Στον ΠτΔ με παρατηρήσεις Βουλευτών η λίστα με ονόματα για Αρχή κατά Διαφθοράς

Με παρατηρήσεις από Βουλευτές της αντιπολίτευσης οδηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η λίστα που ετοίμασε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με προτάσεις τα άτομα που θα καταρτίσουν την Αρχή κατά της διαφθοράς. Ο κατάλογος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, όπου αναγνώστηκαν τα βιογραφικά των 15 ατόμων που προτείνονται από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Η νομοθεσία για τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς

ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ολομέλεια της Βουλής. Τον καταρτισμό του καταλόγου με αριθμό τριπλάσιο των θέσεων που προβλέπονται για την Αρχή (για πέντε θέσεις προτείνονται δεκαπέντε άτομα) ανέλαβε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παρατηρήσεις και επιφυλάξεις διατύπωσαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών επισημαίνοντας ότι τίθεται ζήτημα αμεροληψίας, λόγω της άμεσης ή έμμεσης διασύνδεσης κάποιων προσώπων με οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα διασύνδεσης των ατόμων αυτών με επιχειρηματικούς κύκλους, επισημαίνοντας ότι στη λίστα περιλαμβάνονται γυναίκες και άντρες, νομικοί και λογιστές, συνταξιούχοι αλλά και νεότεροι επαγγελματίες. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους Βουλευτές κατά τη συζήτηση, θα αναφερθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παράδοση του καταλόγου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή των πέντε ατόμων.

«Από τη συζήτηση, αυτό που προέκυψε είναι ότι οι Βουλευτές ευελπιστούν ότι θα γίνουν οι καλύτερες επιλογές από τον Πρόεδρο, ανεξάρτητα από συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τορναρίτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι μία Αρχή που «θα ερευνήσει, θα ενημερώσει, θα καθοδηγήσει και θα φέρει αποτελέσματα, οδηγώντας στη δικαιοσύνη όποιον παράγει διαφθορά».

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι ο νόμος ψηφίστηκε ακριβώς επειδή υπήρξε και υπάρχει θέμα διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι πρώτο μέλημα είναι να φέρει αποτελέσματα η σύσταση αυτής της Αρχής, με την επιλογή ατόμων που θα είναι αποσυνδεδεμένα από επιχειρηματικά συμφέροντα. Κατέληξε, δε, ότι «σε μία δημοκρατία όλοι κρινόμαστε», επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κριθεί για τις επιλογές του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπενθύμισε τις επιφυλάξεις του κόμματός του για το κατά πόσο μπορεί η Αρχή αυτή, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής βούλησης, να οδηγήσει υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, ανέφερε όμως ότι παρατηρήσεις διατυπώθηκαν και για τις προτάσεις που ετοίμασε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν στην Αρχή τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να βοηθήσουν στο έργο της, και εξήγησε ότι μία αρχή που θα κληθεί να πατάξει τη διαφθορά, θα πρέπει να εξασφαλίζει αντικειμενική αμεροληψία.

«Η ατομική ακεραιότητα του καθενός δεν τίθεται αμφισβήτηση, αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό προσώπων που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά, τραπεζικά και άλλα συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και με δραστηριότητες που αφορούν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων», δήλωσε ο κ. Δαμιανού.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως είπε, η αντικειμενική αμεροληψία, αφού κάποια άτομα εργάζονται, συνεργάζονται, συνεργάστηκαν ή εξαρτώνται οικονομικά από επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα, στα οποία αναφέρθηκε. Κατέληξε, δε, ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος του έργου της Αρχής, ενώ και κάθε πλευρά θα κριθεί ανάλογα με τις αποφάσεις της.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τόνισε ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, εφόσον οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που πρέπει. «Η Αρχή κατά της διαφθοράς μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να πατάξουν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες, αυτή της διαφθοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια ανθεί στην Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Αρχή θα είναι επιφορτισμένη με ένα δύσκολο και επίπονο έργο.

Ανέφερε ότι διατύπωσε παρατηρήσεις για τον κατάλογο των ατόμων που προτείνονται από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε όμως ότι είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιλέξει τους καταλληλότερους, για να αποτελέσουν την πρώτη Αρχή κατά της διαφθοράς. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο μέτρο «για να πούμε επιτέλους ότι σε αυτό τον τόπο επικρατεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία».

Σημείωσε, πάντως, ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από της λειτουργία της Αρχής καθώς «κάποιοι πρέπει να δουν επιτέλους την πόρτα της δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο», όπως είπε. «Είναι πρόωρο να πούμε αν τα επιλεγμένα θε είναι τα κατάλληλα», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον κατάλογο που παρουσιάστηκε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτόν έχουν στενές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τράπεζες, με κόμματα, καθώς και με το θέμα των διαβατηρίων. «Ανησυχούμε για το πως θα προχωρήσει αυτή η Αρχή με το έργο της, όταν υπάρχουν αυτές οι διασυνδέσεις με άτομα και επιχειρήσεις που ενδεχομένως να έπρεπε η ίδια η Αρχή να διερευνήσει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠτΔ, Βουλευτών, Αρχή, Διαφθοράς,ptd, voulefton, archi, diafthoras