Σύγχρονες λύσεις τηλεπικοινωνίας ανοίγουν το δρόμο για βιωσιμότητα & ανάπτυξη

Οι Ενοποιημένες Επικοινωνίες αποκτούν σημαίνοντα ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

Η 17η Μαΐου από το 1969 καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέγηκε γιατί σηματοδοτεί την ίδρυση της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης από 20 κράτη, το 1865. Σήμερα η Ένωση είναι γνωστή ως Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ) και αποτελεί την παλαιότερη υπηρεσία του ΟΗΕ.  

Περίπου 20 χρόνια νωρίτερα,

το 1844, ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Μέχρι τότε, η αλληλογραφία μεταξύ πολιτών ή κρατών και η ανταλλαγή ειδήσεων βασιζόταν σε δίκτυα ταχυδρομικών αμαξών, που απαιτούσαν εβδομάδες για να μεταφέρουν τα μηνύματα. Η ανακάλυψη του τηλεγράφου και η δυνατότητα μετάδοσης μηνυμάτων στιγμιαία, άλλαξε ριζικά την επικοινωνία και κατ’ επέκταση την κοινωνία και την οικονομία. Χαρακτηριστικά, η χρήση του τηλεγράφου από τον Αβραάμ Λίνκολν θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας ηγέτης μπορούσε να διευθύνει στρατιωτικές δυνάμεις σε πραγματικό χρόνο.

Σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες κατέχουν σημαίνοντα ρόλο στην καθημερινότητα μας. Μέσα από τη σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής διανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές για την ανθρωπότητα, καθώς αναπτύσσονται διαρκώς καινούριοι, καινοτόμοι τρόποι επικοινωνίας. Ευρισκόμενοι στην ψηφιακή εποχή, τεχνολογίες όπως τα Big Data, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G, το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) αναμένεται να καθορίσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες του μέλλοντος, όπως ακριβώς συνέβη άλλωστε με αντίστοιχες ανακαλύψεις στον τομέα της τηλεπικοινωνίας, στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2021, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στην Κύπρο (98,4%) με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους, είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τη ζήτηση για συνδέσεις υψηλής ταχύτητας να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, σημαντική άνοδος καταγράφεται και στη χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing),  με 50,3% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι αγόρασαν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους το 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2015, το οποίο ανήλθε μόλις στο 13,0%. Συγκεκριμένα, 84,8% των μεγάλων επιχειρήσεων, 62,3% των μεσαίων επιχειρήσεων και 47,7% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι αγόρασαν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους τη χρονιά που πέρασε.

Τα τελευταία χρόνια συντελούνται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την εξ αποστάσεως εργασία, οι οποίες έχουν θετικό πρόσημο σε επίπεδο ευελιξίας και αύξησης της παραγωγικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι λύσεις Ενοποιημένων Επικοινωνιών (Unified Communications-UC), δηλαδή η ενοποίηση των διαφόρων εργαλείων συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο, έχουν φέρει μια μικρή επανάσταση στους χώρους εργασίας. Οι λύσεις Ενοποιημένων Επικοινωνιών προσφέρουν, μέσω cloud, ένα ενιαίο περιβάλλον συνεργασίας, επιτρέποντας την πιο άμεση και ταυτόχρονη διάχυση της πληροφορίας σε πολλά κανάλια, τόσο εντός της επιχείρησης όσο κι εκτός. Η τηλεδιάσκεψη, η στιγμιαία ανταλλαγή μηνυμάτων (instant messaging), οι εφαρμογές, τα πολυμέσα, η φωνητική κλήση μέσω πρωτοκόλλου ίντερνετ (voice over IP ή VoIP) και τα softphones -για όσες διατηρούν τηλεφωνικά κέντρα-, είναι μερικά από τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιεί πλέον κάθε σύγχρονη επιχείρηση, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Μια από τις πιο δημοφιλείς και βραβευμένες διεθνώς επαγγελματικές πλατφόρμες Ενοποιημένων Επικοινωνιών στο Cloud είναι το Rainbow της Alcatel-Lucent Enterprise.           Σε συνδυασμό με το τηλεφωνικό σύστημα που υπάρχει εγκατεστημένο σε μία επιχείρηση, το Rainbow επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν γρήγορα μεταξύ τους μέσω συνομιλίας, φωνής ή βίντεο και να μοιράζονται αρχεία ή την οθόνη τους (screensharing) με ευκολία, μέσω κάθε συσκευής (desktop, tablets, smartphones). Παράλληλα, το Rainbow προσφέρει λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε σύγχρονος οργανισμός, όσον αφορά την επικοινωνία μέσω cloud, τις κυβερνοαπειλές, το IοT και την τεχνητή νοημοσύνη καθώς παρέχει πλήρη ασφάλεια δεδομένων και προστασία στον χρήστη. Ειδικότερα, έχει λάβει την πιστοποίηση ISO-27001, που αποτελεί το διεθνές πρότυπο για την ασφάλεια των δεδομένων, ενώ συμμορφώνεται πλήρως με τον ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων, GDPR.

Όπως ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NEDECO Electronics Ltd, Λουκιανός Ράφτης «Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το θεμέλιο λίθο κάθε οργανισμού, διευκολύνοντας τη σωστή διάχυση πληροφοριών και κατ’ επέκταση τη συνεργασία μεταξύ του προσωπικού, ενώ επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε πελάτες και νέες αγορές, με χαμηλό κόστος. Στην ψηφιακή εποχή, ο ρόλος των τηλεπικοινωνιών αναδεικνύεται περεταίρω, καθώς τα σύγχρονα εργαλεία τηλεπικοινωνιών, μέσω της αλληλεπίδρασης τους με αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας ενώ δίνουν στις εταιρείες την ευκαιρία να εισαγάγουν την ευελιξία στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, επιτρέποντας στο προσωπικό τους να εργάζεται αποτελεσματικά εξ ’αποστάσεως».

Keywords
Τυχαία Θέματα