της Ρώμης, από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να σχηματιστεί μια τρίτη κυβέρνηση για να φέρει εις πέρας το έργο αυτό.

Αυτή η αμερικανική θέση, σύμφωνα πάντα με την τουρκική άποψη, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μπερνς δεν συναντήθηκε με τον κ. Φετχί Μπασάγα, πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας στη Βεγγάζη. Το ότι αγνόησε τον κ. Μπασάγα δεν οφειλόταν σε έλλειψη χρόνου, αλλά ήταν περισσότερο για να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή του, παρόλο που αυτή έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Κυριαρχίας.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Καταπέλτης για την Τουρκία για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και «λύση»

Keywords
Τυχαία Θέματα