Στο υδρογόνο επενδύει η Ιαπωνία για ένα βιώσιμο μέλλον

Στο Κόμπε της Ιαπωνίας, το υδρογόνο προσφέρει θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο, σε ένα αθλητικό κέντρο και στα τρένα. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της μετάβασης της χώρας στην κοινωνία του υδρογόνου. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έθεσε σε εφαρμογή μια στρατηγική με άξονα το υδρογόνο, το 2017. Ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 46% μέχρι το 2030 και ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050, χάρη στο υδρογόνο, το οποίο παράγει μόνο ατμό όταν καίγεται.

Το πόσο φιλικό είναι το υδρογόνο

για το περιβάλλον εξαρτάται από τον τρόπο παραγωγής του. Όταν προκύπτει από άνθρακα ή φυσικό αέριο, εκπέμπει CO2, που μπορούμε να δεσμεύσουμε και να αποθηκεύσουμε.

Στη Μονάδα Έρευνας Ενέργειας από Υδρογόνο της Φουκουσίμα, παράγεται πράσινο υδρογόνο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες αυτού του τύπου στον κόσμο. Ο Οχίρα Εϊτζι είναι Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Κυψελών Καυσίμου και Τεχνολογίας Υδρογόνου της μονάδας NEDO: «Σε αυτή τη μονάδα, μελετούμε την παραγωγή υδρογόνου χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο γίνεται, αξιοποιώντας καλύτερα την ανανεώσιμη ενέργεια.

Για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την ηλεκτρόλυση του νερού, διαχωρίζοντας το οξυγόνο από το υδρογόνο. Δεν χρησιμοποιεί, ούτε εκπέμπει CO2. Το υδρογόνο χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου και σπίτια πάνω από μια δεκαετία, αλλά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα στο μέλλον: _«Για να πετύχουμε το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, το υδρογόνο δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και ως θέρμανση στη βιομηχανία ή ως μια επιλογή χαμηλής χρήσης άνθρακα, καθώς το υδρογόνο χρησιμοποιείται ευρέως ως βιομηχανικό υλικό ή ως καύσιμο για μεταφορές. __Για να χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο ως μια κανονική πηγή ενέργειας, είναι σημαντικό να μειώσουμε το κόστος. Στην Ιαπωνία, έχουμε θέσει τον στόχο, ότι στο μέλλον, για παράδειγμα το 2050, θα μειώσουμε το κόστος του υδρογόνου για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούμε σήμερα» εξηγεί ο _Οχίρα Εϊτζι.

Ένας τρόπος για να μειωθεί η τιμή είναι η αύξηση της παραγωγής στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει αύξηση των εισαγωγών: «Πιστεύω ότι η τιμή παραγωγής μπορεί να λυθεί όχι μόνο με έναν τρόπο, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, με την εφαρμογή πιο αποδοτικών τεχνολογιών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Είναι σημαντικό επίσης να δημιουργηθεί ζήτηση για υδρογόνο. Πρέπει επίσης να μειώσουμε την τιμή και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές» υπογραμμίζει ο Οχίρα Εϊτζι.

Η αλυσίδα εφοδιασμού με ενέργεια από υδρογόνο στο Κόμπε χρησιμοποιεί υδρογόνο που παράχθηκε στην Αυστραλία και μεταφέρθηκε με πλοία στην Ιαπωνία. Η Βιομηχανία Kawasaki είναι πρωτοπόρος στη θαλάσσια μεταφορά υδρογόνου. Το καταψύχει στους -253 βαθμούς Κελσίου και το συμπιέζει σε υγρό, αναπτύσσοντας μια πλήρη εφοδιαστική αλυσίδα υδρογόνου.

Το πλοίο Suiso Frontier θα χρειαστεί 16 μέρες για να φτάσει στην Αυστραλία. Το κάνει σε χρόνο ρεκόρ. Ο Νισιμούρα Μοτοχίκο είναι γενικός διευθυντής της Kawasaki Heavy Industries: «__Η μαζική μεταφορά υδρογόνου δια θαλάσσης είναι έτοιμη να αρχίσει. Το LNG και το φυσικό αέριο είναι διαδεδομένα στην Ιαπωνία. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη μαζική θαλάσσια μεταφορά. Με την ίδια λογική για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε υδρογόνο σε μια θαλάσσια χώρα, όπως η Ιαπωνία ή σε πολλές ασιατικές πόλεις, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε ένα πλοίο μεταφοράς υδρογόνου για πρακτικούς λόγους και μετά να αναπτύξουμε ένα εμπορικό πλοίο που θα είναι 100 φορές μεγαλύτερο από αυτό».

Στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου υδρογόνου εξετάζουν και τις δυνατότητες αποθήκευσης: «Όσον αφορά τη δυνατότητα αποθήκευσης, πρέπει να την πολλαπλασιάσουμε. Η δεξαμενή που έχουμε εδώ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά όσον αφορά την εμπορία υδρογόνου, θα πρέπει να είναι 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν. Αναπτύσσουμε τώρα αντί για σφαιρικές, κυλινδρικές δεξαμενές με επίπεδο πυθμένα όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για το LNG. Στοχεύουμε να μειώσουμε το κόστος, χρησιμοποιώντας τέτοιες δεξαμενές. Η εισαγωγή του υδρογόνου έχει γίνει ένα πιεστικό ζήτημα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης μας» επισημαίνει ο Νισιμούρα Μοτοχίκο.

Πηγή: Εuronews 

Keywords
Τυχαία Θέματα