Συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ: Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις

Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Γερούν Ντάισελμπλουμ για έναρξη συνομιλιών των θεσμικών οργάνων με τις ελληνικές Αρχές, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου

να ξεκινήσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος, είναι να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές, από τώρα και μέχρι τη Δευτέρα οπότε πραγματοποιείται το τακτικό Eurogroup, μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ελληνικής πλευράς, από τη μια, και των τριών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), από την άλλη.Όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αλλά και εκπρόσωπος του κ. Ντάισλμπλουμ, στόχος αυτών των διαβουλεύσεων είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του σχεδίου κοινής δήλωσης που απερρίφθη από την ελληνική πλευρά στο χθεσινό Eurogroup και του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να γίνει η μετάβαση από το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στο μελλοντικό πρόγραμμα που θα συνάψει η Αθήνα.Εφόσον βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος θα υποβληθεί στο Eurogroup Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει ακριβώς πριν από τους υπουργούς Οικονομικών.

PM Tsipras and PEG Dijsselbloem agreed today to ask the institutions to engage with the Greek authorities to start work on a technical (1/2)

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) February 12, 2015

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «θα είναι μια τεχνική αξιολόγηση για το πού υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ του υφιστάμενου προγράμματος και του προγράμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης».Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι πρόκειται για καλά νέα μετά την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας χθες βράδυ και δεδομένου ότι αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις πριν τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.«Είναι ένα βήμα περαιτέρω από εκεί που βρισκόμασταν χθες», είπε ο αξιωματούχος. Θέτει, πρόσθεσε,«ένα στόχο στόχο για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα».Τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι «αν το δει κανείς από το σημείο που βρισκόμασταν χθες, αυτή (η εξέλιξη) είναι μια σχετική επιτυχία».Αρχίζουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών

Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ τη συμφωνία.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα, ήδη προετοιμάζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.

Εξάλλου, οι δανειστές και η ελληνική πλευρά με την εξέλιξη αυτή εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ίδιες πηγές. Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αποδεικνύει ότι «δεν τελεσφόρησαν τελεσίγραφα», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις δεσμεύσεις της ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα ελλείμματα, να ελέγξει τις δαπάνες και γενικότερα να τηρήσει όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ ενθαρρυντική.

Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις των εμπειρογνωμόνων θα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, και τους συνεργάτες του, ο οποίος ήδη συνεργάζεται για το θέμα με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.Συγκρατημένη αισιοδοξία από ΣούλτςΣυγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία -ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής- για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές».Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι είναι δίκαιο να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιό της. «Είναι πράξη δικαιοσύνης να κάνει κανείς αυτή την παραχώρηση σε μια κυβέρνηση. Επεσήμανα, όμως, στο όνομα των συναδέλφων μου, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Όποιος περιμένει αλληλεγγύη κι έχει αξίωση για αλληλεγγύη πρέπει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και πρωτίστως να είναι ικανός για συμβιβασμό και να θέλει συμβιβασμό. Η εντύπωσή μου είναι ότι και οι δύο πλευρές το κατανοούν αυτό».

Δείτε ακόμα: Ελλάδα - Ουκρανία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (LIVE)

Πηγή: in.gr

Ελλάδα - Ουκρανία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (LIVE) - See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/206253/ellada-oukrania-stin-atzenta-tis-synodou-koryfis-live#sthash.CYBWfWqf.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα