Στην Ελλάδα πάνω από 1,2 εκ. δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Μάρτιο

Εκτενή αναφορά στο Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό έκαναν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ελλάδας, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια της σημερινής παρουσίασης στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα  με όσα δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα θα φτάσουν 1.265.550 δόσεις του εμβολίου της

εταιρίας Pfizer, ενώ, όπως είπε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως στο προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολίου αλλά και τους λόγους που είναι έτοιμο σε ταχύτατο χρονικό διάστημα. «Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη, αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείτο, επετεύχθη η παρασκευή νέων εμβολίων. Ο λόγος οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση», τόνισε.

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο συντονισμός των προμηθειών, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι η ΕΕ ανέλαβε να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες-μέλη με βάση την ισοτιμία. «Τα εμβόλια που θα διετίθετο σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού», σημείωσε η ειδικός, που έκανε λόγο για ανάγκη προτεραιοποίησης χορήγησης του εμβολίου στον πληθυσμό, από κράτος σε κράτος.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα, σημείωσε η καθηγήτρια.

Η επόμενη ομάδα ανθρώπων που προβλέπεται να εμβολιαστούν είναι «οι αγαπημένοι μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Όσο περισσότερα τα εμβόλια τόσο οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται».

Κλείνοντας, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως ακόμη κι όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, οφείλουμε να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε», είπε.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα: 526 νέα κρούσματα και 85 νεκροί

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα