Στον "γύψο" το Εφετείο

Όλες οι πολιτικές και ποινικές εφέσεις μένουν στάσιμές, την ώρα που η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης.

Στον "γύψο" μπαίνει για έναν σχεδόν μήνα η δευτεροβάθμια απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο. Το Ανώτατο αναβάλλει την εκδίκαση των πολιτικών και ποινικών εφέσεων για έναν σχεδόν μήνα. Αίσθηση, ωστόσο, δεν προκαλεί τόσο, η μακράς διάρκειας αναβολή, η οποία σημειωτέον δεν έχει προηγούμενο

στα δικαστικά χρονικά, όσο ο λόγος της αναβολής.

Το Εφετείο αδρανοποιείται, διότι οι 13 ανώτατοι δικαστές υπό την ομπρέλα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου πραγματοποιούν από τις 6 Ιουνίου έως και τις 28, συνεντεύξεις για προσλήψεις Δικαστών.

Συνεπώς, στάσιμες παραμένουν και σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες χρήζουν δευτεροβάθμιας θεραπείας, καθώς τα Δικαστήρια κλείνουν 10 Ιουλίου περίπου και η νέα δικαστική σεζόν αρχίζει 10 Σεπτεμβρίου. Πιθανόν, ο καθορισμός του Ιούνη για προσλήψεις 8 δικαστών (5 επαρχιακών, 2 για το διοικητικό δικαστήριο και ενός προέδρου ελέγχου ενοικιάσεων) να είναι τυχαίος. Το βεβαίο είναι ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, που είναι ούτως ή άλλως νεκρός μήνας για τα δικαστήρια και δεν θα χανόταν γόνιμη περίοδος. Το Ανώτατο επιδικάζει υποθέσεις του 2011, ενώ είμαστε στο 2017.

Να μην ξεχνάμε και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο προ 15πενθημέρου. Σκληρές διάπιστώσεις και αυστηρές συστάσεις για την Κύπρο ως προς την απονομή Δικαιοσύνης. Να υπομνήσω πως η Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι ανεπαρκείς και μη αποτελεσματικές διαδικασίες στην κυπριακή δικαιοσύνη και η μειωμένη ικανότητα οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση των δικαστικών υποθέσεων. Με αυτό το δεδομένο, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να πάρει μέτρα.

Είναι βεβαίως και οι στατιστικές της Επιτροπής για τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, όπου η κατάσταση είναι τουλάχιστον καταθλιπτική. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, η Κύπρος το 2015 κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση ως προς τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Ο αναγκαίος χρόνος για την εκδίκαση αστικών, εμπορικών και διοικητικών υποθέσεων στην Κύπρο ήταν το 2015, 1085 μέρες όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις 17 μέρες. Πάντως, δεν υπήρξε καμία βελτίωση. Μέχρι και η Πορτογαλία, η οποία ήταν χειρότερη από εμάς το 2010, σήμερα παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στο ποσοστό εκδίκασης από όλα τα κράτη μέλη.

Εκείνο, βεβαίως, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση, είναι πως το ίδιο το Ανώτατο με έκθεση του πέρσι, ακριβώς την ίδια εποχή ομολογεί το χάος και τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, επικαλούμενο και τις στατιστικές, και το ίδιο σώμα αποφάσίζει φέτος να παγώσει για ένα μήνα την απονομή δικαιοσύνης για να κάνει προσλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα