Συγκλονίζουν οι εικόνες στα νοσοκομεία: «Φοβισμένοι είναι οι ασθενείς»(VID)

Τις εικόνες μοναξιάς και εγκατάλειψης που βλέπει στο νοσοκομείο περιέγραψε στο Πρωτοσέλιδο ο Πνευμονολόγος, Δρ Χάρης Αρμεύτης.  

Αναφερόμενος στηΝ γιαγιά που έφυγε μόνη, κτυπημένη από τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι «δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές τα ζουν κάθε μέρα. Αλλά ένιωσα την υποχρέωση να περάσω την πραγματική εικόνα γιατί είναι συγκλονιστικό να είσαι ασθενής, να περνάς μια δύσκολη δοκιμασία και να είσαι μόνος σου. Οι ασθενείς έχουν πάει στο νοσοκομείο μόνοι, λόγω του κορωνοϊού.  Ειδικά οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά με τους

δικούς τους, ενώ για μέρες μπορεί να μην ακούσουν τίποτα από την οικογένειά τους».

Συνέχισε αναφέροντας ότι όσοι φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς φορούν στολές και μάσκες, έτσι οι ασθενείς δεν βλέπουν το πρόσωπο κανενός. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βλέπουν ανθρώπους φοβισμένους και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι όταν επιδεινώνεται η υγεία ενός ασθενή και αποφασίζουμε ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί, δεν ακολουθείται η ίδια διαδικασία με το παρελθόν».

Συγκεκριμένα, ο ειδικός αναφέρει ότι «στις εποχές πριν τον κορωνοϊό όταν γινόταν αυτή η διαδικασία, προηγουμένως τηλεφωνούσαν στους συγγενείς για να δουν τον ασθενή, να μιλήσουν λίγο μαζί του γιατί ποτέ δεν ξέρεις εάν θα τα καταφέρει».

Πρόσθεσε ότι το να βλέπεις έναν ηλικιωμένο, ο οποίος είχε προσφέρει τόσα πολλά στην κοινωνία, να φτάνει στην ηλικία 75-80 χρονών, να είναι εγκαταλειμμένος σε ένα νοσοκομείο μόνος του, να μην έχει δίπλα τον δικό του, είναι πραγματικά σοκαριστικό.

«Πολιτισμός είναι το εμείς στη ζωή και στον θάνατο. Και δυστυχώς αυτή η πανδημία ανατρέπει ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας, δηλαδή να μπορούμε να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που αγαπάμε στην δύσκολη τους στιγμή και να τους πούμε μια καλή κουβέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι «μια άλλη πτυχή είναι το δράμα των συγγενών. Φανταστείτε τα παιδιά και τα εγγόνια να μην έχουν επικοινωνία με τους δικούς τους για να τους δώσουν θάρρος. Θεωρώ ό,τι χειρότερο να περνάς μια δοκιμασία με την υγεία σου και να μην υπάρχει ένας άνθρωπος δικός σου δίπλα σου».

Ερωτηθείς για την άποψη που διατυπώνει μερίδα πολιτών ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήταν μεγάλοι, έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν», απάντησε ότι «όλοι μας δοκιμαζόμαστε σε αυτή την πανδημία και κυρίως θα δοκιμαστούν οι αξίες μας ως άνθρωποι. Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι εάν αξίζει να αφήσουμε τους ηλικιωμένους στο έλεος του Θεού να χάσουν την ζωή τους, ενώ μπορούμε με πράξεις δικές μας να αποτρέψουμε και την ασθένεια αλλά και τον θάνατο. Το μήνυμα από αυτή την ανάρτηση είναι ότι ο κορωνοϊός αφορά όλους μας. Δεν ξέρει κανείς πώς θα αντεπεξέλθει εάν νοσήσει. Όλοι μας έχουμε γονείς και παππούδες, ακόμα και αυτοί που αρνιούνται και θα πρέπει να προβληματιστούν ότι η απερισκεψία τους, μπορεί να είναι η αιτία για να μεταδώσουν τον ιό στους δικούς τους και να τους οδηγήσουν στον θάνατο».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις ότι τρομοκρατούμε τον κόσμο, η πραγματική εικόνα είναι ότι οι τρομοκρατημένοι άνθρωποι είναι οι ασθενείς μας στα νοσοκομεία».   

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός-Κύπρος: Στα ύψη οι αριθμοί κρουσμάτων-Στο «κόκκινο» η Λευκωσία

Αγόρι 8 ετών θετικό στον κορωνοϊό-Νοσηλεύεται στο Μακάρειο

Keywords
Τυχαία Θέματα