Στο Ανώτατο τη Δευτέρα ο νόμος για την 56η έδρα της Βουλής

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12.30 το μεσημέρι, την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 13 Ιουνίου με τίτλο “Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018”.

Με την αναφορά του, η οποία καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα

την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος ζητά γνωμάτευση του Ανωτάτου ως προς το κατά πόσον ο νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, “οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας”, όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι η αναφορά του νόμου είναι επιβεβλημένη επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του διαπιστώνει παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος, καθώς και των αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της διάκρισης των εξουσιών.

Η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της ενέκρινε κατα πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, με 15 ψήφους (ΔΗΣΥ) εναντίον και μία αποχή (Γιώργος Λιλλήκας), σε νόμο την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας, όταν βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι οι πρόνοιες του νόμου θα εφαρμοστούν και αναφορικά με βουλευτική έδρα η οποία υπήρξε ή είναι κενή κατά ή μετά την ημερομηνία διενέργειας της εκλογής της 22ας Μαΐου 2016.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Κινήματος Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών.

Εξάλλου, η Ολομέλεια του Ανωτάτου όρισε την 3η Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, την ακρόαση των άλλων δύο αναφορών του Προέδρου σε σχέση με τους νόμους που αφορούν την επέκταση του δικαιώματος σε άδεια πατρότητας και σε πατέρες, οι οποίοι δεν τέλεσαν γάμο ή συνήψαν σύμφωνο συμβίωσης.

Με τις δύο αναφορές του, οι οποίες θα εξεταστούν μαζί, ο Πρόεδρος ζητά γνωμάτευση του Ανωτάτου ως προς το κατα πόσον οι νόμοι με τίτλους “Ο περί Πατρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018” και “Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018” είναι αντίθετοι και/ή ασύμφωνοι συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών από την οποία διαπνέεται το σύνταγμα της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στην σχετική αίτηση.

Η θέση του Προέδρου είναι ότι με την συμπερίληψη των προσώπων που δεν έχουν τελέσει γάμο στους δικαιούχους του επιδόματος πατρότητας, επιβαρύνεται το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αυξάνονται τα έξοδα του προϋπολογισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα