Συμμαχία: Ενάντια σε Πενταμερή και πολυμερή Μπούργκενστοκ

Την κάθετη αντίθεσή της τόσο με την τουρκική πρόταση για Πενταμερή όσο και με τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για πολυμερή τύπου Μπούργκενστοκ, εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών.

Σε συνεδρία της η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών εξέτασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα των εντατικών συνομιλιών ως προκύπτουν από την ενημέρωση του Προέδρου και την ανάγνωση των σχετικών εγγράφων.

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται, η Συμμαχία δηλώνει την κάθετη αντίθεση της τόσο με την τουρκική πρόταση για

Πενταμερή όσο και με τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για πολυμερή τύπου Μπούργκενστοκ.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, η προσέγγιση του κ. Αναστασιάδη θα φέρει την Ελληνική πλευρά σε δυσμενή θέση και σε κλοιό πιέσεων. "Μόνο αν και εφόσον επιλυθούν όλες οι εσωτερικές πτυχές του κυπριακού τότε θα πρέπει να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη στην οποία να προσκληθούν να μετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι δυο κοινότητες και ασφαλώς η Κυπριακή Δημοκρατία", είπε.

"Ως Συμμαχία Πολιτών δηλώνουμε ξεκάθαρα πως απορρίπτουμε την παρούσα κατοχική και διχοτομική κατάσταση ως λύση του κυπριακού. Για αυτό τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ μιας λύσης η οποία θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα επανενώνει το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος που θα ‘ναι Κράτος Δικαίου, λειτουργικό και θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς", προσθέτει.

Η Συμμαχία προέβη στην πιο κάτω αξιολόγηση:

"1. Η Τουρκία δεν έχει επιδείξει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στα ζωτικής σημασίας ζητήματα των εγγυήσεων, της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και του εδαφικού για να δικαιολογείται η αισιοδοξία που σκόπιμα καλλιεργείται για λύση του Κυπριακού πριν το τέλος του 2016. Αντίθετα η Τουρκία εν μέσω συνομιλιών έκανε κινήσεις και προγραμματίζει έργα που εξυπηρετούν το στόχο εδραίωσης των διχοτομικών δεδομένων και της προσάρτησης των κατεχομένων και όχι της λύσης.

2. Κορυφαία ζητήματα όπως η ξεκάθαρη διασφάλιση της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, όπως και των δημοκρατικών ελευθεριών είτε έχουν ρυθμιστεί με ασάφειες, είτε ακρωτηριάζονται με κριτήρια, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, είτε με περιορισμούς και παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

3. Οι συγκλήσεις στο κεφάλαιο κατανομής των εξουσιών επιτεύχθηκαν με τρόπο που παραβιάζονται οι αρχές του Κράτους Δικαίου, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της δημοκρατίας.. Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων (με τα πολλά βέτο και τις ειδικές πλειοψηφίες) τόσο στην Εκτελεστική όσο και στη Νομοθετική εξουσία δεν οδηγούν σε λειτουργικό κράτος αλλά σε αδιέξοδα τα οποία θα δημιουργούν πολιτικές κρίσεις και κρατική παραλυσία, με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης του κράτους.

4. Η λήψη των αποφάσεων, για τα πλέον σημαντικά ζητήματα, με κλήρωση δημιουργεί κίνητρα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να μπλοκάρει τη διαδικασία για να αυξάνει στο 50% τις πιθανότητες της, μέσα από την κλήρωση, να επιβάλει τη βούληση της στο 82% του πληθυσμού. Η κλήρωση ως διαδικασία λήψης αποφάσεων θα αποτελέσει πηγή προστριβών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες μετά τη λύση.

5. Το δικαίωμα της περιουσίας, με τον τρόπο που ρυθμίζεται θα μετατραπεί σε προσωπικό πρόβλημα που θα πρέπει, μετά τη λύση, να επιλύσει μόνος του ο κάθε πρόσφυγας μέσα από χρονοβόρες νομικές διαδικασίες. Παράλληλα η Τουρκία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη και αναλαμβάνει το νέο κράτος την υποχρέωση και ευθύνη για αποζημίωση των όσων δεν θα ικανοποιούνται από την απόφαση της Επιτροπής Περιουσιών. Αυτή η προσέγγιση διογκώνει το κόστος της λύσης.

6. Η επόμενη μέρα της λύσης δεν θα βρει τις δυο κοινότητες να ζουν μαζί σε συνθήκες ασφάλειας και ομαλής συνεργασίας αλλά θα συνεχίσουν να ζουν χωριστά με αυξημένο το αίσθημα ανασφάλειας για τους Ελληνοκύπριους και σε ένα δυσλειτουργικό κράτος.

7. Με τα όσα έχουν έως τώρα συμφωνηθεί ή σε βάθος συζητηθεί, προκύπτει ότι η υπό διαπραγμάτευση λύση, ούτε δίκαιη ούτε λειτουργική και κατά συνέπεια ούτε βιώσιμη θα είναι. Άδικες και μη λειτουργικές λύσεις είναι εκ φύσεως θνησιγενείς.

8. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η θέση της Βρετανίας ότι το Κυπριακό θα πρέπει να φτάσει σε «σημείο μη επιστροφής». Ο πιο πρόσφορος τρόπος για να δημιουργηθεί μη αναστρέψιμη κατάσταση είναι η υιοθέτηση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, των συγκλήσεων στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η ανησυχία πηγάζει και από το γεγονός ότι η Βρετανία είναι η χώρα που θα συγγράψει το προσχέδιο του ψηφίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβρη".

Keywords
Τυχαία Θέματα