Στην Κύπρο εμπειρογνώμονες για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιούν στην Κύπρο, από σήμερα, διήμερη επίσκεψη εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ένταξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην αποστολή συμμετέχει επταμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία,

Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα), καθώς και τριμελής αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα διεξαγάγει μελέτη και θα καταθέσει εισηγήσεις για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, εστιάζοντας κυρίως στις φάσεις υποδοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ομάδα είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, Κώστα Χαμπιαούρη, την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του Υπουργείου.

Κατά τη διήμερη παρουσία τους στην Κύπρο, οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν και με τα μέλη της Διατμηματικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των Συνομοσπονδιών Γονέων, με εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων. Επίσης, θα επισκεφθούν σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, όπου φοιτούν μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί συγκεκριμένη πολιτική εκπαίδευσης των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία κατά τα τελευταία χρόνια και έχει προχωρήσει τόσο σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στο θέμα αυτό, όσο και σε ετοιμασία σύγχρονου παιδαγωγικού υλικού. Υλοποιεί επίσης μηχανισμούς παρακολούθησης της πορείας των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των διήμερων εργασιών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τα θέματα ένταξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, με εστίαση στη φάση υποδοχής, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας δίνει μεγάλη έμφαση στην ίση πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, όπως αυτό διασφαλίζεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στη βάση αυτή, όλα τα παιδιά λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση χωρίς καμία διάκριση, κάτι το οποίο αποτελεί βασικό δικαίωμα ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας, πεποιθήσεων, φύλου ή εθνικής καταγωγής. Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με τη φοίτηση των μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία στοχεύει στην ομαλή ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αλλαγών στη σύνθεση του κοινωνικού περιβάλλοντος, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί την εφαρμογή σχετικών μέτρων και πολιτικών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η αξιοποίηση όλων των μέσων για την επίτευξη των στόχων αυτών, το Υπουργείο αξιοποιεί, κατά το δυνατόν, όλους τους διαθέσιμους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα προγράμματα τύπου Erasmus Plus.

«Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί πρόοδος στους τομείς που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξακολουθεί να βρίσκεται ενώπιον πολλών προκλήσεων, ιδιαίτερα στη φάση υποδοχής, λόγω της συνεχούς ροής παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είμαι πεπεισμένος ότι η δυνατότητα που προσφέρεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εφτά εμπειρογνώμονες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία και Ελλάδα), καθώς και τρεις εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι βασική επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας είναι η επικέντρωση σε θέματα υποδοχής των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να λειτουργήσουν εκσυγχρονισμένες και βελτιωμένες δομές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Θέα Πιερίδου, στον δικό της χαιρετισμό, ανέφερε ότι το 2016 ετοιμάστηκε σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση παιδιών που προέρχονται από μεταναστευτικό περιβάλλον, το οποίο βασιζόταν τις συστάσεις του δικτύου SIRIUS και στόχευε στον συντονισμό των δράσεων σχολείων για τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής πολιτικής στην ενσωμάτωση παιδιών μεταναστών, περιλαμβανομένων και προσφύγων.

Ωστόσο, είπε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση παρακολούθησης εκπαίδευσης και κατάρτισης για την Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2018, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης εξεύρεσης τρόπων για να υλοποιείται στην πράξη η φοίτηση στα σχολεία μαθητών άνω των 16 χρονών, η μάθηση γλώσσας και η συνεργασία μεταξύ σχολείων και τοπικών κοινωνιών, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει μια συνέχεια στις συγκεκριμένες δεξιότητες όταν ένας εκπαιδευτικός μετακινείται από ένα σχολείο.

Η κα. Πιερίδου ευχαρίστησε τους συναδέλφους της από την Ε.Ε. για την επίσκεψή τους στην Κύπρο και την προθυμία τους να υποστηρίξουν τη χώρα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.

Είπε, παράλληλα, ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα και θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή οι κατάλληλες πολιτικές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα