Στην Αθήνα την Πέμπτη η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν

Μετά τις επισκέψεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία, την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει την περιοδεία της επισκεπτόμενη την Ελλάδα και τη Δανία την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, και το Λουξεμβούργο την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Κομισιόν.



Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η Πρόεδρος θα παραδώσει αυτοπροσώπως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο

σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο το πρωί, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη, όπου θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό Mέττε Φρέντρικσεν και με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βέστεϊγιερ.

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου, η Πρόεδρος θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Το πρωί, θα συναντηθεί με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα τον Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου και αργότερα με τον Πρωθυπουργό Xavier Bettel.

Σε όλες τις χώρες, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί έργα που θα χρηματοδοτηθούν χάρη στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και τα οποία εστιάζουν κυρίως στην έρευνα, καθώς και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν δημοσίευσε την Τετάρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 7,6 εκατ. ευρώ για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά μέσω ενός προγράμματος της ΕΕ, του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Οι επιχορηγήσεις θα στηρίξουν τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη. Αυτή η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων προωθεί τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό και τα δημοσιογραφικά έργα — αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών τεχνικών προτύπων, νέων τύπων αιθουσών Τύπου, τη δοκιμή νέων επιχειρηματικών μοντέλων, πρωτότυπης δημοσιογραφίας και καινοτόμων μορφών παραγωγής.

Οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες μπορούν να προτείνουν συνεργασίες σε ένα συγκεκριμένο δημοσιογραφικό είδος και θα λειτουργούν με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία. Τα σχέδιά τους θα πρέπει να έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ευρύτερους τομείς των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μέσων ενημέρωσης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εν λόγω πρόσκληση λήγει στις 26 Αυγούστου 2021. Αρκετές άλλες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ για ευρωπαϊκά έργα μέσων ενημέρωσης, θα δρομολογηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν και άλλες προσκλήσεις που αφορούν τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, όπως τα εργαστήρια δημιουργικής καινοτομίας.

Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το κύριο πρόγραμμα εργασίας του «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2022, το οποίο περιγράφει τους στόχους και τους ειδικούς θεματικούς τομείς που θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 14,7 δισ. ευρώ.

Οι εν λόγω επενδύσεις θα επιταχύνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και στην ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι μελλοντικών κρίσεων. Επίσης, θα στηρίξουν τους Ευρωπαίους ερευνητές μέσω υποτροφιών, κατάρτισης και ανταλλαγών, θα οικοδομήσουν πιο συνδεδεμένα και αποδοτικά ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας και θα δημιουργήσουν ερευνητικές υποδομές παγκοσμίου κύρους. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ερευνητών απ` όλη την Ευρώπη και απ` όλο τον κόσμο, ενισχύοντας παράλληλα τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα ευρώ - περίπου 5,8 δισ. ευρώ συνολικά - θα επενδυθούν στην έρευνα και την καινοτομία με σκοπό τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμευσης της Ένωσης να καταστήσει την ΕΕ την πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρο στον κόσμο έως το 2050.

Με τα κονδύλια που θα διατεθούν θα στηριχθούν έργα που προάγουν την επιστημονική έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και αναπτύσσουν λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το να καταστεί η δεκαετία αυτή η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι βάσεις για νέες ψηφιακές επιχειρήσεις στο μέλλον αποτελούν επίσης βασικούς στόχους του προγράμματος, η υλοποίηση των οποίων θα εξασφαλίσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν.  Η ανάπτυξη των βασικών ψηφιακών τεχνολογιών θα ενισχυθεί με περίπου 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2022.

Τέλος, το πρόγραμμα εργασίας θα κατευθύνει επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ στην αποκατάσταση των άμεσων οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα