Στις κάλπες ο Ισημερινός

Αποφασίζουν αν θα συνεχίσουν στον σοσιαλισμό του Κορέα ή αν θα πορευτούν προς τα δεξιά
Η εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση επεδίωξε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κρίση στη Βενεζουέλα, ολοκληρώθηκε μετά το «πραξικόπημα» που κατήγγειλαν στο Καράκας οι αντίπαλοι του σοσιαλιστή προέδρου, Ν. Μαδούρο

Οι ψηφοφόροι στον Ισημερινό κλήθηκαν, χθες, στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του Ραφαέλ Κορέα,

και θα επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν την πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού ή αν θα κάνουν στροφή προς τη δεξιά, όπως άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο δεύτερος γύρος -δεν είχε χρειαστεί να διεξαχθεί ποτέ από την πρώτη εκλογική νίκη του απερχόμενου προέδρου, το 2006- θεωρείται καθοριστικός για την αριστερά στη Λατινική Αμερική που έχει αποδυναμωθεί μετά τις ανατροπές στην Αργεντινή, στο Περού και στη Βραζιλία.

Η εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση επεδίωξε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κρίση στη Βενεζουέλα, ολοκληρώθηκε μετά το «πραξικόπημα» που κατήγγειλαν στο Καράκας οι αντίπαλοι του σοσιαλιστή προέδρου, Νικολάς Μαδούρο. Η τύχη του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012, θα εξαρτηθεί επίσης από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μικρή χώρα των Άνδεων.

Υποχρεωτική ψήφος
Πάνω από 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι υποχρεούνταν -η αποχή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο- να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα από τις 07:00 ώς τις 17:00 τοπική ώρα (από τις 15:00 ώς τη 01:00 της Δευτέρας, ώρα Κύπρου). Κλήθηκαν να επιλέξουν είτε τον σοσιαλιστή πρώην αντιπρόεδρο Λενίν Μορένο, ή τον πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο, που πιστώθηκαν αντίστοιχα το 39,36% και το 28,09% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 19ης Φεβρουαρίου.

Με φόβητρο τη Βενεζουέλα
Καταγγέλλοντας «τη δικτατορία» του οικονομολόγου Ραφαέλ Κορέα, ο Λάσο, 61 ετών, δεν έπαψε να επισείει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ως φόβητρο τη Βενεζουέλα, όπου την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε από το Κογκρέσο τις νομοθετικές του αρμοδιότητες και τις οικειοποιήθηκε το ίδιο, ενώ έδωσε διευρυμένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο, πριν η απόφαση αυτή ανακληθεί προχθες Σάββατο υπό την πίεση των διαδηλώσεων, της διεθνούς κατακραυγής και των αντιδράσεων ακόμη και στους κόλπους του σοσιαλιστικού κυβερνητικού στρατοπέδου.

«Τη 2α Απριλίου, έχουμε δύο επιλογές: να ψηφίσουμε υπέρ της “συνέχειας” ή να ψηφίσουμε υπέρ της αλλαγής», υποστήριξε ο Λάσο στο κλείσιμο της εκστρατείας του την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υπόσχεση να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειώσει τους φόρους.

«Χειρουργική» επέμβαση
Κήρυκας μιας κοινωνικής πολιτικής, πολύ λιγότερο επιθετικός από τον χαρισματικό μέντορά του, ο Μορένο, 64 ετών, αναφέρθηκε εκτεταμένα στη δική του τελευταία ομιλία στο πρόβλημα της διαφθοράς, υποσχόμενος ότι θα κάνει μια «χειρουργική» επέμβαση εναντίον «των διεφθαρμένων» στην κυβέρνηση και στην οικονομία, των «διεφθαρμένων του χθες και του σήμερα».

Υποστήριξη λαϊκών στρωμάτων
Φαβορί με βάση τις δημοσκοπήσεις, η μετάδοση των οποίων πάντως απαγορεύθηκε δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δευτέρου γύρου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος διέθετε προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του. Όμως, πιο πρόσφατες αδημοσίευτες έρευνες «κάνουν λόγο για ισοψηφία, 50-50, με μια ελαφριά τάση υπέρ του Λάσο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντιάγο Μπασάμπε, πολιτολόγος της Λατινοαμερικάνικης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία δύο τρίτων που διέθετε, αλλά διατήρησε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Διατηρεί την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα της «επανάστασης των πολιτών» και του «σοσιαλισμού του εικοστού πρώτου αιώνα» που εφάρμοσε ο Κορέα.

Θα γίνει καθηγητής
Έπειτα από τρεις θητείες, ο απερχόμενος πρόεδρος -ο οποίος εγκαταλείπει την πολιτική και σχεδιάζει να πάει να ζήσει και να διδάξει οικονομικά στο Βέλγιο, τη χώρα της συζύγου του- προσπάθησε να αξιοποιήσει τα πετρελαϊκά έσοδα, για να εκσυγχρονίσει τον Ισημερινό.

Όμως, παρότι ο ίδιος παρέμεινε άσπιλος και πάντα αποκήρυσσε τις σπατάλες, υπήρξαν σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκησαν πρώην στενοί του συνεργάτες και κηλίδωσαν τον αντιπρόεδρό του Χόρχε Γκλας. Ο Λάσο γοητεύει τη μεσαία τάξη, η οποία έχει πληγεί από την κρίση, που οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και στις συνεχείς συγκρούσεις του Κορέα με τους επιχειρηματίες, με τα μέσα ενημέρωσης ή τις πολυεθνικές.

«Συντηρητική παλινόρθωση»
Προειδοποιώντας εναντίον μιας «συντηρητικής παλινόρθωσης», ο Λενίν Μορένο κατηγορεί τον «τραπεζίτη υποψήφιο» ότι πλούτισε κατά τη διάρκεια της σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης του 1999, όταν ήταν Υπουργός Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο Λάσο λέει ότι πρέπει να «επανεξεταστεί το άσυλο» που έχει χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία για έναν βιασμό που ο ίδιος αρνείται πως διέπραξε. Ο Αυστραλός φοβάται ότι απώτερος σκοπός της διαδικασίας είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Από τον Μάιο
Ο Μορένο, παραπληγικός έπειτα από μια ένοπλη ληστεία κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε στην πλάτη, παρότι δεν είχε προβάλει αντίσταση, το 1998, επανέλαβε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο κ. Ασάνζ θα παραμείνει στην πρεσβεία ωσότου του εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση», ώστε να φθάσει στη χώρα της επιλογής του. Ο επόμενος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 24η Μαΐου.

«Όποιος κι αν είναι νικητής, θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή», προειδοποίησε ο Σαντιάγο Γκαρσία, οικονομολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής. «Ο ένας υποψήφιος προτείνει μια προσαρμογή πιο κοινωνική, ο άλλος πιο σκληρή», βασισμένη «στον νόμο της αγοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα