Στήριξη Βουλγαρίας στο Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος Ελλάδας

Την υποστήριξη της Βουλγαρίας για την επανένωση της Κύπρου, αλλά σε βάσεις απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σήμερα στη Σόφια από τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

«Ζήτησα και ζητώ από τον φίλο Πρόεδρο, από τον βουλγαρικό λαό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το μεγάλο ζήτημα που αφορά την Κύπρο», είπε ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση

με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό «δεν είναι μόνο ένα ζήτημα που μας αγγίζει εθνικά», αλλά «ευρωπαϊκό πρόβλημα που ξεπερνά μάλιστα και τα όρια της ΕΕ».

Πρωτίστως όμως, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Και, συμπλήρωσε, με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου και των ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να λυθεί με έναν τρόπο συμβατό απολύτως με τις ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Πρέπει, δηλαδή, η επίλυση του προβλήματος να βασίζεται στην επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πάνω σε βάσεις οι οποίες είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό θεσμικό και πολιτικό κεκτημένο. Γιατί δεν είναι νοητό η Κύπρος να καταλήξει σε ένα κράτος, π.χ. συνομοσπονδιακό, το οποίο δεν θα μπορούσε να βαδίζει στη διεθνή κοινότητα, ιδίως στην ΕΕ και στον στενό πυρήνα της, στην Ευρωζώνη», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος.

Αυτά, τόνισε ακολούθως, πρέπει να τα αντιληφθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία η ίδια, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται πίσω από τη στήριξη που παρέχει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και ίσως να τονίζει λίγο αυτή την αδιαλλαξία που εμφανίζει.

«Και θέλω να πιστεύω ότι με την καλή πίστη του κ. Αναστασιάδη, και ο κ. Ακιντζί θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στηρίζοντας αυτές τις αρχές. Γιατί δεν μπορώ να φαντασθώ ότι Τουρκοκύπριος θα ήθελε να δει την Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία δηλαδή, εκτός της ΕΕ και εκτός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν στο πλευρό της Βουλγαρίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα, και εξέφρασε απορία που καθυστερεί τόσο η οριστική επέκταση της Ζώνης Σένγκεν στη Βουλγαρία, τη στιγμή που η χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν «εξαιρετικές σχέσεις», ο Έλληνας Πρόεδρος ανάφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες στη Σόφια υπογράφηκε η Τελική Επενδυτική Απόφαση για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Ελλάδας, «ένα εμβληματικό πραγματικά έργο ενεργειακό, το οποίο όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή, αλλά και να γίνουν οι δύο χώρες ενεργειακοί κόμβοι σε ό,τι αφορά όλα τα θέματα ενέργειας και όχι μόνον του φυσικού αερίου».

Στα πλαίσια της εύρωστης, όπως είπε, οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περισσότερες από 11.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία.

Έγινε, ακόμα, ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, «το οποίο είναι το μείζον ζήτημα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή», και στο «τεράστιο ζήτημα της τρομοκρατίας, το απεχθές αυτό πρόσωπο της τρομοκρατίας, το εγκληματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας».

Τους τρομοκράτες πρέπει ως τέτοιους να τους αντιμετωπίσουμε, είπε ο Πρόεδρος, ενώ τους πρόσφυγες «με όρους ανθρωπισμού».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στις διάφορες περιφερειακές κρίσεις, όπως στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Είπε πως πρέπει να τελειώσει και αυτή η περιπέτεια του πολέμου στη Συρία. Μίλησε για «αδιανόητο πόλεμο» και τόνισε ότι τον καθησυχάζει κάπως η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Ευρώπης, αφού «μόνο η Ευρώπη είναι εκείνη που μπορεί να πάρει πάνω της το ζήτημα του τέλους του πολέμου στη Συρία».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι αγγίζει όλη την Ευρώπη και ότι κατά τη γνώμη του έχει αποδειχθεί ότι «η πολιτική λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά».

«Δεν θα χρησιμοποιήσω δικές μου διαπιστώσεις», είπε. «Θα χρησιμοποιήσω διαπιστώσεις του κ. Γκάμπριελ, ο οποίος πρόσφατα, στο πλαίσιο της γερμανικής πολιτικής, ο ίδιος ομολόγησε ότι αυτή η πολιτική λιτότητας είναι υπαίτια για την άνοδο του Κόμματος της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία. Εδώ έχουμε μια ομολογία ότι επιτέλους αυτή η πολιτική λιτότητας είναι αδιέξοδη. Πρέπει να υποκατασταθεί, σε πολλά και σημαντικά θέματα, με μια αναπτυξιακή πολιτική, που θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος».

Τέλος, για το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, FYROM, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βεβαίως είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά επειδή υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι εταίροι που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, πρέπει να μάθουν να σέβονται το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως να σέβονται την ιστορία».

«Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους παραχάραξης της ιστορίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν. Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον, βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα. Ανέφερα το ζήτημα της Κύπρου προηγουμένως, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αλλά, σε ό,τι αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι σαφές ότι οφείλει να σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου – ιδίως το θέμα του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου», κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα