Συμπεράσματα από το διάγγελμα του Προέδρου για το Κυπριακό

Το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγεί στο συμπέρασμα της αποτυχίας της πολιτικής του και του λάθους που διέπραξε με τις συνεχόμενες υποχωρήσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια. Ήταν απόδειξη ότι η αποδοχή των μικρών/μεγάλων βέτο οδηγεί με ακρίβεια σε ένα κράτος παραλυσίας και πιθανών θνησιγενές. Ταυτόχρονα κατέδειξε την ανησυχία του ιδίου ότι η μορφή λύσης που διαπραγματεύεται δεν διασφαλίζει ούτε τα δίκαια της χώρας μας, αλλά ούτε και την ομαλή μετάβαση

σε ένα κράτος λειτουργικό, ασφαλές, και προπάντων ένα κράτος δικαίου, ένα κανονικό κράτος.

Σημειώνω, όμως, ότι η θέση για αποκέντρωση εξουσιών δεν ήταν απλά «τροφή για σκέψη». Την εφάρμοσε πιλοτικά και αυθαίρετα στο Κρανς Μοντανά όταν αποδέχτηκε το χωριστό δικαίωμα των δυο πλευρών σε ξεχωριστές συμφωνίες για τουρισμό, για χρηματοδότηση, χωριστό ΓεΣΥ, χωριστή φορολογία. Η αποκέντρωση αυτή που επιχείρησε, δυνητικά δημιουργεί δύο ανταγωνιστικές οντότητες, αποτυγχάνοντας να διασφαλίσει ενότητα λαού, οικονομίας και άλλωσπως, όπως ο ίδιος δήλωσε πως θα ήταν η επιδίωξη του. Το αποτέλεσμα ουδόλως τον δικαίωσε, αφού η Τ/Κ πλευρά επέμενε στα βέτο και η Τουρκική κυβέρνηση δεν συζητά καν την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων.

Στα θετικά σημειώνεται η ξεκάθαρη πρόθεση της πλευράς μας να μη διασυνδεθεί το ενεργειακό πρόγραμμα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κάτι που ενισχύεται και από τις δηλώσεις του ΥπΕξ των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η προσφάτως ασπαζομένη από τον Πρόεδρο ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία, αν μη τι άλλο δικαιώνει τους ενδοιασμούς και τις προτροπές της Συμμαχίας Πολιτών για προετοιμασία εντός κύκλων στο εξωτερικό αλλά και στο ίδιο το εσωτερικό.

Είναι για αυτό που επιτακτικά εδώ και καιρό ζητάμε από τον Πρόεδρο να ανατεθεί σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και διπλωματών να ετοιμάσουν συγκριτική μελέτη για όλες τις επιλογές που έχουμε. Ζητάμε αυτές οι επιλογές να τεθούν ενώπιων του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και των πολιτών, με τα υπέρ και τα κατά τους, για να μπορέσουμε συγκριτικά να δούμε ποιο είναι το μοντέλο που διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περαιτέρω, θεωρούμε εθνική υποχρέωση να θέσουμε αυτές τις επιλογές στην κρίση των πολιτών, σε ένα προληπτικό δημοψήφισμα, αφού και ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια δεύτερη καταψήφιση τελικής λύσης.

Η μορφή λύσης του Κυπριακού, ανεξάρτητα ονομασίας, θα πρέπει να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών, την πλήρη εναρμόνιση με το Κοινοτικό κεκτημένο, την ελευθερία πλήρους άσκησης όλων των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου και προπάντων να ανατρέπει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Αντρέας Θεμιστοκλέους

Αντιπρόεδρος Κινήματος «Συμμαχία Πολιτών»

Keywords
Τυχαία Θέματα