Στην ολομέλεια της το νομοσχέδιο για σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά Διαφθοράς

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση για το νομοσχέδιο σε σχέση με τη σύσταση και λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το οποίο οδηγείται πλέον ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής για την κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων αλλά και για τη συναίνεση, είπε ότι «παραδίδομε στην κυπριακή

κοινωνία ένα ισχυρότατο νομοσχέδιο, μια αρχή που θα έχει σημαντικές εξουσίες στα χέρια της και θα στέλνει το μήνυμα εφ΄ όλης της ύλης και σε όλα τα επίπεδα ότι η κυπριακή πολιτεία λαμβάνει μέτρα, ψηφίζει νομοθεσίες, είναι έτοιμη να περιορίσει τη μάστιγα της διαφθοράς».

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη ότι ένα σημείο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο και «είναι πάρα πολύ σοβαρό είναι ότι η Υπουργός πριν εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό αποφασίσει τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής οφείλει να παρευρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής να την ενημερώσει και να συζητήσει μαζί της».

«Με αυτή την πρόσθεση στη συγκεκριμένη νομοθεσία τα άτομα που τελικά θα προταθούν και θα διοριστούν θα τυγχάνουν της ευρύτατης δυνατής αποδοχής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η θητεία τους θα είναι εξαετείς και μόνο μια θητεία», η οποία «θα βρίσκεται μέσα στο διάστημα τουλάχιστον δύο διακυβερνήσεων».

Ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξουν κενά θα συμπληρωθούν στη συνέχεια στο νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα μπορεί να προσφεύγει σε αυτή την επιτροπή η οποία θα έχει το προσωπικό το οποίο θα διερευνά καταγγελίες και «αν και εφόσον υπάρξουν ανακρίσεις θα στηθεί ειδικό ανακριτικό τμήμα στην Αστυνομία που θα είναι υπερφορτισμένο μόνο να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν την αρχή κατά της διαφθοράς».

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς και πρόσθεσε πως «το Κίνημα έχει υποβάλει τροπολογία για να περιβληθεί η αρχή με ανακριτικές εξουσίες που επιτρέπουν την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες αρχές που έχουν αυτή την εξουσία, όπως είναι το τελωνείο και η Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων για την Αστυνομία.

Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών, η οποία διεκδικεί μια αρχή να πατάξει την διαφθορά.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι το Κίνημα θα προωθήσει αυτή την τροπολογία και πρόσθεσε πως αν δεν εγκριθεί στην ολομέλεια της Βουλής το Κίνημα θα έρθει με νέα πρόταση για να περιβάλει την αρχή με ανακριτικές εξουσίες «γιατί θεωρούμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορεί πραγματικά να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον τόπο και να έχουμε το κράτος δικαίου το οποίο δικαιούμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες».

Κανονισμοί για προαγωγές στην Αστυνομία

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Νομικών θα καταθέσει «κατεπείγον ομόφωνα πρόταση νόμου μέσα από την οποία δίδεται η δυνατότητα τροποποίησης του περί Αστυνομίας νόμου ούτως ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα έκδοσης κανονισμών που να προνοούν για την διεκπεραίωση οιονδήποτε τεχνικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών ζητημάτων αναγκαία για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών».

«Καταθέτουμε αυτή τη νομοθεσία για να δώσουμε το δικαίωμα και την ευελιξία στην Αστυνομία να μελετήσει καλύτερα τους κανονισμούς και στα μέσα του Ιανουαρίου να έρθει με τους κανονισμούς που θα προτείνει για να κυλήσουν ομαλά όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη αλλά και οι διαδικασίες που προκύψουν στο μέλλον».

Το θέμα προέκυψε μετά τα κενά που διαπίστωσε το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο με απόφαση του ακύρωσε την πρόσληψη 100 Αστυνομικών και μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα