Στο προσκήνιο και πάλι ο τερματικός υγροποίησης φυσικού αερίου

Επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο η προοπτική δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Υπέρ τάχθηκε σήμερα στην Βουλή και η ''ExxonMobil'', με την πρϋπόθεση, όμως ότι θα εξευρεθεί ακόμη ένα μεγάλο κοίτασμα, μεγέθους ''Γλαύκου''.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανικός κολοσσός εξέφρασε και την πρόθεσή του να συνεχίσει τους ενεργειακούς του σχεδιασμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εξελίξεις

αναμένονται εντός των ημερών και σε σχέση με την συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινοπραξία ''Noble'', ''Delek'' και ''Shell'' για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το κοίτασμα ''Αφροδίτη''.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου, σε κλειστή συνεδρίαση, έτυχε λεπτομερούς ενημέρωσης, για τα αποτελέσματα στον ''Γλαύκο'' και γενικότερα για θέματα υδρογονανθράκων.

Την ενημέρωση έκαναν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Βαρνάβας Θεοδοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία τερματικού κερδίζει έδαφος, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες, παρόμοιες με τον ''Γλαύκο''.

Το ενεργειακό δυναμικό της Κυπριακής ΑΟΖ είναι ήδη πλούσιο, αφού πέραν του ''Γλαύκου'' έχει πιστοποιηθεί το κοίτασμα στην ''Αφροδίτη'', ενώ εντός των επόμενων βδομάδων θα ανακοινωθεί από την ΤΟΤΑΛ και η εντοπισθείσα ποσότητα στην ''Καλυψώ''.

Οι ποσότητες έχουν ως εξής:

- ''ΑΦΡΟΔΙΤΗ''

5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια

- ''ΓΛΑΥΚΟΣ''

5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

- ''ΚΑΛΥΨΩ''

Πέριξ των 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες γύρω από την νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινοπραξία Noble, Delek και Shell για αλλαγή του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού των εσόδων από το κοίτασμα ''Αφροδίτη''.

Keywords
Τυχαία Θέματα