Στον αέρα το μέλλον της ζώνης Σένγκεν

Οι Υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν σήμερα το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την ήπειρο.

Το προσχέδιο, στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση και το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, διέρρευσε στους

Financial Times. Η είσοδος στην Ε.Ε. τουλάχιστον 1,2 εκατ. μεταναστών και προσφύγων το 2015 έχει φέρει την Ένωση μπροστά σε δομικά προβλήματα. Αν οι ΥΠΕΣ εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών, που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν. Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες - μέλη της Ε.Ε. Δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία. Μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., η Ελβετία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία.

Προειδοποιήσεις ΕΕ σε Ελλάδα

Το προσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να εντείνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλιώς θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός της ζώνης. Ηχηρές διαψεύσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες, αλλά και την έντονη αντίδραση της Αθήνας, προκάλεσε το μπαράζ δημοσιευμάτων, σύμφωνα με το οποίο απειλείται η θέση της Ελλάδας στη συνθήκη του Σένγκεν.

Με δήλωσή της, η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, υπερασπίστηκε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα υπέβαλε χθες αίτημα για την ενεργοποίηση μηχανισμών, που θα την βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αβραμόπουλος: Τέλος της Σένγκεν=τέλος της Ευρώπης

Τη θέση ότι «το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης» διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών».

«Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και κάλεσε όλες τις πλευρές «να αναλάβουν «τις ευθύνες τους». «Υπάρχει μόνο το “εμείς” και το “μαζί” εδώ», εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, τόνισε, «δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη - φρούριο». Πρόκειται, είπε, για ανθρώπους, που αναζητούν προστασία και «έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε».

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα