Στο πρόγραμμα του Πάφος 2017 το φυσικό περιβάλλον

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017, ως θεσμός, δίνει τις ευκαιρίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας, ανέφερε η Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου Δημιουργός/ Συντονίστρια του The Akamas Project/ Pafos 2017.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν θα μπορούσε η ΠΠΕ Πάφος 2017, να μην περιλάβει στο πρόγραμμα της το φυσικό περιβάλλον, αφού ως ζωτικός χώρος επιβίωσης, πνευματικής ανάπτυξης και δημιουργίας του ανθρώπου, ό,τι δηλαδή εμπεριέχει η έννοια του πολιτισμού, αποτελεί αναπόσπαστο του μέρος, σε μια αέναη

και δυναμική μεταξύ τους σχέση.

Αναφερόμενη στο The Akamas Project©, η κ. Μούγιανου είπε πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της ΠΠΕ Πάφος 2017, που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της από την πρώτη φάση διεκδίκησης του τίτλου κατά το 2011.

Φιλοσοφία του The Akamas Project, συνέχισε η κ. Μούγιανου, που είναι φυσικός, εκπαιδεύτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ΚΠΕ Σαλαμιούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, είναι η αειφόρος ανάπτυξη και προστασία της χερσονήσου του Ακάμα τόσο στις προστατευόμενες περιοχές όσο και στις δώδεκα κοινότητες που περιλαμβάνει, τις οκτώ Ελληνοκυπριακές και τέσσερις Τουρκοκυπριακές.

Οι σκοποί του προγράμματος περιλαμβάνουν, όπως εξήγησε, τη διατήρηση και προβολή του φυσικού πλούτου του Ακάμα, δηλαδή των σπάνιων οικοσυστημάτων Χλωρίδας και Πανίδας, των σημαντικών βιοτόπων ωοτοκίας των θαλάσσιων χελώνων στις παραλίες του Ακάμα, της ιδιαίτερης γεωλογίας όπως τα μοναδικά φαράγγια, της άγνωστης για πολλούς αρχαιολογίας του Ακάμα, των τοπικών παραδόσεων και εθίμων, της παραδοσιακής γαστρονομίας και των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων.

Σημαντικός σκοπός στο εγχείρημα είναι, όπως είπε, πρωταρχικά η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ευημερία και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της χερσονήσου του Ακάμα.

Για την υλοποίηση των στόχων, το Akamas Project περιλαμβάνει, σημείωσε η κ. Μούγιανου, δέκα παράλληλες δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής για τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες του Ακάμα, στην ένταξη του Ακάμα σε ευρωπαϊκά και διεθνή Δίκτυα όπως το Unesco MAB/ Biosphere Reserves και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων οικοτουρισμού στην περιοχή όπως περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, χαρτογράφηση, πληροφοριακό υλικό, ανάδειξη παραδοσιακής γαστρονομίας και παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, στη διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και στη δημιουργία κέντρου συνεργασίας και ειρήνης για τις ε/κ και τ/κ κοινότητες της περιοχής.

Οι περισσότερες από τις δράσεις έχουν, σημείωσε, “ευρωπαϊκή διάσταση και συνέργειες και επιπλέον προωθούν τη συνεργασία και ειρήνη μεταξύ των Ε/κ και Τ/κ”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα