Στο Λιμάνι της Μερσίνας παραμένει το Yavuz -Eπόμενες κινήσεις(VID)

Στο Λιμάνι της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, βρίσκεται ακόμη αγκυροβολημένο το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Στο μικροσκόπιο των κυπριακών αρχών έχει τεθεί και το πλοίο υποστήριξης Vos Thalassa με ιταλική σημαία, που ανήκει στην ολλανδική εταιρεία Vroon.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, το Γιαβούζ θα παραμείνει στα ανοιχτά της Μερσίνας

για κάποιο διάστημα, μέχρι να κατευθυνθεί προς την Καρπασία των Κατεχομένων, όπου θα διεξάγει την πρώτη του γεώτρηση.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Λευκωσία, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με το θέμα του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι, μια τέτοια εξέλιξη, «θα είναι καταστροφική εφ’ όλης της ύλης για την Κυπριακή Δημοκρατία», εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», φαίνεται να μελετά την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ενεργειακού φόρουμ, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, έως την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδέα, η οποία, ωστόσο, δεν προβλέπεται να βρει ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά, αφού θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι η σύσταση μεικτής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, η οποία να διαχειρισθεί όλα τα ζητήματα φυσικού αερίου, γεγονός που, επί της ουσίας, θα συνιστούσε μιαν  άτυπη αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος από την ΚΔ.

Για το θέμα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και της Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αποτρέψει ενεργειακά τετελεσμένα εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ μίλησαν στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο  βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και το μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα